Çiçeği Burnunda Grafik Tasarımcılar İçin Öneriler

Bir yandan yaratıcı olmak için zihni açık tutmak, bir yandan da müşterilerin beklentilerini karşılamak için hızlı bir tempoyla çalışmak ve gelen revizeleri sakin kalarak zamanında yetiştirmek gibi işleri var grafik tasarımcılarının. Grafik tasarımına yeni başlayanlar için ilk başlarda hayat güllük gülistanlık olsa da ne kadar yaratıcı bile olsa iş, iştir ve bazı zorlukları vardır. Peki, çiçeği burnunda grafik tasarımcılar kariyerlerinin başında nelere dikkat ederlerse fark yaratan işler üretebilir ve bazı kalpsiz müşteriler yüzünden yıpranmazlar? (“Keşke KPSS’ye girip resim öğretmeni olsaydım müşteri kaprisi çekeceğime.” diyenlerin sayısı hiç de az değil çünkü.)

Programları Çok Ama Çok İyi Öğrenmeli Evlat

Kartvizit tasarımı, logo tasarımı ya da herhangi bir matbaa işi olsun fark etmez. “Bana bir iki program yetiyor.” ya da “Programı temel düzeyde bilsem tamamdır ya.” diye düşünmek iyi bir bakış açısı değil. Elbette bir anda olacak iş değil, türlü türlü grafik tasarımı programı var ama en ince ayrıntısına kadar programı bilene kadar bilgisayarın başında oturup çalışmak lazım (Mesai saatleri dışına taşmak gerekecek, şu müziklerle motivasyonunuzu Himalayalarda tutabilirsiniz.).

En Sağlam Deneyimler Günlük Hayattan Edinilir

Belki ilk zamanlarda çalıştığınız yerde size verilen işler çok yoğun olmayacak ya da freelance çalışıyorsanız bile müşterileriniz az olacak. Programları teorik olarak öğrenmiş olsanız da deneyiminiz kısıtlı kalacak yani. En basitinden günlük hayatta gördüğünüz bir nesneyi değişik ışıklar altında gözlemleyip farklılıklarını programa aktaracak şekilde çalışmalar yapabilirsiniz. Ne yaparsanız kendiniz yaparsınız, unutmayın (Ay yazık yalnız hissetti kendisini.).

Sizi Takip Etmeyeni de Takip Edin

Grafik tasarım trendlerini, dergileri, blog’ları sıkı takibe alın. Sizden, basit bir esnaf lokantası için menü tasarlamanız istense bile elinizden gelenin en iyisi yapmaya çalışın. Bunun içinde konuyla ilgili gündemi takip etmeli ve vizyonunuzu geniş tutmalısınız.

“Asla”ları, “Kötü”leri, “Bu Ne Biçim Şey”leri Bilin

Neyi yapmanız gerektiği kadar neleri yapmamanız gerektiğini de bilmelisiniz. Mesela demode fontlar neler, grafik tasarımında renk kullanımı hataları nasıl şeyler, logo tasarlarken kaçınmanız gerekenlerden kaç mil uzağa topuklamalısınız?

Hayal Gücünüze İhtiyacı Olan Vitamini, Proteini Verin

Yetenek ve yaratıcılık isteyen bir iş yapıyorsunuz. Doğanızda bunlar olmasa bu işe bulaşmazdınız kabul ama kendinizi beslemeniz gerektiğini de unutmayın. Hem görsel algınızı hem fikir dünyanızı geliştirecek şeyler yapın. Pokémon avlayın, ona bir şey demiyoruz ama filmler izleyin, farklı müzikler keşfedin, kitaplar okuyun, sanata boğun kendinizi, her an antenleri açıkta tutun yani. Zaten yeteneğiniz varsa bir de kendinize yatırım yaparsanız iyi bir grafik tasarımcısı olmamanız için hiçbir sebep yok. Ha, bir de zamanı iyi kullanmayı becerebilmek gerekiyor. Akreple yelkovana biraz daha yavaş ilerlemeleri için ricada bulunarak işe başlayabilirsiniz.