“Burada Kesin Bir Tasarımcı Çalışıyor” Dedirten Şeyler

Onlar yaratıcı, onlar renkli, onlar değişik, onlar çok hayal güçlü. Grafik tasarımcılarından bahsediyoruz, hani görsel dünyamıza renk ve şekil katan insanlar. Grafik tasarımı yapan bir insanın çalıştığı ortamın da dümdüz, “Masa var, bilgisayar var, tamam işte çalışma yeri.” modunda bir yer olması beklenemez haliyle. Çünkü insanlar karakterlerini ve yeteneklerini yaptıkları işe, kılık kıyafetlerine, bulundukları ortama yansıtırlar tamam mı? Bir de çalışmanın keyifli hale dönüşmesi için ofisinizi, masanızı, duvarınızı, sandalyenizi, yani çalışma mekânınızı sevmeniz gerekli. Bu hayat sevgisiz çekilmiyor.

İşte grafik tasarımcıların çalışma ortamında illa olan ya da olsa ne iyi dedirten şeyler, süsler, püsler, eşyalar:

Tabii ki Poster

Özellikle tipografik posterler grafik tasarımcı arkadaşların duvarlarına pek yakışır. Minimal tasarımlar kadar şevklendirici, “Aslansın yaparsın, vazgeçme (Neyden?)”, “Hayat yaşamaktır (!?)” gibi mesajlara sahip posterler çalışma ortamına hava katar.

 

Kupa, Pardon Mug

Kahve içmeyen grafik tasarımcıların dinozor filan olduğundan şüpheleniliyor olmalı. Belki de bu nadide insanların annelerinden emdikleri süt, süt değildi kahveydi? Kesin bir açıklaması olmalı bu kahve tutkusunun. Çalışma masasının üzerinde değişikli ve mümkünse küçük çaplı bir kova büyüklüğünde bir kupa, pardon mug bulunmalı.

 

İlginçli Kitap Rafları

Grafik tasarımcılarına göre eşyaların sadece işlevsel olmaları kesinlikle kabul edilebilir bir şey değildir. Tasarım denen şey en baştan yalan olur çünkü bu mantığa göre. Şöyle düşünelim: Dünyadaki tüm logolar kırmızı bir yuvarlaktan ibaretmiş, markalar da isimlerini bu yuvarlağın içine yazıyorlarmış, tasarım filan hak getireymiş. Delilik olurdu bu. O zaman neden kitap rafları sıradan bir dikdörtgenden ibaret olsun ki?

Bu Duvar Komple Post-it

Hatırlanması ve yetiştirilmesi gereken o kadar çok şey var ki bazen tuğla devrinin kapandığını, bazı duvarların post-it denilen yapışkanlı not kâğıtlarından yapıldığını düşünürsünüz. Ama rengarenk ve şekilli olanları ortama neşe de katmıyor da değil hani.

 

Model Figürler (Can Dostlar Be!)

Ünlü film ya da çizgi roman karakterlerinin masa üstlerini şenlendiren model figürleri sayesinde grafik tasarımcılarının masaları her zaman kalabalıktır. Kaç yaşına gelmiş insanlar bunlar, arkadaşlarını kendi kararlarıyla seçecekler elbette!