Kurumsal kimlik olarak nitelendirilen kavram aslında adından da rahatlıkla anlaşılacağı gibi bir firmanın, kurumun, vakfın ya da bu tip başka oluşumların hem şirket içinde hem de şirket dışında duruşunu, davranışını, imajını temsil eden kavram, yani şirketin kimliğidir.
Bir başka deyişle kurumsal kimlik firmanın iç ve dış dünyadan görünen yüzüdür. Kurumsal kimlik firmalarda ortaya çıkabilecek olan kimlik kargaşasını yok eder. Aynı zamanda iyi tasarlanmış bir kurumsal kimlik firmaların, müşterilerin ya da hitap edilen hedef kitlenin gözünde prestij kazanmalarını, firmaların saygınlığının artmasını sağlar. Ayrıca, etkili ve akılda kalıcı şekilde oluşturulmuş bu kimlikler firmalar tarafından da özümsendiğinde, müşterilerin gözünde firmalara olan güveni artırarak, firmaların akıllarda daha çok yer etmesine olanak sağlar.
Kurumsal kimlik oluşturma sürecinde firmalar kurumsal kimlik tasarımına özen göstermeli hatta bunun için alanlarında uzman profesyonellerle çalışmalıdırlar. Çünkü kurumsal kimlik bir nevi kurumun imzası görevini görecektir ve bir kez kullanılmaya başlandıktan ve insanlar oluşturulan bu kurumsal kimlik ile firmaları kafalarında bağdaştırdıktan sonra, firmalar için tekrar bir kurumsal kimlik oluşturmak çok zor ve zahmetli bir süreç olacaktır.
Peki, Bu ‘Kurumsal Kimlik’ Kavramı Neleri Kapsar?
Kurumsal kimliğin birçok ögesi vardır. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse eğer; firmanın ürettiği ürünler ve bu ürünlerin ambalajları, bina, ofis ya da şantiye alanları gibi firmaların içinde yer aldıkları çevre, firmalara ait tabelalar ve diğer çeşitli yönlendirme araçları, firmalar tarafından düzenlenen sergiler, fuayeler, fuarlar, firmaların kurum içinde ve dışında kullandıkları antetli kağıtlar, zarflar, dosyalar, firma elemanlarına ait kartvizitler, bunların yanı sıra firma adına kesilmiş faturalar ve irsaliyelerle tahsilat mektupları, firmaların verdiği sertifikalar, firmalar tarafından çıkarılan kurumsal yayınlar ve raporlar, firmalara ait kataloglar, reklamlar veya broşürler, ayrıca firmaların eğer var ise bayrakları ya da ajanda, takvim, bloknot gibi promosyon ürünleri firmanın kurumsal kimliğini oluşturan bazı ögeleridir.
Tabii ki bunun yanında, firmaların web siteleri ya da farklı dijital tanıtım yöntemleri de kurumsal kimlik çalışmalarının içinde yer alır.
Kurumsal kimlik kavramı görüldüğü üzere, bir firmanın tüm alanlardaki imajıyla ilgilenir. Bu yüzdendir ki firmanın aslında en önemli reklam aracıdır ve oluşturulmasında uzmanlarla çalışılmalı, hiçbir detay atlanmamalıdır çünkü kurumsal kimlik oluşturulurken vazgeçilmez, olmazsa olmaz olan temel ana kural, kuruma ait hiçbir detayın ya da verinin atlanmamasıdır.
Kurumsal Kimlik Oluşturma Aşamaları
Kurumsal kimlik oluşturma aşamalarını beş temel aşama olarak inceleyebiliriz. Bunlardan ilki, tasarım süreci başlamadan önce, yapılacak olan tüm işlerin belirlenmesi ve onaylanması aşamasıdır. Firmalar öncelikli olarak ne istediklerine karar vermelidirler ki tasarım sırasında da uzmanların işini kolaylaştırsınlar.
İkinci aşama ise zamanlamadır. Bu tasarımlar oluşturulurken belli bir zamana sadık kalınması gerektiği gibi, oluşturulacak olan tasarımın çağa uygun olması ve çağın beklentilerin, karşılıyor olması, firmanın geçerliliği ve çağdaşlığı açısından oldukça önemlidir.
Üçüncü aşama ise sunum aşamasıdır. Uzmanlar tarafından hazırlanan sunumlar, kullanılmadan önce elbette ki firma yetkililerinin onayını almalıdır.
Dördüncü aşamamız düzeltme aşamasıdır. Sunumlar yapıldıktan sonra eğer yetkililerce gerekli görülmüşse, tasarımlar üzerinde değişiklikler yapılabilir ve tasarım firmanın isteğine uygun hale getirilir.
Son aşamamız, artık onaylanan tasarımın gerekli tüm alanlarda basılması ve yayılması aşamasıdır. Burada zamanlama ve öncelikle hitap edilecek kitlenin belirlenmesi oldukça önemlidir. Aksi taktirde firma prestij kaybına uğrayabilir ya da beklediği etkiyi göstermeyebilir.
Not: Daha başarılı kurumsal kimlikler oluşturmak için En İyi Kurumsal Kimlik Tasarımı Örnekleri yazımızı okuyabilirsiniz.
Tabii, bu aşamaların dışında dikkat edilmesi gereken birçok nokta daha vardır. Bunlar, öncelikle, tasarım yapılırken, firmanın her alanda imzası kabul edilecek olan ve hatırlanmalarını kolaylaştıracak olan ögelere öncelik verilmesidir. Bu ögelerin başında da firmaların logoları gelir. Firma logolarının hiçbir koşulda değişmemesi, her basıldıkları ürün ya da zeminde aynı renk tonu ve aynı yazı tipi kullanılmasına ve tabii ki anlaşılabilir olmasına dikkat edilmelidir.
Daha sonra ise, yine kurumsal kimlik oluşturulurken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer konu ise firmayı temsil edecek ana rengi belirlemektir. Bu renk tonu belirlenirken, kurumun içinde yer aldığı sektörden tutunda tarihi değerlerine kadar düşünülmesi gereken birçok konu vardır. Ayrıca kullanılacak renklerin akılda kalıcı olmasına ve özellikle rakip firmalara herhangi bir çağrışım yapmamasına özen gösterilmelidir.
Sonuç olarak, kurumsal kimlik, bir firmanın her alanda kendini temsil etmesi anlamına gelir. Bir nevi kurumun imzasıdır. Elbette ki oluşturulan kurumsal kimlikler istenilen kitleye hemen etki etmeye bilirler. Ancak zaman içerisinde iyi tasarlanmış kurumsal kimlikler, insanların akıllarında yer edecek, bu da firmalara prestij kazandıracaktır.