İşiniz İçin En İdeal El İlanını Nasıl Hazırlarsınız?

El ilanları büyüğünden, küçüğüne her firmanın kullandığı, yılların yıpratamadığı reklam araçlarından. Doğru tasarlanıp, doğru yerlerde dağıtıldığında el ilanları, sonuca en uygun maliyetle gitmenizi sağlayabilir. Özellikle KOBİ'ler için yerelde tanıtım yapmak ve hızlı sonuç almak için vazgeçilmezdir. Bir el ilanı çalışması ile açılış, kampanya, promosyon, fırsat duyurularınızı yapabilir, dilerseniz internet sitenizin, sosyal medya hesaplarınızın duyulmasını sağlayabilirsiniz.

El ilanının etkili sonuç vermesi ise doğru hedeflerin, doğru tasarımla buluşması ile olur. El ilanınızda tasarım aşamasına geçmeden önce el ilanını hangi hedefle hangi kitleye dağıtacağınızı kesinleştirmelisiniz. Bu reklam çalışmanızda en önemli aşamalardan biridir diyebiliriz.

Kampanya, açılış, yeni hizmet duyurusu... amacı ne olursa olsun el ilanı hazırlarken hitap ettiğiniz kitlenin davranışlarını düşünmeli, deyim yerindeyse empati kurmalısınız. El ilanınızı, online ve ücretsiz el ilanı tasarım araçları ile kendiniz tasarlayabilir veya işini bilen bir tasarımcıdan yardım alabilirsiniz.

Hangi yöntemi seçerseniz seçin el ilanınızın başarıya ulaşması için bazı ilkelere göre hareket etmelisiniz. Pazarlama ve reklam alanında sıklıkla kullanılan AIDA modelini basit bir şekilde el ilanınız için kullanabilirsiniz. AIDA yöntemi, İngilizce Attention (Dikkat çekme), Interest (İlgi uyandırma), Desire (İstek uyandırma) ve Action (Harekete geçme) aşamalarından oluşur.

AIDA modelini işiniz için tasarlayacağınız el ilanına uygulayalım;

Attention (Dikkat Çekme)

AIDA modelinin ilk aşamasında firmanın hedef kitlesine ne sunacağını duyurulur. Bunu etkili bir el ilanı tasarımı ile birleştirmek gerekir. Göz alıcı, dikkat çekici bir el ilanı için iyi düşünülmüş, dikkat çeken bir başlık, uygun renk ve şekiller birlikte kullanılır. Dikkat çekmek için sıradışı el ilanı tasarımları da kullanılabilir.

Interest (İlgi Uyandırma)

Hedef kitlenizin dikkatini çekmeyi başardınız peki o anlık etkiyi nasıl kalıcı hale dönüştürürsünüz? İlk aşamada hedef kitlenize açılış, indirim, kampanya ya da yeni ürün tanıtacağınızı söylemiş oldunuz. Artık diğerlerinden farkınızı ya da tüketici lehine olan kampanyanızı etkili, kısa cümlelerle anlatmalı, el ilanınızı elinde tutan kişinin ilgisini çekmelisiniz. Bu aşamada önemli olan ürününüzün ya da hizmetinizin farkını net bir şekilde el ilanınızda vermenizdir.

Desire (İstek Uyandırma)

Hedef kitlenizin harekete geçmesi için el ilanınızı 'istek uyandıran' bir şekilde tasarlamalısınız. Ürününüzün veya hizmetinizin fotoğrafını eklemek, yararları hakkında ikna edici bilgiler vermek bunun bir yoludur. Kampanya fırsatları, indirim kuponları, promosyon kodları da tüketiciler bakımından birer motivasyon kaynağıdır ve tasarımda mutlaka öne çıkarılmalıdır. Kampanya kapsamında hediye ettiğiniz bir ürün, hizmet varsa el ilanınızda “ücretsiz”, “hediye” veya “bedava” kelimelerinin vurgulanması da hem dikkat çekmek hem de ilgi ve istek uyandırmak için etkili bir yöntemdir. Bunlar el ilanınız için belirlediğiniz hedefin hayata geçmesi için önemlidir.

Action (Harekete Geçme)

El ilanınızın sonu müşterinizi, hedef kitlenizi harekete geçme konusunda teşvik etmelidir. El ilanınızdan ne bekliyorsanız burada seslendirin; indirim kuponu kullanma, kampanyadan faydalanma, internet sitenizi ziyaret etme, açılışa katılma... ne istiyorsanız onu söyleyin.

El ilanınız artık baskıya hazır. Online matbaa çözümleri sayesinde el ilanı basımını uygun fiyata ve kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Basılan el ilanlarını nerede ve ne zaman dağıtacağınıza doğru karar vermeniz, daha çok insana ulaşmanızı sağlayacaktır. Ayrıca el ilanlarını sadece sokakta dağılacak basılı malzeme olarak düşünmeyin e-posta listelerinde ve sosyal medya hesaplarınızda da el ilanlarınızı kullanabilir, potansiyel müşterilerinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.