“Tabelasını Bile Hayal Ettim” Demek Kafe Açmak İçin Yeterli mi?

Kendi işini yapmak isteyen birçok kişi için kafe açmak, güzel bir hayaldir. Keyifli bir ortamda, leziz yiyecek-içecekler eşliğinde arkadaşlarla ya da yalnız geçirilen zamanların hoş mekânları olan kafelerden birini siz neden açmayasınız, değil mi?

Her işte olduğu gibi hayal kurmak elbette önemli ama bir heves ve bin bir umutla açılıp kısa bir süre sonra kapanan kafelerden birine sahip olmak için hayallerden daha fazlasına ihtiyacınız var. Kafe açmak için gereken belgelerden filan bahsetmeyeceğiz bu yazımızda. Onları zaten iş ciddiye bindiğinde mecbur öğreneceksiniz. Çok daha kritik ve fark yaratan önerilerde bulunacağız.

Patronlar da Müşteridir, Bunu Unutmayın

Hangi kafelere gittiğinizde hangi sorunları yaşıyor, neleri beğeniyorsunuz bunları düşünün. Gidin, aynı konsepti yaratın demiyoruz ama müşteri memnuniyetini belirleyen faktörleri önce kendinizi dinleyerek belirleyin.

Deneyimli Personel mi Amcaoğlu mu Çalışsın?

Daha önce işletme deneyimi bulunmayanların yaptığı en büyük hataların başında arkadaş, akraba gibi sevilen şahsiyetlere açtıkları kafede çalışan olarak görev vermek gelir. “Ne olacak, alt tarafı servis.” mantığı pek doğru değil; çünkü servisin hızlı ve iyi olması en az sunulan yiyecek-içeceklerin lezzeti kadar önemli. Yiyecek-içecek demişken, baldızınız çok iyi yemek yaptığı için mutfağa onu almak istiyor olabilirsiniz ama kafe konseptine uyum sağlayacak mı bakalım?

Kafenizin Bir Karakteri Olsun

Sunulacak tatlardan dekora, çalınacak müzikten ortamın ruhuna kafenizin bir konsepti, karakteri olması önemli. İlla ürün çeşidini bol tutacaksınız diye de bir kural yok. Daha niş düşünebilirsiniz. Elbette potansiyel müşterilerinizin alışkanlıkları ve yaşam biçimleri de kafe açarken dikkat edilmesi gerekenlerden. Kafenize gelen kişiler mekânla bazı hisleri, beklentileri özdeşleştirerek gelmeli. Belki salaş olması çekici olacak, belki sadece tost ve çay/kahve olacak ama uygun fiyatlı ve huzurlu bir ortamı nedeniyle sevilecek ya da grafik tasarımcıları, sanat gönüllüleri için ilham verici bir atmosferi olacak?

Elbette menü, ıslak mendil, Amerikan servisi gibi kafenizin olmazsa olmazlarını da kafenizin konseptiyle uyumlu olacak şekilde tasarlatıp bastırmalısınız.

Reklam Çalışmalarını Küçümsemeyin

Açacağınız kafe küçük ve kendi halinde olacaksa bile duyulmasını sağlamanız gerekir. Örneğin el ilanlarını olması gerektiği gibi bastırıp doğru stratejiyle dağıtmak her zaman faydalı bir yöntemdir.

İşe Yarayan, Farklı Seçenekler Sunun

Hangi alanda iş yapılıyor olursa olsun insanların işine yarayacak, onlara fayda sağlayacak hizmetler sunmak günümüzde her zamankinden çok daha önemli. Çünkü insanlarla ile birlikte ürün/hizmet sayısı da arttı. Farkınızı ortaya koyun, yaratıcı ve işlevsel hizmetler sunun. Mesela şöyle şeyler:

  • 3 bardak çay içene kurabiye ikram etme fikri nasıl sizce? Ya da 4 bardak mı olsun?
  • İzin vermeleri ve istemeleri koşuluyla müşterilerinizin fotoğraflarını Polaroid fotoğraf makinesiyle çekip, üzerinde logonuzun ve kafenizin isminin olduğu fotoğraf çerçevelerine koyarak kendilerine hediye edebilirsiniz. Reklamın böylesi de gayet iyi olur hem.
  • Kitap kafe konseptinde bir yer açacaksanız müşterilerinize kafenizin ruhunu yansıtan tasarıma sahip kitap ayraçlarından hediye edebilirsiniz. Ya da her bir ürünün fiyatını kitap ayraçlarına yazarak kafenizin görünür bir yerine asabilir, kafe dekorasyonunuzda fark yaratabilirsiniz. Yine kitap kafelerde okuma alanlarına/masalara bloknotlar, yapışkanlı not kağıtları koyabilir, okuma yapan müşterilerinizin not almalarını sağlayabilirsiniz.
     

  • Kahve çeşitleri ve kahve tarihi ile ilgili müşterilerinize sorular sorabilir, ilk doğru cevabı bilene bir fincan kahve edebilirsiniz. Haftanın bir günü yarışma günüymüş mesela.
  • Sadakat kartları müşterileri memnun etmek için her zaman işe yarar. Beşinci kahveden sonra altıncıyı bedavaya alabilmek herkesi mutlu eder.

Kafenizi açtığınızda bize de haber verin. Bir bardak çayınızı içeriz. :)