Etkili Broşür Tasarımı Nasıl Yapılır?

Broşür; bir şirket ya da kurumu tanıtmak amaçlı hazırlanan, açıklayıcı kısa metinlerin olduğu, tanıtımı yapılacak olan şirket ya da kurum ile ilgili fotoğrafların bulunduğu, dikkat çekici ve akılda kalıcı unsurlara sahip bir tanıtıcı bir materyaldir. Bir firmanın kendini, ürettiği ürünü ya da verdiği hizmeti tanıtmak, reklamını yapmak amacı ile hazırlanır. Hazırlanan broşürler bu tanıtımdan haberdar olması istenen kitleye dağıtılır. Bu dağıtma işlemi posta ile olabileceği gibi elden de dağıtımda olabilir. Ayrıca broşür hazırlamak için ücretsiz ve online tasarım programlarını anlattığımız yazımıza da göz atabilirsiniz.

NOT:​ En güzel broşür örnekleri yazımızı da okuyabilirsiniz.

Broşürler birçok alanda karşımıza çıkan tanıtım araçlarıdır ve kısa vadede çok etkili olabilecek bir araçtır. Ancak kısa bir incelemenin ardından elden çıkarılacağı için etkili bir broşür tasarımı gerçekleştirilmelidir ki aklıda kalıcı olsun. Broşürler lokanta, hastane, otel, okul, belediye ya da bir konser tanıtımı ile ilgili olabilir. İhtiyaca göre farklı boyutlarda tasarlanabilir ancak genellikle A4 boyutunda tasarlanır. Standart broşür ölçüleri hakkında bilgi için tıklayın.

Etkili Bir Broşür Tasarımı İçin Araştırmanın Önemi

Etkili bir broşür tasarlamak için hangi alanda broşür hazırlanacak olursa olsun mutlaka iyi bir araştırma evresi geçirmesi gerekmektedir. Broşürü isteyen müşterinin istekleri dinlenmeli, neyi vurgulamak istediği iyi bir şekilde anlaşılmalıdır. Firmanın adres bilgileri, telefon bilgileri var ise farklı iletişim bilgileri eksiksiz olarak alınmalıdır. Sonrasında broşürü isteyen firmaya doğru sorular yöneltilerek broşür hazırlar iken gerekli olabilecek olan bütün bilgiler, veriler elde edilmelidir. Doğru bir analiz gerçekleştirilmeli ve geniş kapsamlı bir araştırma yapılmalıdır.

Broşürü kullanacak olan firma ile fikir alışverişi yapılarak en doğru broşür çalışması gerçekleştirilmeye başlanılmalıdır. Doğru bir analiz, doğru çözüm önerileri ve doğru bir etkileşim ile başarılı broşürler meydana getirilebilir. Elde edilen bütün bilgiler en doğru şekilde net ve akıcı bir dil kullanımı ile broşür taslağındaki yerini almalıdır. Broşürün üzerinde bulunacak olan yazı kesinlikle imla kurallarına uygun olması gerekmektedir. İmla kurallarına dikkat edilmeden yazılmış olan yazı etkinliği açısından eksi puan alacaktır. Bu yüzden imla kurallarına uygun bir şekilde yazının hazırlanması oldukça önemlidir.

Etkili bir broşürün çok iyi bir reklam aracı olduğu gerçeği unutmamalıdır. Bu yüzden broşür çalışmaları yapılır iken gereken özen gösterilmelidir. İşinin ehli kişiler ile çalışılması da son derece önemlidir. Broşür işini teslim edeceğiniz grafik tasarımcısını da araştırmanız menfaatinize olacaktır. Daha önce yaptığı broşürleri incelemek ya da o broşürlerin ne kadar etkili olduğunu araştırmak ile işe başlayabilirsiniz. Doğru bir grafik tasarımcısı seçiminden sonra doğru çalışmalar gerçekleştirilerek çok etkin olabilecek broşürler tasarlanabilir, iş gücünüzü arttırabilirsiniz. Broşür baskı tasarımlarınız kadar onları bastıracağınız matbaa firması da oldukça önemlidir, broşürün hem baskı hem de kağıt kalitesi iyi olmazsa yaptığınız reklam çalışması etkinliğini kaybedecektir. 

Broşürde Kağıt Seçiminin Önemi

Etkili bir broşür için dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Bunlardan bir tanesi de kağıt seçimidir. Broşürde uygun kağıt seçimi yapılamaması halinde tasarlanan broşür hedeflenen tanıtımı gerçekleştiremez.  Kağıtların gramı gibi cinsi, dokusu, mürekkep duyarlılıkları da farklılık göstermektedir. Tüm bu özellikler broşürün amacına doğru bir şekilde ulaşabilmesi için seçimlerinin doğru yapılması gerekir. Yapılacak olan broşürün eğer katlama sayısı çok olacak ise gramajı düşük olmasına ve çok kalın olmayan bir kağıt seçimi yapılmalıdır. Aksi takdirde katlama yerlerinde kabarmalar olacağından dolayı özellikle broşürün iç kısmına zarar verecektir. Bu da etkili bir broşür elde etmenize engel olur.

