Yaygın Photoshop Hataları - 10 Büyük Hata

Grafik tasarımcılar için Photoshop ile çalışmak o kadar tek düze bir hal alır ki, artık yapılan her hamle refleks halini alarak kemikleşir. İnternet ortamında sıklıkla bulabileceğiniz birçok farklı kaynak olmasına rağmen eğer bir konuyu öğrendiyseniz, istemsiz olarak o işi bildiğiniz yolla yapmayı tercih edersiniz. Ancak Photoshop'ta aynı işi yapabileceğiniz birden fazla yol var ve her yolun pratikliği farklıdır. Hem en iyi hem de en hızlı işi yapabilmeniz için ise yaygın Photoshop hatalarından kaçınmalı ve hangi yolun daha verimli sonuçlar vereceğini bilmeniz gerekir.

Bu yazımızda grafik tasarımcıların Photoshop kullanırken sıklıkla yaptıkları hataları derledik. Eğer bu hatalar size tanıdık geliyorsa, kullandığınız metotlarda değişiklik yapma zamanınız gelmiş demektir. Hadi gelin oldukça yaygın 10 Photoshop hatasına birlikte göz atalım.

1. Photoshop Kısayollarının Kullanılmasında Yapılan Hatalar

Photoshop kullanırken kısayolları öğrenmek bir grafik tasarımcının zamandan tasarruf etmesini sağlayan en önemli yollardandır. Eğer kendinizi bu konuda eksik hissediyorsanız, hemen Photoshop kısayollarına göz atmanızı öneriyoruz.

Listeye göz attığınızda çok karışık ve efor gerektiren bir liste gibi gelebilir, ama emin olun kas hafızanız bu kısayolları öğrendiğinde, tasarımlarınıza harcadığınız süre bir anda azalacak. Bu listenin dışında Photoshop'ta kendi kısayollarınızı da oluşturabilirsiniz. Düzenle >Klavye Kısayolları (Edit > Keyboard Shortcuts) yolunu seçerek istediğiniz kısayolları kolaylıkla ekleyebilirsiniz.

2. Çalışmalarınızı Düzenli Olarak Kaydetmeyi Unutmayın

Sadece Photoshop değil bilgisayar üzerindeki herhangi bir yazılımda çalışırken, elektrik gitmesi, donanım kaynaklı bir arıza yaşamanız gibi sebeplerden o ana kadar yaptığınız çalışmaların kaybolması bizim için en büyük kabus. Bu nedenle Photoshop üzerinde çalışırken çalışmalarınızı düzenli aralıklarla -özellikle de her önemli tasarım noktasından sonra- kaydetmelisiniz. Başlarda bu size biraz zorlayıcı ve gereksiz gelebilir ancak çalışmanın ortasında bilgisayarınız kapandığında eğer çalışmalarınızı kaydettiyseniz bunu yaptığınız için kendinize çok teşekkür edeceksiniz.

3. Katmanları ve Klasörleri Yeterince Kullanmama Hatası

Photoshop'un en temel özelliklerinden biri olan katmanlar, çalışmalarınızı hızlıca düzenlemek ve elementleri çoğaltmanız için size kolaylık sağlar. Photoshop kullanmaya yeni başlayanların en büyük hatalarından biri katmanları kullanmamaktır. Özellikle tasarımın ilerleyen aşamalarında bir parçayı düzenlemek istediklerinde ise katman kullanmadıklarına sıkça pişman olurlar.

Tecrübeli grafik tasarımcılar ise katmanlara oldukça hakimdirler ve bu hataya genellikle düşmezler. Tabii bu konuda tecrübeli grafik tasarımcıların da sık sık yaptıkları hatalar var. Tecrübeli grafik tasarımcılar katmanları kullanmak konusunda sıkıntı yaşamıyor olsalar da, bu katmanları organize etmek ve klasör halinde tutmak konusunda oldukça sık hata yaparlar.

Bu bahsettiğimiz süreçler bazılarınıza fazla yorucu ve gereksiz gibi görünüyor olabilir ancak emin olun katmanları klasörler ile birlikte organize şekilde kullanırsanız, bu hem o çalışmanız hem de ileriki çalışmalarınız için size oldukça fazla zaman kazandıracaktır. Ayrıca çalışmalarınızı diğer grafik tasarımcılarla paylaşmak durumunda kaldığınızda, karşınızdaki tasarımcı size bu düzeniniz için çok teşekkür edecek.

