Onlar Çok İyi İki Arkadaş: Matbaa ve Reklam Ajansları

Reklam ajanslarının ne iş yaptığını bir türlü anlayamıyor musunuz? Niye ki, çok mu kolay? Bir markanın hiç yoktan hep varoluşundaki tüm süreci yönetiyorlar ve matbaalara çok işleri düşüyor. Bir reklam ajansının en iyi dostu kim diye sorarsanız “müşteri” diye görüş bildirenlere aldırmayın; çünkü doğru cevap matbaa olmalıydı.

Bazen Birbirlerinin Arkasından Konuşurlar

Her sıkı dostlukta olmadığı gibi matbaa ve reklam ajansları bazen birbirlerinin arkasından konuşabilir ama bu sadece iş yoğunluğu yüzünden böyledir. Stresin getirdiği gerginlikler her alanda olduğu gibi baskı alanında da kendini gösteriyor. Ama eğer doğru çalışan bir matbaa bulursanız, o zaman baskı işlerinde asla başınız ağrımaz. Herkes birbirinin işini kolaylaştırdığı ve sonuçlar da olumlu olduğu sürece, bu arkadaşlık uzun yıllar devam edebilir. Bazen ufak tefek pürüzler çıkabilir ama sorun değil, kırılan kalpler tamir olur, her şey unutulur.

Alo, Bize 1200 Broşür Lazım.”

Kaliteli bir online matbaa, arkadaşı olan reklam ajansının son dakika isteklerini, dertlerini, sorunlarını her zaman dinler ve ondan beklenenleri harfi harfine uygular. Hatasız iş yapmayı ilkesi haline getiren online matbaa ekibi ile ajans çalışanları arasında belli bir süre sonra özel bir dil oluşur. Bir ajans çalışanı için oturduğu yerden iş takibi yapabilmek, binlerce telefon görüşmesine veya yazışmaya gerek kalmadan istediği gibi bir sonuç alabilmek büyük önem taşıyor. Ona bunu kim sunarsa, onun yakın bir arkadaşı haline geliyor. Bu, matbaalar için de geçerli. Sürekli olarak müşteriden bilgi almaya çalışan ve eksik bilgiler doğrultusunda baskıya zorlanan matbaalar, onlara bunu yapan ajanslarıyla arkadaş olmaz, hatta düşman bile kesilebilirler. Doğru verin bilgileri, sinirlendirmeyin. Öpün barışalım.

Yeni Nesil Arkadaşlıklar

Yeni nesil arkadaşlıklar genel olarak online platformlarda, telefon ekranlarında ve mail kutularında yaşanıyor. Bu durumda iş dünyası da o tarafa doğru yönelmek durumunda. Bir ajans, neredeyse tüm işlerini mail ve dijital yolla halledebiliyor. Peki, bu ajans markası için üç bin tane ıslak mendil yaptırmak istediği zaman telefona koşuyor mu? Hayır. Çünkü online matbaa denen bir şey var. Tasarımını hazırlıyor, ölçülerini belirtiyor, sayısını işaretliyor ve siparişini tamamlıyor.

Tabii her matbaa böyle değil. Biz yeni nesil matbaa olarak kendimizden bahsediyoruz. Bizde işler böyle yürüyor.