Dünyaca Ünlü Markaların Logolarının Hikayelerini Biliyor musunuz?

Markaların adını unutsak ta logoları hafızalarımıza güzel bir şekilde yerleştiririz. Özellikle iyi hazırlanmış ve beyine sinyal yollayan renklerden oluşan logo tasarımları sayesinde, marka bilinirliği her zaman en üst seviyelere çıkar. Logoların hikayesini okuyunca şaşıracak hatta ve hatta nasıl aklıma gelmedi dedikleriniz de olacaktır.

Sürekli karşımıza çıkan ve dünyaca ünlü olan logolar aslında ne anlatıyor öğrenmek istemez misiniz? Açılımlarıyla beraber Markalar ve Logolarının Hikayeleri sizlerle…

Not: Markalaşmanın tarihini merak ediyorsanızı sizi şu yazıya alabiliriz.

1-Alfa Romeo

Moda’nın kalbinin attığı Italya'nın Milano şehri ile ülkenin önde gelen asil ailesi Visconti etrafına dönüyor. Logodaki kırmızı haç soyluluğu, beyaz zemin halkı ve köylüleri simgeliyor. Taç giymiş engerek yılanı ise soylu Viscoti ailesi'nin armasından alınmıştır.

2- Coca Cola

Coca Cola’nın yaratıcısı Dr. Pemberton’un ortağı ve aynı zamanda muhasebecisi olan Frank Robinson, iki C harfinin harika bir estetik yaratacağını düşündü ve kendi el yazısısını kullanarak Coca Cola’nın bugüne kadar değişmeden gelen logosunu tasarladı. Logonun anlamını “Nefis ve Taze” olarak söylenmektedir.

3- Lego

Büyük küçük herkesin hayranlıkla oynadığı Legolar, Danimarka dilinde ''İyi oyna'' anlamına gelen ''Legt godt'' kelimelerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Lego kelimesi Latincede ise ''Birleştiriyorum'' anlamına gelmektedir.

4- Amazon

Marka adının öncelikle "A" harfi ile başlaması alfabetik olarak ön sıralarda yer alması açısından tercih edilmiş.  Amazon adı ise dünyanın en büyük nehirlerinden sayılan Amazon Nehri'nden gelmektedir. Kurucu Jeff Bezos, sanal alışveriş sitesinin de dünyanın en büyüklerinden olacağını o zamandan öngörmüş belli ki.

5- Nike

Dünya’nın kullandığı bu marka, adını Yunan zafer tanrıçası olan Nike’tan almaktadır. Jeff Johnson bir gece rüyasında bu tanrıçayı görür ve Nike ismini kullanmaya karar verir. Logoyu ise sadece 35 dolara bir öğrenciye yaptırmışlardır. Logo aynı zamanda soldan sağa doğru zafere giden sporcuyu işaret eder.

 

 

6- Apple

Apple'ın ısırılmış elma logosu. Adem ve Havva hikayesinde yer alan ısırılmış elmadan yola çıkarak oluşmuştur. Bir söylentiye göre de II. Dünya Savaşı sırasında Alman şifrelerini kırılmasında etkin rol alan İngiliz matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Alan Turing'in zehire batırdığı elmayı ısırarak intihar etmesi üzerine, ona ithafen oluştuğu söylenmektedir.

7- Google

Google ilk olarak Googol sözcüğü ile ortaya çıkacaktı. Daha sonraları üzerinde oynamalar yapılarak Google halini aldı. Edward Kasner adındaki Amerikalı matematikçinin yeğeni Milton Sorotta tarafından ortaya çıkmış olan “googol” sözcüğü 1 ve onun ardından 100 sıfırın gelmesiyle oluşan rakamı belirten matematiksel bir terimdir. Google’ın bu terimi kullanması, şirketin web’deki ve dünyadaki bilgi selini organize etme misyonunu yansıtır.

8- Opel

Kurucusu Adam Opel önceleri sadece dikiş makinesi üretiyordu. 1899 yılında araba üretimine hızla geçiş yapan Opel’in logosunda tekerlek ve şimşek yer alıyor. Tekerlek güven, şimşek ise hızı simgeliyor.

9- SONY

Japonya kökenli Sony şirketi adını, ingilizcede oğul anlamına gelen sonny  ve latincede ses anlamına gelen sonus kelimelerinin birleşimi sonucu oluşmuştur.

10- Starbucks

ABD'li dünyaca ünlü kahve zinciri Starbucks ismini, Herman Menville'nin Moby Dick isimli ünü romanında yer alan Starbuck karakterinden almıştır.  

11- Vodafone

İngiliz cep telefonu şirketi Vodafone adını, ingilizce "voice", "data" ve "telephone"  yani ses, data ve telefon kelimelerinin birleşiminden almıştır.