Afiş / Poster Tasarımı Nasıl Yapılır?

Teknoloji alıp başını gitmiş olsa da afiş ve poster hiç modası geçmeyen reklam ürünleridir. Birçok firma afiş ve posterleri sık sık kullanırlar. Posterleri ön plana çıkararak diğer binlerce örneklerden ayıran şey ise başarılı bir tasarımdır. Peki ama afiş / poster tasarımı nasıl yapılır?

Poster tasarımı birçok grafiker için üzerinde çalışılması en keyifli türdür. Çünkü poster tasarımı grafikerlerin yaratıcılıklarını ortaya koymaları için çok önemli fırsatlar verir. Başarılı afiş tasarımları birçok duyguyu aynı anda verebilme özellikleri ile tasarım açısından özel ürünlerdir. Üzerine bu denli özenilen ürünlerde ortaya kaliteli bir iş çıkmasının da en büyük faktörlerinden biri de baskı kalitesidir. Bu noktada Bidolubaskı ile uygun fiyatlarla Afiş / Poster siparişlerinizi online alışveriş güvencesiyle hızlıca verebilirsiniz.

NOT: Afiş tasarımı hakkında daha fazla bilgi almak ve afiş tasarım örnekleri için şu yazımıza, ücretsiz online afiş tasarım programları için de şu yazımıza mutlaka göz atın.

Afiş / Poster Tasarımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Afiş tasarımlarını iki temel kategoride ele alabiliriz; bilgi odaklı afişler ve görsel odaklı afişler. Bu iki temel kategorinin sınırlarının da çok keskin olmadığını belirtelim. Örneğin hem görsel ağırlıklı hem de bilgi verici amaçlar taşıyan afiş tasarımları da birçok tasarımcı tarafından kullanılır.

Bilgi odaklı ve görsel odaklı posterler arasındaki temel fark iki türün de aralarında derin bir ruh farkı olmasıdır. Görsel odaklı posterlerde amaç insanlara daha çok bir duyguyu aktararak onların ilgisini çekmektir. Ancak bilgi odaklı afişler daha çok bir haberi, düşünceyi veya daha genel tabiriyle bilgiyi karşı tarafa aktarmayı amaçlar. Özellikle bilgi odaklı afişlere baktığımızda insanların dikkatini çekmek için kullanılan yöntemlerin çarpıcı bir görsel veya yazı biçimi olduğunu görüyoruz. Diğer taraftan görsel odaklı afişlerde tasarımcılar çarpıcı renk ve çizimlerle insanların dikkatini çekmeye çalışırlar.

İşin özünde her iki tür için de insanların ilgisini çekebilecek motifler kullanmak afiş tasarımınızın başarısı için oldukça önemlidir. Bu motiflerin ne olduğundan çok birbiri ile uyumu asıl önemli olan noktadır. Örneğin, tasarımınızda seçeceğiniz renklerin logonuz ve genel kurumsal kimliğiniz ile uyumuna dikkat etmeniz gerekir.

Afiş / Poster Tasarımı Hakkında İpuçları ve Tasarım Örnekleri 

Afiş tasarımında daha önce yapılmış başarılı afiş tasarım örnekleri size ışık tutarak yaratıcı işler çıkarmanızı sağlar. Bu poster örneklerini değerlendirirken gözden kaçırmamanız gereken nokta ise her bir tasarımın ayrı bir ruhu olduğu ve sizin tasarımınızın farklı bir ruhu olacağıdır. Tasarıma bu şekilde yaklaştığınızda hem özgün hem de başarılı işler çıkaracağınıza eminiz. Hadi o zaman gelin poster tasarım ipuçlarına ve örneklerine birlikte göz atalım.

1. Enerjiyi yakalamak, tasarımın ruhunu ortaya çıkarmak ve ilgiyi çekmek için renkleri kullanın.

Renk bir tasarımın iç dünyasına açılan penceredir. Renkler enerjiyi ortaya çıkararak tasarımın ruhunu uyandırır. Bu da insanların ilgisini cezbeder. Poster tasarımı özelinde renkler cesur, narin veya romantik olarak seçilebilir. Ama işin özü renkleri kullanarak o kağıt parçasından ne kadar dışarı çıkarak insanlara temas edebildiğinizdir.

Savannah Müzik Festivali'nin afiş örneği üzerinde incelememizi beraber derinleştirelim. Bu afişte yumuşak ilkbahar renkleri ile müziğin ferahlığını hissetmemiz sağlanıyor. Bu afişe baktığınızda ortadaki piyanodan bağımsız olarak bunun bir rock konseri olmadığını huzurlu bir müzik konseri olduğunu anlayabiliyorsunuz. Afişte kullanılan çiçek motifleri ve yeşil renkleri de konserin açık havada gerçekleşeceğini bize konuşmadan anlatabiliyor.

2. Yazı biçimleri ile deneysel çalışın.

Bir poster sadece yazı tipleri ile insanlara çok fazla şey anlatabilir. Ciddiyetinizi kalın Sans Serif, şıklığı italik Serif ve eğlenceyi el yazısı benzeri bir yazı fontuyla gösterebilirsiniz. Yazı biçimi seçerken en az 2 adet yazı biçimi seçmelisiniz. Bunlardan birisi başlık bir diğeri ise gövde metni için kullanılabilir.

İnsanlar üzerinde güçlü bir etki bırakmak için farkı yazı tiplerini deneyin. Aşağıdaki örnek afişi incelediğinizde ana ilham malzemeleri olan yiyecek ürünlerini nasıl kullandıklarına bir bakın. İşte yazı biçimlerindeki yaratıcılık budur!

3. Tasarım hiyerarşisi yaratın ve buna sadık kalın.

Posterler dikkat çekmeli ve hızlı bir şekilde okunmalıdır. Önem derecesine göre bilgileri sıralayın. Küçük boy bir afiş üzerinde çalışıyorsanız, Columbus Creative posteri gibi cesur, basit bir grafik veya fotoğrafı tercih edin. Eğer poster tasarımı içinde çok fazla bilgiye yer vermeniz gerekiyorsa odağınızı yazı üzerinde toplamalısınız. Büyük bir başlık ve grup bilgilerini parçalara ayırın.

4. Gereksiz detaylardan kurtulun. Daha az şey ile daha çok şey anlatın.

Bazen bir tasarımda daha az şey daha fazla şey anlatabilir. Aslında sade ve çarpıcı tasarımlar insanların daha çok şey merak etmesine sebep olur. Tek bir çarpıcı sözcük veya dramatik görsel, çok fazla kelimeden, karışık görselden veya illüstrasyondan daha çok şey anlatabilir. Her zaman daha fazla şey anlatmak için daha fazla görsel ve metin ekleme yoluna gitmeyin. Bırakın insanlar sizi merak etsin!

5. Görsel ilgiyi toplayabilmek için şekilleri kullanın.

Şekiller birleşerek büyük perspektifte yeni şekiller oluştururlar. Bu şekiller tasarımda insanların hangi noktaları hangi sırayla okuması konusunda onları yönlendirebilir. İster yalnız görsel, ister görsel metin karması bir tasarım yapın insanların nereden bakmaya başlayacağı oldukça önemlidir. O yüzden şekilleri en doğru şekilde ve amacınıza hizmet edebilecek kullanabilmelisiniz.

NOT: En güzel poster tasarım örneklerini bulabileceğiniz şu yazımıza da mutlaka göz atın.

Eğer yazımızı faydalı bulduysanız Bidolubaskı blog bültenimize abone olmayı unutmayın.