Müşterilerinizi Sadakatleri ile Ödüllendirin

İnsanlar sadece düşünebilen değil; aynı zamanda da duygulanan canlılardır. Bazıları daha duygusal ama olsun, önemli olan temel. Günümüzde maddi açıdan kazanç sağlamak da bu yüzden müşterilerle kurulan duygusal bağı güçlendirmekle mümkün. Bu nokta da sadakat kartları azımsanmayacak ölçüde fayda sağlayan pazarlama ürünleri olarak dikkat çekiyor.

Müşteri sadakatinin önemi aslında şudur: Sürekli müşteri sağlamak. Sunulan ürün ve hizmetlerin kaliteli ya da fiyatlarının uygun olması kadar, müşterilere ek faydalarla, hediyelerle kendilerini özel ve şanslı hissettirmek de önemli. Müşteri sadakatini yaratmada en güçlü ve direkt yöntemlerden biri de sadakat kartlarıdır.

Sadakat Kartları ile Gelen Süreklilik

“Müşteri kartı olarak da bilinen sadakat kartları ile “Müşteri sadakati nasıl sağlanır?” sorusunun yanıtı, aslında “Sadakat nedir?” sorusunun cevabında yatıyor. Sadakat, içten bağlılıktır. İçten bağlılık hissedeceğiniz her şeyle ve kişiyle ilgili de belli bir geçmişinizin olması gerekir. İşte bu nokta önemli. Kafenize gelen müşterilerinize içtikleri belli sayıda kahveden sonra bir tane kahve hediye ederek aslında onların bu zamana kadar sizin işletmenizde geçirdikleri zamanı, sizin ürünlerinizi tercih etmelerini ödüllendirmiş oluyorsunuz. Herkes, maddi-manevi gösterdiği ilginin karşılığını görmek ister. Hele de işin içinde alışveriş durumu varsa bu beklenti daha da fazla olur. Sadakat kartlarının başarısı da budur. Geçmişe saygı ile gelecekteki beraberliği, sağlam temeller üzerinde inşa etme.

Veri Kaynağı Olarak Sadakat Kartları

Veri kullanımının pazarlamada önemli bir alan haline geldiği günleri yaşıyoruz. Çünkü artık herkes kendisini özel hissettiren ve ilgilendiren ürün, hizmet, önerilerle muhatap olmak istiyor. Sadakat kartları da müşterilerin isim, yaş, telefon ve e-mail adresi gibi bilgileri ile birlikte çıkartıldığı için pazarlama stratejileri için de önemli bir veri kaynağı. Bu kaynağı daha hedef odaklı ve efektif bir şekilde kullanmanın yolları ise çok çeşitli. Örneğin yapılan alışverişlerde daha çok hangi ürünlerin tercih edildiği saptanabilir, bunlara göre müşterilerle indirim ve kampanya haberleri paylaşılabilir. Yani sadakat kartları sadece müşteri sadakati yaratmada değil; doğru pazarlama stratejisi oluşturmada da şirketlere fayda sağlıyor.

Sadakat Kartları ile Müşterileri Ödüllendirmenin Çeşitli Yolları

Genellikle belli sayıda ürün satın alındığında aynı ya da farklı ürünün hediye edilmesi şeklinde kullanılan sadakat kartları ile müşterilerde “içten bağlılık” yaratmanın başka yolları da var. Mesela:

  • Kasada indirim yapmak,
  • Belli ürünler karşılığında müşterilere puan vermek (Daha sonra bu puanları indirim ya da ücretsiz ürün alma şeklinde kullanabilirler.),
  • Etkinlik ya da kampanyalardan ilk önce sadık müşterileri haberdar etmek,
  • Belli ürünler karşılığında mağazadan ürün hediye etmek (Bunun için mağazada ayrı bir hediye ürün bölümü bile yapılabilir. Müşteriler ürünlerden bir tanesini seçer, teşekkür eder, firmayla olan bağlarını güçlendirir, mutlu mesut evlerine giderler. Bu arada insanlara seçim hakkı tanımak da başka bir güzellik.).

Sadakat Kartı Hangi Sektörlerde Kullanılır?

Daha çok kafelerde “10 tane kahveye 1 kahve hediye” gibi bir sistemle kullanılan sadakat kartları; restoranlarda, benzin istasyonlarında, oto yıkama şirketlerinde, kozmetik mağazalarında, otellerde ve sinemalarda da kullanılabilir. Düşünsenize, daha önce defalarca film izlediğiniz bir sinema salonu, “Tamam, bu seferki de bizden.” diyor. Ya da en azından patlamış mısırınızı hediye etmesi gerekmez mi yani? Bizce gerekir.