Sosyal Medyada Grafik Tasarımla Dikkat Çekmek İçin 7 Yöntem

Sosyal medya her gün milyonlarca kişinin gezindiği bir cadde gibi. Peki bu caddede insanların dikkati nasıl çekilebilir?

Milyonlarca insan sosyal medyada 'yaşıyor'. Akıp giden yüzbinlerce içeriğin içinde dikkat çeken olmak gerçekten çaba gerektiriyor. Kendi hareketlerinizi düşünün. Twitter'da, Facebook, Instagram ve Pinterest'te nasıl geziniyorsunuz? Siz de duvarınızı hızlıca aşağı kaydırıp, dikkatinizi çeken bir içerikte kalmıyor musunuz? Onca harf yığını arasında dikkatinizi ne çekiyor? Bir fotoğraf, grafik, video gibi görsel öğeler değil mi?

Yayınlarınızda görsel bir öğe bulundurmak dikkat çekmenin ilk adımlarından biri. Görselleriniz mecranın ruhuna ne kadar uygun olursa, derdini ne kadar iyi anlatırsa insanları kendinize, markanıza o kadar rahat bağlarsınız.

Sosyal medya için grafik üretirken nelere dikkat etmeli?

Sosyal medya çok kanallı bir platform. En bilinen ve sık kullanılanlar Facebook, Twitter, Instagram ve Pinterest. Her bir platformun kullanıcı kitlesi ve kullanıcı arayüzü birbirinden farklı. Yine de  sosyal medyada grafik üretirken dikkat etmemiz gereken noktalar ortak;

  • Grafiklerinizi her bir sosyal medya platformu için doğru şekilde optimize edin.
  • Tasarımınızda metin kullanıyorsanız, metnin okunaklı ve net olduğundan emin olun. Doğru font, doğru renk kombinasyonunu kullanın.
  • Her bir mecranın ruhu farklı olabilir, temsil ettiğiniz marka ciddi bir marka olabilir. Bu yaratacılığınıza ket vurmasın, eğlenin, çılgınca şeyler tasarlayın. Ürettiklerinizin içinden en uygun olanını seçin.

Sosyal medya hesaplarına tasarım yapmak için kullanılabilecek ücretsiz online araç: Canva 

Tasarımcılar için online infografik araçlarını tanıttığımız yazıda da Canva'dan bahsetmiştik. Canva sosyal medya hesaplarınız için de vazgeçilmez bir online tasarım aracı.

1- Facebook, Twitter kapak fotoğrafı

Öncelikle ilk izlenimle başlayalım. Sosyal medya hesaplarında ilk izlenim insanların sizi takip edip etmeyeceğini belirleyen önemli faktörlerdendir. Yazının girişinde verdiğimiz örnekten hareket edersek, sosyal medya hesaplarınızın kapak fotoğrafı dükkanınızın vitrini gibidir. Canva'nın Facebook ve Twitter kapak fotoğraf şablonlarını kullanarak özgün kapak fotoğrafları tasarlayabilirsiniz. Şablonlar profil resminizin nereye geldiklerini gösterdiği için sonradan ayar yapmak zorunda da kalmazsınız.

2- İnfografik kullanımı

İnsanların ilgisini çektiğiniz peki sizinle kalmalarını nasıl sağlayacaksınız? Tabii ki değer katarak...  İnsanlar yeni bir beceri ya da bilgi öğrenmekten hoşlanır. Hele bu bilgi basit ve görsel bir şekilde sunuluyorsa. Üstelik bu durum sizi alanınızın uzmanı olarak konumlandırır. Yemek tarifinizi anlattığınız bir infografik neden viral olmasın? Sevimsiz verilerin basitleştirildiği, hikayeleştirildiği bir başka infografik neden dikkat çekmesin? Üstelik infografik tasarlamak için onlarca online ücretsiz araç var. Hadi deneyin.. 

3- Blog postlarınız için grafik tasarlayın

Blog yazıları takipçi kitlenize değer katmanın bir başka yoludur. Postları duyurmak için başvurduğumuz ilk yer yine sosyal medya kanalları olur. Sosyal medyada kuru yazı ve linklerin dikkat çekmediğini söylemeye gerek bile yok. Bu nedenle blog başlıklarınıza özel grafikler tasarlamanız ya da derdini anlatan bir fotoğraf kullanmanız önemli. Canva kullanarak, Twitter, Facebook ve Pinterest'e özel grafikler hazırlayabilirsiniz. Grafiklerinizi tasarlarken renkli bir kenarlık ya da arka plan eklemeniz, metni okunur fontlardan seçmeniz kilit önemde.

4- İlham Veren Alıntılar

Hangimizin zaman zaman biraz motivasyona biraz ilhama ihtiyacı olmaz ki... Evet 'inceliklere', durup düşünmeye vaktimizin olmadığı zamanlardayız. Sosyal medyada gezinirken karşımıza çıkan, bizi iki saniyeliğine de olsa bu hengameden çıkaran notları o yüzden çok seviyoruz. O halde siz niye yapmayasınız? Hayata dair, edebiyattan ya da basit ipuçları veren tasarlanmış kartları paylaşmak takipçilerinizle aranızda bağ kurmanızı sağlar. Bu tür alıntı kartlarının viral olma şansı da çok yüksek. Tabii ki burada da takipçi kitlenizin beğenilerine, beklentilerine hitap etmeniz önemli.

5- Etkileyici Soru Kartları

İletişimin tek yönlü olduğu dönemleri geride bırakalı çok oldu. Yolladığınız her mesaj aslında bir diyalog başlangıcı. Takipçilerinizle konuşabilmeyi başarırsanız, takipçilerinizin sizi sahiplenmelerini de sağlarsınız. Evet diyaloğu kışkırtmak sizin işiniz ve bazen bir konuşmayı başlatmanın en güzel yolu soru sormak olabiliyor. Tıpkı paylaştığınız alıntılar gibi soracağınız sorular da takipçi kitlenizin ilgi alanıyla alakalı olmalı. Örneğin bir kampanya başlangıcını, bir ürün tanımını neden soru kartlarıyla yapmayasınız?

6- Fikir ya da İlham Kartları

Bir tasarımcı veya herhangi bir görsel sektör sanatçısıysanız, fikir kartları ile yaratımınızın arka planını takipçilerinizle paylaşabilirsiniz. İnsanlar harika tasarımlarınızın arka planını görmekten zevk alacaktır. Fikir kartları kitlenize ilham vermenin bir başka yoludur. Bu kartları Instagram'da, blogunuzda paylaşabilir ve ardından bir çok insanın fikir kataloğu olan Pinterest'e bağlayabilirsiniz.

Fikir kartlarını yaparken kolaj yöntemini kullanabilirsiniz. Resimlerinizi yükleyip, renk paletinden uygun renkleri seçin ve tasarlayın :)

7- Nasıl Yapılır Grafikleri

Nasıl yapılır kartları ile sayfalarca anlatacağınız yapım süreçlerini basit ve çekici bir şekilde anlatabilirsiniz. İçerik türünüze göre çok sayıda eğitim materyali hazırlayabilir, bloğunuza yerleştirebilirsiniz. Burada Pinterest için özel bir not eklemekte fayda var. Pinterest'te nasıl yapılır kartları hazırlarken kartları uzun tutmanız fark edilmenizi sağlar.

Eğer anlatacağınız konu çok basamaklı ise o zaman sunum yöntemini de kullanabilirsiniz.