4. Kalıcı Ayarlamalar Yapmak

'Hatasız kul olmaz' diyerek bu alt başlığa başlayalım. Photoshop üzerinde çalıştığınız bir projedeki pikseller üzerinde kalıcı değişiklikler yapmak ve bu değişiklikler için bir dönüş rotası belirlememek oldukça sık karşılaşılan bir hata türüdür. Bu hatadan kaçınmak için, değişiklikler yaparken silgi yerine katman maskeleme yöntemini kullanmayı tercih edebilirsiniz. İşin özü, Photoshop'ta tasarıma dair attığınız adımların dönüşünü de hesaplayarak ilerlemelisiniz.

5. Stok Fotoğraflara Gereğinden Fazla Güvenmek

Photoshop ile tasarım yapan bir grafik tasarımcı için stok görseller kullanmanın çok mantıklı olduğu birçok an vardır. Diğer zamanlarda ise görselleri sizin çekmeniz veya tasarlamanızda büyük fayda var. Her şeyden önce stok fotoğraflar kullanmak eşsizliğinize damga vurabilir. Eğer stok fotoğraf kullanıyor iseniz bu fotoğrafların tasarımınızla alakalı olmasına değilse de düzenlenmesine özen göstermelisiniz. Stok görsel siteleri hakkında daha önce hazırladığımız listeye de farklı opsiyonlar için mutlaka göz atmalısınız.

6. CMYK İçerisine Sıkışmayın

İster inanın, ister inanmayın CMYK ile tasarım yapmak her zaman için en iyi yol olmayabilir. CMYK kullanımı bazı filtreler ve işlemlerde çalışmadığı için tasarımsal olarak kısıtlayıcı olabilir. Ek olarak CMYK ile çalışılan tasarımların boyutlarının da daha büyük olacağını belirtmekte fayda var. Bazı tasarımlar için ise RGB üzerinde çalışıp, son aşamada CMYK'ya dönmek de oldukça işinize yarayabilecek bir yöntem olabilir.

7. Kaş Yapayım Derken Göz Çıkarmayın

Hepimiz bir tasarımcının Photoshop'ta airbrush'la aşırı karışıklığa sahip olduğu örnekleri görmüşüzdür. Özellikle görsellerin yüzey alanlarının daha pürüzsüz ve net görünmesi için yapılan o rötuşlarda ipin ucu bir noktada kaçabiliyor. Bu değişikliklere yaparken her zaman farklı bir kişinin görüşünü almaya çalışmalısınız. Genellikle daha güzel görünmesi için yapılan bu değişikliklerde ipin ucu kaçar ve görsel çok daha sahte ve gerçekten uzak bir görünüme doğru evrilir.

8. Her Şey İçin Photoshop Kullanmak

Photoshop çok yönlü bir araçtır ancak her iş için kullanılabilecek ve optimum performansı verecek bir araç değildir. Örneğin, vektör tabanlı bir logo çalışması yapıyorsanız, aradığınız program Photoshop değil, Illustrator. Diğer yaygın bir örnek ise, web tasarım için Photoshop kullanımı yerine Sketch kullanımıdır. Ayrıca Photoshop dışındaki grafik tasarım programlarını da öğrenmeyi en azından aşina olmayı ihmal etmeyin.

9. Siyah Beyaz Görüntüleri Dönüştürmek İçin 'Desaturate'i Kullanmak

Photoshop'ta Görüntü> Ayarlamalar> Desaturate işlevini seçme tam olarak şunu öneriyor: bir görüntünün tüm rengini kaldırarak siyah-beyaz bir sürüm elde etmenizi sağlar. Bununla birlikte, bu yol genellikle düz, cansız bir fotoğraf elde etmenize sebep olabilir.

Görüntü> Ayarlamalar> Kanal Karıştırıcı seçeneği ile ise daha zengin bir görüntü elde edebilirsiniz. Siyah Beyaz'ı kaldırın ve ardından istediğiniz sonucu elde edene kadar Kırmızı, Yeşil ve Mavi Kanal kaydırıcılarını ayarlayın.

10. 72dpi İle Çalışmak

Photoshop'un varsayılan çözünürlüğü, 72 dpi (inç başına nokta sayısı) olup, web için çoğunlukla iyi sonuçlar verir. Fakat bu çözünürlük baskı işleri için kullanılabilir bir çözünürlük değildir. Bir projeye başlarken çözünürlüğü düşük seçtiyseniz sonrasında gerekli durumlarda görselin büyümesi piksel piksel kötü bir görüntünün ortaya çıkmasına sebep olur. Bu nedenle tasarımınızı yaparken kullanım amacına uygun dpi seçimi yapmanız önemlidir. En yaygın şekilde kullanılan çözünürlük ise 300dpi'dır.