Geleneksel Matbaa vs. Online Matbaa

İnternet artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası ve dolayısıyla alışveriş ihtiyaçlarımız için de interneti sürekli olarak kullanıyoruz. Özellikle firmalardan bireysel müşterilere(B2C) yapılan satışlarda müşterilerin internet kullanım oranı her geçen gün hızla artıyor. Diğer taraftan kurumlar arası(B2B) yapılan ticaret faaliyetlerinde internetin kullanımı bireysel müşterilere göre daha yavaş ilerliyor. Bunun en büyük nedeni içinse birçok firmanın yeniliklere ayak uydurma konusunda hantal bir yapıya sahip olması diyebiliriz. Online matbaa kullanımı konusunda da firmaların geç kalması büyük ölçüde bu sebepten kaynaklanıyor.

Geleneksel matbaa ve online matbaa özünde aynı işlevi görüyor olsalar da işleyiş olarak büyük farklılıklara sahiptirler. Geleneksel matbaa genellikle müşterilerine yüz yüze hizmet sunarken, online matbaa müşterilerine oturdukları yerden sipariş verme avantajı sunar. Geleneksel matbaa kullanan firmaların buradaki en büyük motivasyonu ise yıllardan beridir gelen alışılmış bir düzenlerinin olmasıdır.

Firmalar Neden Geleneksel Matbaayı Kullanmayı Tercih Ediyor?

Geleneksel matbaa kullanan firmalara bu soru sorulduğunda, verilen cevapların büyük bir çoğunluğu; 'yıllardır baskı ihtiyaçlarını geleneksel matbaa ile çözdüklerini ve bu nedenle de hala geleneksel matbaa kullanmayı tercih ettiklerini' söylüyor. Yine geleneksel matbaa kullanan firmalar üzerinde yapılan araştırmalara göre, bu firmaların rakiplerine oranla çok daha yavaş büyüdükleri gözlemlenebiliyor. Bunun da en büyük sebebi baskı fiyatlarının ve kalitesinin geleneksel matbaalarda online matbaaya göre dezavantajlı olması gibi görünüyor.

Firmaların baskı ihtiyaçları için geleneksel matbaa tercih etmelerindeki bir diğer sebep ise tasarım ihtiyaçlarının da ekstra ücret karşılığında bu geleneksel matbaalarda karşılanıyor olması. Peki ama grafik tasarım için daha uygun ve baskı maliyetinizi düşürecek tasarım opsiyonları yok mu?

Baskı Ürünleri İçin Tasarım

Firmaların baskı süreçlerine baktığımızda tasarım ihtiyaçlarının farklı şekillerde çözülebildiğini görmekteyiz. Bazı firmalar grafik tasarım konusunda uzman çalışan bulundurduğu için bu süreci hızla ve kolayca atlatıyor. Ancak birçok firma çalışan olarak grafik tasarım uzmanı bulundurmuyor. İşte bu durumda ise çözümler dallanıp budaklanıyor. Reklam(tasarım) ajansları, freelance grafik tasarımcılar ve freelance grafik tasarım platformları bu çözümlerden sadece bazıları.

Baskı ürünlerinin tasarımı konusunda kimselere güvenemeyen firmalar olduğunu da sıkça görüyoruz. İşte bu noktada müşteriler tasarım ihtiyaçlarını kendileri tasarım hazırlama yoluna giderek çözmeye çalışıyorlar. Eğer baskı ürünlerinde tasarımınızı kendiniz yapmak isterseniz, işinizi kolaylaştıracak şu yazıları okumanızı tavsiye ediyoruz;

* 5 Ücretsiz Grafik Tasarım Programı

* Grafik Tasarıma Yeni Başlayanlar İçin 10 İpucu

Online Matbaa Neden Avantajlı?

Birçok firma daha önce online matbaa kullanmadığı için geleneksel matbaa kullanmaya devam ediyor demiştik. Ancak diğer bir taraftan baktığımızda hem online hem de geleneksel matbaa kullanmış olan firmalar bir daha geleneksel matbaayı tercih etmiyorlar. Bunun nedeni ise çok basit; firmalar online matbaa avantajlarını görünce öylesine şaşırıyorlar ki bir daha geleneksel matbaa kullanmaları bir hayli zor oluyor.

