A'dan Z' ye Yazar Kasa: Özellikleri, Çeşitleri, Markalar, Rulolar

En uygun lokasyonu buldunuz, kiralık iş yeri ilanlarını didik didik ettiniz, bulduğunuz yeri boyasından eşyalarına kadar en iyi şekilde dizayn ettiniz ve bu arada bir sürü evrak işiyle uğraştınız. İşletmenizin açılışını yapmadan önce bir demirbaşınız eksik kaldı: yazar kasa rulolarınız.

Yazar kasa seçmek kolay gibi görünen fakat aslında zor bir iş; çünkü hem seçerken yasaları bilmek zorundasınız hem de onlarca markanın benzer özellikli çeşitleri arasından seçim yapmak oldukça zor olabiliyor.Özellikle bu noktada işin içine ilk etapta hesaba katılmayan diğer faktörler giriyor: örneğin; hangi tür yazar kasa ile rulo kağıttan maksimum tasarruf sağlayabileceğinizi biliyor musunuz? Bu yazıda sizin için yazar kasaların teknik özelliklerinden mali olarak avantajlarına kadar birçok bilgiyi derledik.

Yazar Kasanın Tarihi

Tüm iş yerlerinde bulunması gereken yazar kasanın tarih boyunca geçirdiği evrimi şaşırtıcı bulabilirsiniz. Yazar kasa 1879 yılında James Ritty ve kardeşi tarafından çalışanların elde edilen gelirleri çalmaması için üretilmiş. Ancak bu ilk yazar kasalarda fiş yoktu. Her yeni bir satış gerçekleşirken çalışanlar önce ürünlerin fiyatlarını girerlerdi, ardından toplam tuşuna bastıkları anda zil çalar ve iş yeri sahibinin yeni bir satış gerçekleştiğinden haberi olurdu. Yazar kasaların bugünkü halini alması ise JohnH. Patterson sayesinde gerçekleşti. İki işe birden yetişemediğini düşünen Ritty yazar kasa işini başka girişimcilere devretti. Patterson olası bir sahtekarlığı önleyebilmek adına alete fiş sistemini de ekledi. Başka bir mucit tarafından elektrik motorlu yazar kasa keşfedildiğinde ve ardından yazar kasalar bilgisayara bağlandığında evrim tamamlandı.Bugün ise gerçekleştirilen satışlar hakkındaki bilgiler yeni nesil yazar kasalarda bulunan POS yazılımı sayesinde direkt olarak denetleyici kuruma gönderilebiliyor.

Yazar kasanın Türkiye’deki resmi adı “Ödeme Kaydedici Cihaz” olmakla birlikte ülkemizde ilk kez 1985 yılında kullanılmaya başlanmış. 1989 yılında ise satış yapan tüm kurumlara yazar kasa kullanma zorunluluğu getirilmiştir.

Yazar Kasa Pos Rulosu Çeşitleri

Basit/bilgisayar bağlantılı ve Pos yazar kasa olmak üzere iki çeşit yazar kasa bulunmaktadır. Yeni sayılabilecek yasal düzenleme ile birlikte belirli işletmelere 2013 yılından itibaren Pos yazar kasa kullanmaları şartı getirildi. Bu belli işletmelerin dışında kalanlar ise 01.01.2016 tarihinden itibaren basit/bilgisayar tabanlı yeni nesil yazar kasa kullanmak durumunda kalacaklar.Yasanın sizi hangi cihaza tabi tuttuğu hakkında en sağlıklı bilgiyi muhasebeciniz veya mali müşavirinizden edinebilirsiniz.Basit/bilgisayar bağlantılı yazar kasalar yapılan tüm satış işlemlerinin kaydedilmesini ve tüketici ile üreticinin yaptıkları alışverişin tutarını görebilmesini sağlar. Özellikle eski usül vergi denetiminde bu yazar kasalar hayati önem taşımaktaydı.

Yeni nesil Pos yazar kasa ise basit yazar kasalar ile aynı işlemleri yapmasının yanında ek olarak yapılan tüm satışları otomatik olarak Maliye Bakanlığı’na gönderebilmektedir. Devletin bunu başta restoran, otopark, cafe gibi ayağa hizmet götüren işletmeler başta olmak üzere çoğu işletmeye zorunlu kılmasının sebebi ise Pos cihazı ile ödeme alınan ancak yazar kasadan fiş kesilmeyen alışverişlerin önüne geçmesidir.

