Kurumsal Kimliğinize Uygun Renk ve Font Seçimi

“Ofisi bulduk, logo tasarımını yaptırdık, bir de kartvizit bastırırsak tamamız.” demekle olmuyor bu işler. Hangi işler? Kurumsal kimlik işleri.

Peki, kurumsal kimlik çalışması neleri kapsar? Kurumsal kimlik, şirketin isminden kuracağı iletişime, haliyle broşür, antetli kâğıt ya da el ilanı gibi matbaada basılacak tüm ürünlerine kadar kendini temsil etme biçimidir. Kurumsal kimliği oturmamış şirketler markalaşamaz, sevilmez, sayılmaz ve tüm bu istenmeyen durumlar nedeniyle buhran yaşar.

İşte kurumsal kimlik çalışmalarında renk ve font seçimi de bu yüzden çok önemli. Hangi renkler ve yazı fontlarıyla şirketiniz nasıl bir imaj yaratır, görelim:

Söyle Bana Renk Çemberi, Benim Kurumsal Kimliğim Ne Renk Olsun?

Logo renkleri nasıl olmalı, markalar ve renkler arasında nasıl bir bağlantı var, bunlar zamanında hep araştırılmış. Renklerin psikolojik etkileri, markaların yaratmak istedikleri algılar için de kaynak olmuş. İşte kurumsal kimlikte renkler ve anlamları:

Kırmızı

Dikkat çekici, iddialı, iştah açıcı, heyecanı ve tutkuyu simgeleyen kırmızıyı, enerji içeceklerinde ya da fast food mağazalarında görüyoruz.

Mavi

Güveni ve otoriteyi çağrıştıran mavi, kurumsal firmaların en çok tercih ettiği renklerden biridir. Çünkü güç itibar, liderlik ve başarı gibi kavramlarla da örtüşür. Bir nevi resmiyetin de göstergesi aslında.

Sarı

Kırmızı gibi dikkat çekici bir renk olan sarı, gün ışığını, sıcaklığı çağrıştırır. Mutluluk hissi yaratır. “Sizden, bizden, ailenizden” mesajını verir. Uyarıcı etkisi en fazla olan renk sarıdır. Gerçekten “çarpıcı” veya inovatif işler üreten firmalar için uygun diyebiliriz.

Yeşil

Çayır, çimen, ağaç gibi doğa temsilleri de yeşille çağrıştırıldığı için “çevre dostu”, “organik” algıları için birebirdir. Fakat bu doğal yaşamın belki de zıttında bulunan benzin ve finans işi yapan firmalarda da yeşilin kullanıldığını sıklıkla görüyoruz. Belki de bir telafi yöntemidir bu.

Pembe

Kadınsı bir renk olarak bilincimizin iliklerine işlemiş olan pembe, saflığı da temsil eder. Haliyle kız çocukları ve genç kızları hedefleyen markalar kullanır. Sevimli, cici, şeker şeyler.

Mor

Gizemli bir yanı var morun; çünkü kırmızının sıcaklığı ile mavinin soğukluğunu taşır. Asil ve farklı bir çağrışımı da olan mor, daha fantastik ya da sıra dışı kimlikler için uygun.

Turuncu

Canlı, enerjik, gençlik, oyun ve eğlence kavramları turuncuya çok uygun. Çok resmi bir şirketin logosunda turuncu görmezsiniz mesela.

Gri

Ciddi, otoriter, resmi, yani birçokları için “kurumsal şirket gibi kurumsal şirket”in renklerinde mutlaka gri vardır.

Kurumsal Kimliğinize Uygun Font Seçimi

Kurumsal kimliğe uygun yazı fontu seçerken, şirketin duruşunu, kimlere seslendiğini, sektörüne uygunluğunu bilmek gerekir. En iyi fontlar, hem demode olmayan hem de şirketin kurumsal kimliğine uygun olanlar. Örneklendirelim:

Klasik ve Geleneksel

Uygun Yazı Fontları: Modum, Fenix STD, Novello.

Modern ve Trende Uygun

Uygun Yazı Fontları: Brandon Grotesque, Bebas.

 

Zarif

Uygun Yazı Fontları: Kraftstoff, Simplifica, Neutraface.

 

Sıcak, Samimi ve Arkadaşça

Uygun Yazı Fontları: Balto, Cubano.

 

Eğlenceli veya Duygusal

Uygun Yazı Fontları: Barrio, Bad Script, Lobster.

Size fikir vermesi açısından kurumsal kimlik örneklerini de paylaşalım. Baskıda görüşmek üzere.