Grafik Tasarımcıların Çalışmak İstemeyeceği Müşteri Profilleri

Her iş dalının kendine has müşteri profilleri vardır. Fakat iş grafik tasarım olunca, neredeyse bütün müşterilerin hayal gücü canlanır, en olmaz dediğiniz ne varsa hepsini bir seferde sizden isteyebilirler. Yanına da şunu ekleyin, altına da bunu koyun derken, bu zamana kadar öğrendiğiniz ne varsa kendi bildikleriyle sizi alt etmeye çalışabilirler.

Durum böyle olunca grafikerler de otomatik olarak müşterilerini de kırmadan olması gerekeni uygun bir dille anlatmaya çalışarak orta yolu bulurlar. Grafiker misiniz? Müşteri misiniz? Onu bilemeyiz ama objektif olarak sizlere gerçekleri söylemek için buradayız.

İşte grafik tasarımcıların çalışmak istemeyeceği müşteri profilleri;

Sayın Her Şeyi Bilenler

Bu tarz müşteriler işinizi oldukça zorlaştırır. Olmaz dediğiniz ne varsa hayal dünyasında oldurur. Sizin hayal gücünüze inanmayarak kendi yarattığı kalıpların içinde iş çıkartmanızı beklerler. Çok biliyorsan kendin yap demek isteseniz de, kibar bir şekilde işinizi tamamlamaya bakarsınız. Daha az diyaloğa girmeye çalışın ve mümkünse maille haberleşleşin.

 

Cebinde Akrep Olanlar

Biz bu müşteri tiplerine halk arasında cimri diyoruz. Kendi kafasında mutlaka bir bütçe belirlemiştir, hatta diğer firmalardan da fiyat almıştır. Bazen de aslında en uygun fiyatın sizde olduğunu da bilir ama yine de indirim yapmanızı talep ederler. Çalışmanızın her aşamasında fiyat pazarlığı yaparak konuyu sıcak tutmaya çalışırlar. Uzak durulası müşteri tipidir.

 

Ne Zaman Biterciler

İşte size sıkıcı bir müşteri tipi daha. Sürekli baskı yapıp iş bitmedi mi? Ne zaman biter? Yarına bitmiş olur mu? Gibi sorularla gelirler. İlk günden itibaren siz tarih verseniz de öne çekmeye çalışırlar. Bu tarz müşteriler aslında eli açık ta olabilir. Fazlasını ödeyeyim hemen bitirin de diyebilirler. Bu durumda değerlendirmeye alınabilir müşteri tipidir.

 

Seninle mi Uğraşıcamcılar

İşimi yapayım bana karışan görüşen olmasın diyenlerdenseniz ilk etapta bu müşteri profili size cazip gelebilir. Fakat bu tarz müşteriler bilgi vermeyi de pek sevmez. Soracaklarınız olur, geç cevap alırsınız, telefonlarınıza ya da maillerinize geç dönerler. İşiniz bitti sıra ödemeye geldiyse, orada da aynı performansı gösterirler. Uzak durmakta fayda olan müşteri tipidir.

 

Titizim Ben Titizciler

Yine tehlikeli bir müşteri grubuyla karşınızdayız. Bu tarz müşteriler her şeyin en iyisini isterler. Bu grupta, hem az para ödeyip hem de en iyisi olsuncuları da vardır. Onlar daha tehlikelidir. İşe başlamadan slayt gösterileri, demolar, taslaklar ve referans dökümü bile isteyebilirler. Çalışıp çalışmamak size kalmıştır.