Broşür hazırlamak gerçekten çok önemli ve ciddiye alınması gereken bir iştir. Çünkü tasarlanan broşür ne kadar iyi olursa o kadar çok etkili olur. İyi bir şekilde tasarlanan bir broşür amacına hizmet ederek firmalara ticari kazanç olarak geri dönüş yapar. Kağıdın gramajı ve kalınlığı kadar önemli bir diğer hususta kağıdın dokusudur. Yüzeyi pütürlü bir dokuya sahip olan bir kağıt seçimi baskı esnasında problem yaşanmasına sebep olabileceğinden dolayı tercih edilmemelidir. Daha çok düz bir yüzeye sahip kağıtların tercih edilmesi ile boyanın iyi bir şekilde emilmesine yardımcı olunmuş olur.

Kağıt seçimi yapmadan önce araştırma yapılmasında fayda vardır. Kağıtlar ile ilgili katalogları inceleyebilir, daha önceden basılan broşürleri inceleyebilirsiniz. Bu sayede doğru bir kağıt seçimi yapabilirsiniz.

NOT: Etkili bir broşür hazırlamak için 15 ipucunu listediğimiz şu yazıyı da okuyabilirsiniz.

Hazırlanacak Olan Broşürün Yapısının Önemi

Broşürler sabit bir yapısı olmamakla beraber genellikle A4 boyutunda, 1 ya da 2 kırımlı olarak tasarlanır. A4 boyutunun yanı sıra A5 boyutu en sık kullanılan boyuttur. A5 boyutunda hazırlanan broşürler genellikle tek sayfa olur yani kırımı yoktur. Bu tek sayfanın bir tarafı tanıtım içeren diğer tarafı afiş şeklinde de tasarlanır. Broşürler hazırlanır iken öncelikle elimize bir kağıt alıp manuel olarak katlayıp gözlemlemek daha net fikirler ortaya koyulmasına yardımcı olabilir. Hazırlanan broşürde görsellik de son derece önemlidir. Özellikle kapak kısmında etkili bir görselin kullanılmış olması son derece önemlidir. Dikkat çekici olacağından dolayı broşürün ilgi çekmesine de yardımcı olmuş olur.

Görsel öğeleri etkili bir şekilde seçilmiş olan broşürler çok daha etkili sonuçlar alınmasını sağlar. Hangi sektör ile ilgili broşür hazırlanacak ise ona göre görseller kullanılmalıdır. Eğer görsel doğru bir şekilde seçilmez ise hazırlamış olduğumuz broşür istenilen başarıya ulaşamaz. Broşürde olması gereken bir diğer unsurda şirkete / kuruma ait amblemin kullanılmasıdır. Akılda kalıcılığı arttırır. Bunun yanında kullanılacak olan renklerin konseptle ve şirket / kurum ile uyumlu olması da son derece önemlidir. Örneğin siyah beyaz dendiğin zaman akla nasıl Beşiktaş takımı geliyor ise bu şekilde rengi görüldüğünde tanıtımı yapılan şirket ya da kurumu çağrıştırıyor olması önemli bir noktadır. Uyumlu ve çağrışım gücü olan renklerin kullanımı ve yeterli görsel öğelerin kullanımı ile birlikte tanıtımı yapılan şirket / kurumun hakkında verilmek istenen bilgiler kısa ve net bir biçimde, eksiksiz olarak verilmelidir ki broşür amacına hizmet edebilsin.

Broşür, göze hitap eden, akılda kalıcı ve etkileyici bir yazı ile bir bütün olarak tasarlanmalıdır.

Bunun sebepleri şunlardır; göze hitap etmeli çünkü ilgi çekerek broşürü eline alan kişinin broşürü inceleyip okumasına teşvik eder. Etkili ve eksiksiz bilgiler olmalı ki bir kez okunsa bile bilgiler akılda kalmalı ve amacına hizmet eden bir broşür olmalıdır. Tüm bu özelliklere sahip olan bir broşür ele geçtiği zaman bir çırpıda çöpe atılmaz ve çalışmalar da boşa gitmiş olmaz. Broşürü tasarlayacak olan grafik tasarımcıların alanında uzman kişiler olması da önemli bir diğer konudur. Gerekli programları kullanabilen, deneyimli kişiler ile çalışmak daima daha başarılı broşürlerin hazırlanmasına neden olur. 

Hazırlayacağınız broşürler için kullanacağınız fotoğrafların çözünürlüklerinin çok iyi olmasına özen göstermelidir. İnternet üzerinden gelişi güzel fotoğraflar indirilerek broşürlere eklenilmemelidir. Çünkü bu baskı sırasında sorunlara yol açacaktır. Elinizde hazırlamış olduğunuz taslakta net olan fotoğraf basıldığı zaman beklenen netlikte olmayacaktır. Bu da çalışmalarınızı sekteye uğramasına neden olur. Böyle bir aksaklık ile karşılaşmak istemiyor iseniz broşürlerde kullanacak olduğunuz fotoğrafların yüksek çözünürlükte olmasına özen göstermelisiniz. Eğer elinizde kullanabileceğiniz yüksek çözünürlüklü fotoğraflar yok ise internet üzerinden paralı siteler aracılığı ile broşürlerinizde sorunsuz bir şekilde kullanabileceğiniz fotoğrafları elde etme imkanınız vardır.

