Freelance Grafik Tasarımcılarla Çalışmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Firmanızın logo, kartvizit, web tasarımı veya fotoğraf düzenleme gibi işleri için freelance grafik tasarımcılarla çalışmanız, daha uygun maliyetli olduğundan gayet akıllıcadır. Zaten yaşadığımız dönemde hem grafik tasarımı işiyle uğraşanlar hem de bu işi freelance olarak yapanlar bir hayli fazla. Freelance grafik tasarım ilanları da bu yüzden giderek artmakta. Peki, bunca freelancer grafik tasarımcısı içinde seçim yaparken nelere dikkat ederseniz hayal kırıklığına uğramazsınız?

Portfolyosu Sizin İstediğiniz İşe Uygun mu?

Elbette çeşitli portfolyoları inceleyerek seçim yapacaksınız zaten. Burada önemli olan, çalışmayı düşündüğünüz grafik tasarımcısının daha önce yaptığı işlerin sizin istediklerinizle benzer olup olmadığı. Örneğin harika çalışmaları olduğu halde daha önce hiç kartvizit tasarımı yapmamış birinden basıma hazır kartvizitler hazırlamasını istemek hata olacaktır.

Aynı şekilde matbaa kurallarına da hâkim olması gerekir. Matbaada basılacak ürünlerde kesme payı, standart ölçüler filan olur. Dijitalde harikalar yaratan bir tasarımcı bunları bilmiyorsa işiniz iş olmaz, dert, sıkıntı, sinir ve stres olur.

Bu İşte Deneyimli mi?

Freelance çalışma modeli daha çok öğrenciler ya da yeni mezunlar tarafından tercih ediliyor ve bu insanlar da haliyle henüz deneyim kazanmamış kimseler oluyorlar. Fakat yine de deneyim önemli. Şu da bir deneyimdir örneğin: Firmalarla çalışma fırsatı olmamıştır ama yeteneği ve çalışmak istediği alana uygun işleri oturup kendi kendine çalışmıştır, elinde göstereceği örnekleri vardır. Direkt iş deneyimi olmayanları eleyin demiyoruz yani. Deneyimli olsa daha iyi tabii.

Referans İsteyin, Güven Önemli

Daha önce çalıştığı kişilerden en azından bir iki tanesini referans olarak göstermesini isteyin. Kendi kendine de olsa iş üretmiş ve sizi ikna etmiş çiçeği burnunda grafik tasarımcısı ile karşılaştıysanız başka tabii. Birilerinin ilk referansı olmak da hoş.

Mail'lerinize Dönüş Hızına Dikkat Edin

Freelance işlerde genelde yüz yüze görüşmekten ziyade e-posta aracılığıyla iletişim kurulur. Müstakbel grafik tasarımcısının mail’lerinize kısa sürede cevap veriyor oluşu, disiplinli olduğunun, işi zamanında teslim edeceğinin önemli bir göstergesidir. Sonuçta zaman mefhumu, sadece ödeme alınacağı tarihe odaklı bir şeyden ibaret olmamalı.

Sorularınızı Ayrıntılı Bir Şekilde Cevaplıyor mu Geçiştiriyor mu?

“Yaparız abi, bugüne kadar neler yaptık.” gibi şeyler söylüyorsa ya da beş sorudan üçünü cevaplayıp ikisini yuvarlıyorsa el sıkışmadan kendisine hayatta başarılar dileyin.

Tabii freelance grafik tasarımcısının da çalışmak istemediği müşteri tipleri yok değil. Umarız onlardan biri değilsinizdir. :)