Logo Tasarlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Marka logosu şirketler ve birçok ticari işletmeler için son derece önemli bir konudur. Klasikleşmiş ve yüzyıllara meydan okuyan şirketlerin tamamı logolarıyla anılır ve akılda kalıcı olmaları nedeniyle herkesin içsel hafızasına kazınır. Bazı logolarda şirket ile ilgili hiç bir ibare olmamasına rağmen sadece şekiller ile oluşturulmuş bir logoyu gören kişi, o logonun hangi kuruma ait olduğunu bilmektedir. Ek olarak, 'Ücretsiz Logo Tasarım Programları - Logo Tasarım Nasıl Yapılır?' yazımıza da göz atarak oldukça faydalı ve güncel bilgileri öğrenebilirsiniz.

Günümüzde marka logolarının oluşturulmasında en dikkat çekici husus sadece ve akılda kalıcı olmaları yönündedir. Yapılan işe ve faaliyete göre tasarlanan marka logolarında bir sembol kullanılmalıdır. Bu sembol sektörle alakalı olmalıdır. Logo tasarlarken dikkat edilmesi gerekenler başlığı altında bir sıralama yapılması gerekirse şu şekilde ifade edilebilir;

  • Marka olarak belirlenmiş bir sembolün hukuki şartlara maruz kalıp kalmayacağı araştırılmalıdır. Seçilen sembol sektörde direkt olarak tanımlayıcı ve tamamlayıcı bir ibare içeriyorsa tescil konusu sıkıntılı olacaktır.
  • Seçilen marka logosunun benzersiz olması gereklidir. Yani seçilen logo ve logoda kullanılacak olan sembolün, sektörde benzeri olmamalıdır. Bu taklide gireceği için itibar açısından sıkıntılı bir durum oluşması kaçınılmazdır.
  • Marka logosunu oluşturulurken en önemli kural akılda kalıcılıktır. Oluşturulacak olan reklam kampanyaları ve tanıtımlarda bir kez bile logoyu gören kişi, o logoyu ikinci kez gördüğünde kime ait olduğunu hatırlamalıdır. Bu nedenle marka logosunda kısa ibareler ve netlik kullanılmalıdır.
  • Marka logosu için bir slogan oluşturulmalıdır. Logo ile bağlantılı olan ve logonun bir ibaresinde sloganla alakalı bir sembol olan temsil edici bağlantılar akılda kalıcılığı arttırdığı gibi, sloganı duyan birinin aklına direkt olarak marka logosu da gelmelidir. Aynı şekilde logoyu görenlerin aklına da marka sloganı gelmelidir.
  • Seçilecek olan marka logosunda bulunacak bir ibarenin kelime ya da harfin çeşitli ülkelerde bir anlamı olup olmadığı araştırılmalıdır. Nitekim ihracat yapmakta olan bir firma logosunda farklı dillerde kötü anlamlar ifade eden bir ibare kullanırsa bu olumsuz bir durumun ortaya çıkmasına neden olabilir.
  • Markanın korunabilmesi ve taklit edilir olmaması için türevleri olmayan ve anlamı benzerlik taşımayan sembol ve kelimeler seçilmelidir.
  • İnternet günümüzde en büyük iletişim aracıdır. Marka logosu seçilirken o marka adına ait alan adının boşta olup olmadığı kontrol edilmeli ve marka logosu oluşturulmadan önce alan adı satın alınmalıdır.
  • Şirket isimleri direkt olarak marka logosuna konduğu gibi o şirket ismine özel marka adları da üretilmektedir. Günümüzde bunun yüzlerce örneği vardır. Uzun şirket isimleri akılda kalıcılığı azamiye indirir. Bu yüzden şirketleri ifade eden küçük ve kısa kelimeler bulunmalıdır.
  • Marka logosu için benzersiz bir şekil yaratılmalı ve maksimum olarak logoda 3 renk kullanılmalıdır. Algıda seçicilik göz önüne alındığında 4 renk ve fazlası yazı karakterlerini boğmaktadır ve akılda kalıcılığı azaltmaktadır.
  • Sektörde bulunan popüler logolara benzer ya da parçalarını içeren bir logo oluşturma isteğiniz varsa bundan derhal vazgeçin. Özgünlüğün insanlar tarafından çok daha beğenildiğini asla unutmayın.
  • Pastel tonları tercih edin asla ve asla donuk renkleri kullanmayın. İnsanlarda akılda kalıcılığı yüksek olan 3 ana renkten biri logonuzda mutlaka bulunmalıdır.
  • Marka logosunun birçok boyda olacağını hesaplayın. Bu yüzden her türlü boyut için logonun kusursuz görüneceğine emin olun.
  • Resimden logo olmayacağını unutmayın. Bu nedenle mutlaka harflerden oluşan bir marka logosu belirleyiniz.
  • Logonuzda sadece gerekli olan materyallere yer verin. Fazladan bir nokta bile algıyı bozabilir unutmayın.

