Afiş Tasarımı ve En İyi Afiş Örnekleri

Afiş tasarımı, sanatçıların ve tasarımcıların yaratıcılıklarını sonuna kadar kullanabilecekleri, kendilerini gerçek manada gösterebilecekleri bir alan. Afiş tasarımı örneklerini incelediğimizde aralarında göz kanatanları da ilham saçanları da görmek mümkün.

Afiş Tasarımı

Afişlerin reklam ve tanıtım amaçlı olarak kullanılmasına 1870'lerde başlandı. İlk yapılan afiş örnekleri siyah beyaz olarak ve metin olarak tasarlandı. Sonraki yıllarda renkli baskının bulunması ve yaygınlaşması ile birlikte ise rengarenk afiş tasarımları hayatımıza girmeye başladı. İşte tam da bu noktada tasarımcılar hünerlerini ortaya koyarak hepsi birbirinden güzel afiş tasarımları yapmaya başladı.

Afişler ticari pazarlamadan sanatsal tanıtıma kadar birçok alanda kullanıldı ve hala da kullanılmaya devam ediyor. Afiş tasarımı konusunda ise doğru tasarımı yakalamak oldukça zor. Bunun nedeni afiş tasarımı konusunda keskin kuralların olmaması. Ortaya çıkacak olan işin proje bazında sınırları olsa da bu sınırlar yaratıcılık sayesinde aşılabilir.

Afiş tasarımında bilmeniz gereken bir diğer önemli nokta ise şudur; "Çarpıcı bir tasarım yapmak zorunda değilsiniz. Asıl önemli olan en doğru duyguyu en etkili bir biçimde karşı tarafa aktarabilmektir.". Bu özellikle günümüz grafikerlerinin afiş tasarımı hakkında en çok dikkat etmeleri gereken şeylerden biri. Birçok tasarımcı en iyi tasarımın en çarpıcı olduğu yanılgısına düşüyor. Oysa ki sadeliğin konu edildiği bir etkinlik için hazırlanan bir posterin olabildiğince soft ve sade hazırlanması muhtemelen daha iyi sonuç verecektir.

NOT: Online ve ücretsiz afiş tasarımı yapabileceğiniz programları anlattığımız yazımızı da okuyabilirsiniz. 

Afiş Örnekleri

Afiş tasarımı hakkında anlattıklarımızdan yola çıkarak dünyanın önde gelen tasarımcıları tarafından beğenilmiş afiş örnekleri ile ilgili bir liste hazırladık. Afiş örnekleri çok daha iyi tasarımlar yapabilmeniz için bir bakıma size ışık tutacaktır. Özellikle tasarımın en çok bilinen ve uygulanan ipuçlarından biri ilham almak için en iyi örneklere bakmaktır. Bu aslında genel kanının aksine yaratıcılığınızı azaltmak yerine arttırır.

Afiş tasarım örnekleri sayı olarak o kadar fazla ki bunların bir listede toplanması çok zor. Bu nedenle sizin için en iyi 10 afiş örneğini listeledik.

1 - Florence and The Machine - Afiş Örnekleri 

Ünlü grubun bu konser posteri Dawid Ryski tarafından tasarlandı. Renkler grubun genel imajı olan retro havayı fazlasıyla yansıtıyor. Tasarım içerisinde kullanılan enstrümanlar, çizgilerin uyumu gibi detayları ile tam bir bütün olarak değerlendirebileceğimiz bu afiş tasarımı kesinlikle çok başarılı.

2 - 2001: A Space Odyssey (2001: Bir Uzay Destanı) - Afiş Örnekleri 

Bu afişin listenin en iyilerinden olduğunu söylemekte fayda var. Kubrick'in klasik filmi 2001: A Space Odyssey için, Matt Chase tarafından tasarlanan bu afiş mükemmel bir perspektif ve inanılmaz bir derinlik algısına sahip.

3 - Iron Man - Afiş Örnekleri 

Iron Man çok tanınan ve bilinen bir süper kahraman karakteri ve filmi de birçok insan tarafından izlenmiştir. Grzegorz Domaradzki tarafından tasarlanan afişi ise tam bir baş yapıt. Filmdeki iyi ve kötü karakterlerin ayrılması ve Tony Spark'ın tam ortada duruyor olması çok iyi düşünülmüş bir ayrıntı.

4 – Interstellar - Afiş Örnekleri 

Conor Smyth, geçtiğimiz yıllarda film sektörüne damga vuran Interstellar filmi için tasarladığı bu enfes afiş ile kesinlikle övgüyü hak ediyor. Kullanılan renkler ve sol taraftaki küçük saat ayrıntısı özellikle filmi izleyenlerin anlayabileceği gibi inanılmaz.

5 – Venedik - Afiş Örnekleri 

Afiş tasarım örnekleri listemizdeki klasik tasarımlardan biri olan Venedik posteri diğer tasarım örneklerinden biraz farklı. Seçilen renkler ve illüstrasyonlar adeta sizi Venedik'e gitmeniz için teşvik ediyor. Bu enfes afiş ise Belle Lee tarafından tasarlandı.

6 – Gravity (Yerçekimi) - Afiş Örnekleri 

Arun Raj tarafından tasarlanan 2013'ün en iyi filmlerinden olan Gravity'nin afişi oldukça başarılı. "A" ve "V" harflerinin uzaya bırakılan Sandra Bullock'u temsil ettiği düşünülüyor. Bu tasarım aslında sadelik ile nasıl etkileyici bir afiş tasarlanır sorusuna da cevap niteliği taşıyor.

7 – FST - Afiş Örnekleri 

Krzysztof Iwanski'nin tasarımında resimlerin farklı renklerle örtüşme biçimi hayranlık verici. Renklerin kullanımı postere çok psychedelic bir hava kazandırmış.

8 – The Road Beckons - Afiş Örnekleri 

Arka planda gösterilen şiddetli kadın, Amy Hood'un bu afişine çok fazla ayrıntı katıyor. Afiş tasarımı ve tasarım içerisindeki renk geçişleri konusunda adeta bir ders niteliği taşıyan bir tasarım olduğunu söyleyebiliriz.

9 – San Francisco - Afiş Örnekleri 

Afiş içerisinde kullanılan renklerin retroluğu ve resmedilen modern hayatın kombinasyonu çok güzel düşünülmüş. Ne dersiniz bu afiş tasarımı size San Francisco'da yaşamak ya da ziyaret etmek için motive ediyor mu?

10 – Black Swan (Siyah Kuğu) - Afiş Örnekleri 

Yaralı siyah kuğu ve riskli ama aynı zamanda cesurca seçilmiş arka plan çok efsane bir uyum yakalıyor. Viraj Nimlekar tarafından tasarlanan bu film afişi filmin psikolojik tarafını da izleyiciye çok iyi aktarıyor.

Afiş tasarımları ve afiş örnekleri hakkındaki bu yazımızı beğendiyseniz sosyal medyadan sevdiklerinizle paylaşmayı ihmal etmeyin. Eğer benzeri güzel ve faydalı yazılarımızdan herkesten önce haberdar olmak isterseniz Bidolubaskı Blog bültenimize abone olabilirsiniz.