Yazar Kasa Pos Cihazı Markaları

Türkiye’de 13 tane yazar kasa markası sayabiliriz. Bunlardan başlıcaları ise Beko, Vera, Hugin, Profilo ve Ingenico’dur.

Yeni yasa tüm mükelleflerin basit yazar kasalarını ve Pos makinelerini 31.12.2015 tarihine kadar yeni nesil Pos yazar kasalarla değiştirmesi şartı getirdiğinden dolayı basit yazar kasaların fiyatları 300-400 TL arasında değişmektedir. Ancak yeni nesil Pos yazar kasalara bakıldığında 1.000-2.000 TL arası fiyat görmek mümkün.

Farklı markaların ürünleri arasında önemli farklar bulunmamaktadır. Fiyat konusunda uygun bulduğunuz herhangi bir cihazı tercih edebilirsiniz. Fakat Pos yazar kasa satan firmalar farklı bankalar ile anlaşmalı olduğundan ve yazar kasaların yazılımlarını da bu bankalar üstleneceği için tercihinizi yaparken mutlaka hangi bankanın hani firmayla anlaşmalı olduğunu ve yazar kasa yazılımlarının hazır olup olmadığını araştırın. Şu an 16 bankanın yazılımı bulunmaktadır.

Bazı yeni nesil Pos yazar kasalarının en güzel özelliği ise Pos yazılımı mevcut olan tüm bankaların yazılımlarını tek bir cihaza yükleyerek tüm banka kartlarıyla kolayca işlem yapabilmenize olanak vermesidir. Elbette fiyatı da diğer cihazlara oranla daha fazla olacaktır.

Teknik Özellikler

Pos yazar kasa alırken dikkat etmeniz gereken en önemli 3 nokta bulunmaktadır. Bunlar ilki Gelir İdaresi Başkanlığı onaylı olup olmamasıdır. Oluşabilecek herhangi bir sorunda geçici değişim imkanı veren Swap özelliğine sahip olması da yazar kasanız için çok önemli bir avantaj olacaktır. Üçüncü olarak da elbette bataryasının dayanıklığı ve ne kadar sayıda fiş kesebildiğidir.

Bataryası çabuk biten bir Pos yazar kasa eskisi gibi basit yazar kasa ve Pos cihazı arasında değişim şansı olmadığı için sizi her an yarı yolda bırakabilir ve kolayca işlerinizin aksamasına sebep olabilir. Ne kadar fiş kesebildiği ise bir yazar kasadan tasarruf etmenin püf noktasıdır ve bu nedenle daha detaylı bir şekilde bahsedilecektir. Ekstra olarak taşınma kolaylığı bakımından ağırlığına da dikkat edebilirsiniz.

Fiş ve Rulo Kağıt

Yazar kasanıza sahip olduktan sonra düzenli aralıklarla satın alacağınız şey fiş kesebilmeniz için rulo kağıt olacaktır. Diğer giderleriniz kadar olmasa da işletmenizin düzenli gideri haline gelecek rulo kağıttan tasarruf yapmak elbette çok önemli. Satın alacağınız rulo kağıtları en verimli şekilde kullanabilmek için uygun Pos yazar kasa seçmelisiniz. Bu da cihazın kaç fiş kesebildiği veya hangi tür rulo kağıtlara uygun olduğu gibi etmenlerle oldukça bağlantılı.

Termal pos rulo olarak da adlandırılan fiş kesmede kullanılan rulo kağıtların metresi değişmektedir. 17 metreden 40 metreye kadar çeşitli uzunluklarda bulabileceğiniz rulo kağıtları Pos yazar kasanıza uyumlu olmalı. Her markaya özel rulo kağıtlar üretilse de her markayla uyumlu standart rulo kağıtları tercih etmek maddi açıdan en avantajlısı olacaktır. Fakat eğer standart alacaksanız mutlaka yazar kasanızın rulo kağıt boyutlarına göre tercihinizi yapmalısınız. Rulo kağıtlar hakkında detaylı bilgiye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Mali gereklilikler bir işletme için hayati önem taşımakla birlikte bununla ilgili yaşayacağınız en ufak bir sorun kısa sürede büyüyebilir ve işinizi tehlikeye sokabilir. Yaptığınız satışları kaydetmek gibi en temel görevi yerine getirecek yazar kasanızı alırken bu maddeleri dikkat ederseniz işletmeniz için en doğru kararı vereceğinizden şüpheniz olmayacaktır.