Yaratıcı Ambalaj Tasarımı Ürünün Değerini Nasıl Arttırır?

Sadece ürünün olsa iyi, markanın değerini de arttırıyor, o zaman da çok iyi oluyor. Tek tip bir dünyada yaşıyor olsaydık yaratıcılık, fark yaratma, rekabet, zevkler gibi konular olmayacaktı. Ama öyle bir dünya yok, bakın bu “çok iyi”den bile daha iyi bir şey.

Şu dünyada ne kadar çok ürün var değil mi? Peki, bu kadar çok ürün arasında sizinkini ne yapmalı da ayrıştırmalı? Ürünün içeriğinin kalitesi kadar tipinin de “Alsana beni! Alsana beni!”li olması gerekir. Bu da ambalaj tasarımının yaratıcı olması ile mümkün. Hem ürünler hem insanlar için “Dış görünüş önemli değil; içi güzel olsun, yeter.” ifadesi, biz insanların huyu, suyu ve istekleri düşünüldüğünde ne kadar doğru?

İlk Kez Görüyorsun ve “O Neydi Be!” Diyorsun

“O neydi be!”yi beğeni anlamında söylediğimizde o ürüne sahip olmak isteriz. Çünkü etkilenmişizdir, ürünün ambalajı bizimle bir bağ kuracak şekilde tasarlanmıştır. Yüce meslek grafik tasarımı bizi ya güldürmüş ya duygulandırmış ya da zekice bir hamle ile ürüne hayran bırakmıştır.

Mesela bakın:

İsteriz böyle tasarlanmış meyve sularından almak, hatta bitince ambalajını atmaz, saklarız çoğumuz.  

Şu mesela daha zıpır bir markanın işi:

Bunlar sabun mesela. Dondurma gibi yapmışlar ki insanlar görür görmez “Ay çok tatlı, yerler!” desin ve hemen satın alsınlar.

Neyse o.

Gerçekten “havalı” çünkü.

 

"Havalı" Demişken, Bir Ürün Satarken Asla Sadece Ürün Satmazsınız

İmaj da satarsınız. İnsanlar neden bazı markaların sadık müşterisi? Çünkü bağ kurmuşlar, ürün satın alırken aynı zamanda prestij, enerji, kalite, çılgınlık ya da güven de satın alıyorlar aslında. Bu nedenle bir ürünün ambalajı ürünün içeriği ile ilgili olduğu kadar markanın kendisini nasıl konumlandırdığı ile de bağlantılı olmalıdır. Kurumsal kimlik çalışmalarında olduğu gibi ambalaj tasarımı ile marka imajınızı da yenilemiş veya güçlendirmiş oluyorsunuz. Marka değeri yükseliyor yani, yine süper bir şey.

Diğer Ürünler İçin de Sağlam Referans Olur (Ama Bu Ne Muhteşemlik!)

F markasının Ö ürünü için tasarladığı ürünün ambalajı o kadar yaratıcı ve cezbediciymiş ki Z şehrinde yaşayan L isimli biri, F markasının bundan sonra çıkaracağı tüm Y, U, A, Ş gibi ürünleri de takip etmiş ve çıkar çıkmaz almış. Gibi.

Aslında söz konusu tasarımsa kartvizitten , broşür tasarımına, her şeyde yaratıcılık görmek istiyoruz bir zahmet. Her marka komikli tasarımlar yapmak zorunda değil elbette ama bir fark, ilk görüşte şöyle iç kıpraştıracak bir özellik olsun. Lütfen.