Online matbaanın avantajlarına bakmadan önce geleneksel matbaa süreçlerini bir göz önüne getirelim. Bir firma baskı ihtiyacı olduğunda ilk adım olarak ofisten kalkar ve matbaaya gider. Ardından baskı siparişini hazır tasarımı varsa elden vererek yoksa da ekstra ücret vererek tasarlatır. Siparişi verdikten sonrada o uzuuuuun bekleme süreci başlar. Nihayetinde de eğer şanslıya siparişi çok uzun süreler geçmeden ve kalitesiz olmayan bir şekilde basılır ve tekrardan matbaaya giderek siparişini teslim alır.

Gelelim online matbaa süreçlerine; firmanın satın almalarını yapan kişi bilgisayarından Bidolubaskı.com'a gelir ihtiyacı neyse siparişini saniyeler içerisinde verir ve tasarımını yükler. Ardından siparişi en kısa sürede kapısına kadar ücretsiz kargo ile gelir. Buna ek olarak daha önce geleneksel matbaalarla çalışmış olan firmalar Bidolubaskı ile sipariş verirken görecekleri fiyatlar ile de tam olarak nasıl bir avantajdan bahsettiğimizi kolayca görebilirler.

Online Matbaa Fiyatları Neden Bu Kadar Uygun?

Aslında bu sorunun birçok cevabı var ancak online matbaaların, internetin gücü ile sınırları ortadan kaldıran bir müşteri kitlesi olması bunun en önemli sebeplerinden biri. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak; Anadolu'nun herhangi bir şehrinde bulunan bir geleneksel matbaa sadece o şehrin baskı ihtiyaçlarını karşılayabileceği için maliyetleri online matbaaya kıyasla oldukça fazla olur. Bunun nedeni organize matbaa avantajı ile çalışan Bidolubaskı'nın 1000'lerce müşterinin ürününü aynı anda ve çok daha uygun maliyetlerle basabiliyor olmasıdır.

Geleneksel matbaaların birçoğu online matbaalara kıyasla çok daha düşük adetli siparişlerin basılabileceği makineler kullanırlar. Bu durum ise maliyetlerin çok büyük ölçülerde artmasına ve siparişlerin gecikmesine sebep olur. İşte tam da bu sebepten ötürü online matbaa hem daha uygun fiyat hem de daha iyi bir baskı kalitesi sunar.

NOT: Online matbaa hakkında daha fazla bilgi edinmek için şu yazımızı da okuyabilirsiniz.

Teknoloji Çağında Matbaanın Geleceği

Özellikle son 20 yılda teknoloji hayatımızın her alanına dokunan büyük değişikliklere neden oldu. Bu değişikliklerin matbaa sektörünü de etkilemesi kaçınılmazdı. Son yıllarda matbaa sektöründe kullanılan baskı teknolojilerinde büyük değişiklikler görüyoruz. Bu son teknolojilerin takibi ise özverili bir çalışma ve yenilikçi bir anlayış gerektiriyor. Bu nedenle baskı ihtiyaçlarının online olarak karşılanabileceği bir düzen kuran online matbaalar ise yenilikçi firmalar olarak düşünülebilir.

Teknolojiye matbaa sektörünün üretim kısmının dışında, müşterilerin baskı ihtiyaçlarına ulaşma süreci açısından da bakmakta fayda var. Şöyle düşünelim, 10 yıl önce yemek siparişi vermek için telefon etmemiz gerekirken artık birçok insan internetin gücü ile saniyeler içinde sipariş vermeyi tercih ediyor. Matbaa sektörü diğer sektörlere oranla daha gelenekçi bir yapıya sahip olduğundan bu değişimleri bir adım geriden takip ediyor diyebiliriz. Ancak yine de bugün birçok firmanın baskı siparişlerini online olarak verdiği göz önünde bulundurulursa, çok yakın bir tarihte neredeyse tüm firmaların online baskı siparişine yöneleceğini söyleyebiliriz.

Özetlemek gerekirse kimileri gelenekçidir, kimileri ise yenilikçi. Online matbaa uygun fiyat, kullanım kolaylığı ve kaliteli baskı konusunda size cazip yenlikler sunuyor ve sunmaya da devam edecek. Burada karar size kalmış; baskı ihtiyaçlarınız için bugün mü online matbaa kullanacaksınız, yoksa yarını mı bekleyeceksiniz?