Broşür Nasıl Hazırlanır?

"Etkili bir broşür tasarımı nasıl yapılır?" sorusunun bir diğer cevabı da dönemlik broşürler hazırlanması olabilir. Tasarlanan bir broşürün uzun zaman aralıklarında kullanılıyor olması güncelliğini yitireceğinden tercih edilmemelidir. Dönemlik olarak hazırlanan broşürler güncel bilgiler içereceği için daha etkili sonuçlar verecektir. Bu yüzden broşürler uzun vadeli değil de dönemlik hazırlanmış olması son derece önemlidir. İyi bir grafik tasarımcısı da dönemlik broşürler yapmayı tercih eder. Çünkü güncel olmayan broşürlerin üzerlerinde belirtilen işler ve özellikleri, iletişim bilgileri ya da özellikleri zamanla değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden broşürdeki bilgiler güncelliğini kaybetmiş olacağından dönemlik hazırlanmamış olan bir broşür broşürün hitap ettiği kesimi yanılmış olacaktır. Hiçbir grafik tasarımcısı da başarısızlıkla sonuçlanan bir broşür tasarımının altında imzası olsun istemez. Başarısız bir sonucu hiçbir kurum ya da şirket de istemez. Bu yüzden grafik tasarımcılar da güncel, dönemlik broşürler yapmayı tercih eder.

Özetle etkili bir broşür tasarlarmak için, doğru yapılan bir araştırma süreci gereklidir. İlk öncelikle firma yetkilileri broşür çalışmasını yapacak olan grafik tasarımcılarının araştırılması gerekir. Önceki yaptıkları broşür çalışmaları göz önünde tutularak bir seçim yapılması mümkündür. Ya da referanslarını da göz önünde bulundurularak bir seçim yapılabilir. Çalışmayı gerçekleştirecek olan grafik tasarımcı kişi seçildikten sonra grafik tasarımcının firma ya şirket her kim için çalışılacak ise isteklerini dinlenmelidir. Çalışılacak olan firmanın istekleri iyi bir şekilde analiz edilmelidir. Firma için farklı çözüm önerileri ileri sürülmelidir. Fikirler ve çözüm önerileri harmanlanarak en doğru sonuçlara ulaşılmalıdır.

Firmanın amblemi, logosu, adresi, iletişim bilgileri vs. öğrenilmeli ve sonrasında broşür için kullanılacak olan metin hazırlıkları başlamalıdır. İmla kurallarının doğru bir şekilde kullanılması son derece önemlidir. İmla kurallarının yanı sıra seçilecek olan cümlelerin oldukça etkili olması ve ne anlatılmak isteniyor ise eksiksiz bir şekilde yazıya dökülmesi gerekir. Bir kere okunmuş olsa bile akılda kalıcı olmalı ki ortaya çıkan broşür amacına ulaşmış olsun. Ortaya konacak olan yazı kadar kullanılacak olan görsel öğelerde son derece önemlidir. Firmaya uygun renklerin seçimi ve kullanımı da bir o kadar broşürü etkin kılmak da etkili olur. Etkili bir broşür tasarlamak çok iyi bir reklam aracı kazanmak demek olduğu unutulmaması gereken bir gerçektir.

NOT: Ücretsiz broşür hazırlayabileceğiniz programların detaylı listesini şu yazımızda bulabilirsiniz.

Broşür Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Broşürlerin güncel bilgileri içeriyor olmaları da önemli bir diğer unsurdur. Güncel bilgiler içeren bir broşüre sahip olmak için de broşürleri dönem dönem yenileri ile değiştirmekte fayda vardır. Yapılacak olan çalışmalarda sorun yaşamamak adına kağıt seçiminin doğru olması da çok önemlidir. Çok kalın, ağır, yüzeyi pütürlü kağıtlar yerine daha ince, hafif, yüzeyi pürüzsüz kağıtlar kullanmak hem maliyet açısından hem de baskıda olası yaşanacak olan problemleri önlemek adına size avantaj sağlayacaktır.

Broşür boyutları da genellikle A4 boyutunda iki ya da üç yüzü olacak şekilde tasarlanır. Tabii bu seçimler yapılacak olan çalışmaların özelliklerine göre farklılıklar gösterebilir. Kullanılacak olan görsel öğelerin yüksek çözünürlüklü olması da matbaada bir problem ile karşılaşmanızı engellemeye yarar. Eğer elinizdeki görsel öğeler çözünürlük açısından yeterli değil ise paralı siteler aracılığı ile yüksek çözünürlüğe sahip olan görsel öğeler satın alınmalıdır. Bütün bu çalışmalar gereken özen gösterildiği takdirde elinizde çok etkin bir broşür olacaktır. Bu etkin broşür sayesinde de amacınıza kolaylıkla ulaşacaksınız.