Kartviziti Daha İyi Olanların Toplantılarda Yaşadığı Tarifsiz Gurur

İş dünyası zorlu, rekabet gerektiren çetin bir ortamdır. Evet, sizin de sevdiğiniz müşterileriniz ve mail’lerde geyik çevirdiğiniz çözüm ortaklarınız olabilir ama başta kendi sektörünüz olmak üzere kocaman iş dünyası içinde en başarılı firma olmak için o şirketi kurdunuz. Bir şirketin deneyimini, uzmanlığını ve işlerinin kalitesini müşterilerine sunabilme becerisinin başarıda hayati önem taşıdığı bol kapışmalı rekabet ortamında ilk intibaının simgesi olan kartvizit her zaman önemlidir.

NOT: Kartvizit ölçüleri ve kartvizit örnekleri hakkında bilgi almak için blog yazımıza da göz atabilirsiniz.

Sonunun keyifli akşam yemekleriyle veya “Sevgiler.” dilekleriyle tamamlanmış bir mail’le bitmesini umduğunuz toplantılarda el sıkışma, size gösterilen yere oturma, “Bir şey içer misiniz?” sorusuna büyük oranda “Su lütfen.” diye cevaplama, herkes yerine oturduktan sonra kartvizit çıkarma ve kartvizitlerin karşılıklı olarak verilme anını düşünün. Her şeyi ayrıntısıyla anlatıyoruz ki tüm aşamalar tek tek gözünüzde canlansın, yaşıyorsunuz bunları, biliyoruz. İşte kartvizitlerin görüldüğü o ilk anın şirketler arası beraberlik kararının verilmesinin ilk tohumları olduğunu hiç düşünmüş müydünüz?

Kartvizit karşınızdaki insanlarda ilk izlenim yaratmanızda çok önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle kartvizit tasarımı önem verilmesi gereken bir konudur. Dememiz o ki kartvizit toplantılarda sizi vezir de edebilir vezir de. O yüzden siz siz olun kartvizit tasarımı konusunda dikkatli seçimler yapın. Ayrıca kartvizit baskı yaptıracağınız kağıt seçimlerini de çok dikkatli yapmalısınız. Bu nedenle kartvizit kağıt türleri hakkındaki yazımızı okumayı ihmal etmemelisiniz.

"Aslında Biz de Böyle Bir Kartvizit Tasarımı Düşünmüştük.”

Ama bir türlü zaman bulamamıştınız değil mi? Toplantılarda size uzatılan kartvizit, tasarım olarak etkileyici veya yaratıcıysa bunu dile getirir, iş arkadaşınıza “Biz de böyle bir şey yapalım Ahmet.” ya da “Biz de böyle hani çekince içinden başka bir kâğıt çıkanlar var ya, onlardan yaptıracaktık ama işler aşırı yoğun.” tarzında açıklamalarda bulunursunuz. Sizin kartvizitinizse 1980’lerden kalma, hiçbir efektif özelliği bulunmayan, markanız ya da konumunuz hakkında hiçbir ipucu vermeyen, sadece “Ara beni, ulaşamazsan mail at.” diyen bir kartvizit olarak ayıp olmasın diye alınır, gider. Alınır, gider.

Kartvizit hakkındaki bazı istatistikleri bu konudaki kararlarınızı ciddi ölçüde değiştireceğinizi söyleyelim. İnsanlara verilen standart düz ve iyi tasarlanmamış kartvizitlerin yüzde 88'i 1 hafta içerisinde atılıyor. Bu da şu demek oluyor ki kötü kartvizit baskı için ödediğiniz ücretin neredeyse tamamını çöpe atıyorsunuz. Ancak iyi bir tasarım ve kaliteli baskı ile kartvizit performansınızı 10 kata kadar arttırabilirsiniz. Kartvizit istatistikleri hakkındaki detayları yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Başarılı Kartvizit Derken?

Tasarımın her geçen gün daha fazla önem kazandığı dünyamızda kartvizit modelleri de elbette çok çeşitli. Bir FBI ajanı gibi sol cebinizden ya da kartvizitliğinizden gururla çıkarıp müşterinin önüne koyacağınız kartvizitinizin illa şakalı-komikli ya da yaratıcı olması da gerekmiyor. Şirketinizin ve konumunuzun ağırlığına göre klasik tarzda bir kartvizite de sahip olabilirsiniz. Önemli olan demode renklerden ve tasarım anlayışından arındırılmış, belki şirketinizin logosunu belki yaptığınız işin önemli bir parçasını ön plâna çıkaran bir kartvizitinizin olması. Aslında konu, “Alt tarafı bir kartvizit adım, rütbem, telefon numaram ve mail adresim yazsın yeter.” demeyip yaptığınız işe verdiğiniz önemi göstermek.

Şu toplantı odasında özgüvenle oturan mutlu kişi de kim? Elbette aranızda kartviziti en iyi olan! Sıradan ve sıkıcı geçen hiçbir ilk buluşma uzun beraberliklerin kapısını açmaz, unutmayın.