En dikkat çekici kurallar ile marka oluşumu evresinden bahsettik. Sektöre hitap eden ve yaptığı işle alakalı olan logolar bir süre sonra insan beynine kazınmaktadır. Dünya devlerinin logolarına göz atıldığında hepsinin çok basit tasarımlara sahip olduğu görülebilir. Detaylı ve karmaşık marka logosu tasarımları bulanıklaşan bir görünümün oluşmasına neden olacaktır. Rakiplerinden ayrılan bir yapısı ve asla rakiplerinin logosunu andırmayan bir benzerliği olmalıdır.

Şirketler ve tüm marka oluşumunda olan ticari kurumların bir logoya ihtiyacı vardır. İnternet sitesi açmak isteyenlerin site alan adlarına ve yaptıkları işe uyumlu olacak bir logoları olmalıdır. En tabandan en üst seviyeye kadar logo kaliteye göre maliyetlendirilen bir oluşumdur. Profesyonelce tasarlanacak bir logo için binlerce değişim hakkınız olabilir. Asla tek bir kalemde logonuz ortaya çıkmayacaktır. Üzerinde onlarca değişiklik ile sonuca ulaşmanız biraz zaman alır. İşi profesyonellere yaptırmanız tescil aşamalarını da rahat bir şekilde geçmeniz adına çok önemlidir. Sıradan bir logo beş dakika gibi bir sürede yapılabilir. Unutulmaması gereken bir durum ise; Örneğin A şirketisiniz. Logonuzda ise sadece A harfi var ve bu A harfi renkli ve karakteri şekilli diyelim. Buna logo diyemeyiz. Çünkü basit bir yazım ile temsili karakter olarak betimlenebilir bir logo olacaktır. Oysa gerçek logoda sizi ya da şirketinizi yaptığınız işi temsil edecek bir ayrıntı mutlaka olmalıdır. Günümüzde resimli logolar kullananlarda mevcuttur ama bu resimler siyah beyaz olduklarında anlamlarını yitirebilirler. Yani tasarlanacak olan logonuz siyah beyaz yapıldığında da işlevini yitirmemelidir.

Marka Logosunu Nasıl ve Kime Yaptırmalıyım?

Ön bir çalışma ile öncelikle sektörde bu işi yıllardır yapan firmaların yaptığı çalışmaları incelemelisiniz. Araştırdığınız marka logosu yapan firmanın mutlaka referanslar kısmı olmalıdır. Bu alanda yaptıkları işleri sergilerler. Logo yapanlar için referanslar kısmı kabiliyetlerini ve yaptıkları işi sergiledikleri bir vitrin gibidir. Yapılan çalışmaları incelediğinizde firmanın ne denli profesyonel olduğunu anlayabilirsiniz. Ayrıca  marka logosu oluştururken dikkat edilmesi gerekenler konusunda da bilgi sahibi olmanız, incelediğiniz referans logoları değerlendirmekte size büyük fayda sağlayacaktır. Sizi temsil eden bir marka ve bu markayı kaldırabilecek bir tasarım kesinlikle profesyonel ellerden çıkmalıdır. Unutmayın logonuz ömürlük olacak ve sizi yıllar boyunca temsil edecek. İleride bir logo değişikliği yapma şansınız olmayacak. Aslında bu hakkınız tabi ki var, tabi ki logonuzu değiştirebilirsiniz ama yürüttüğünüz tüm reklam ve tanıtımlar çöpe gidecektir.

Yeni logonuzu insanlara tanıtmak için büyük kampanyalar ve reklamlar yapmanız gereklidir. Yakın zamanda dünya devi olan bir marka bu logo değişimine gitti ve insanların aklına yeni logosunu yerleştirebilmek için çok büyük reklam kampanyaları yaparak ciddi bedeller ödedi. Logo tasarımlarından önce tüm detayları düşünürseniz ileride değişime ihtiyaç duymazsınız bu da sizi büyük bedeller ödemekten kurtarır. İnsanlar bildikleri markalara güven duyarlar. Bu yılların verdiği güven duygusu sayesinde oluşmuş bir alışveriş döngüsüdür. Bulunduğunuz sektörde en üst sırada değilseniz ve yola yeni çıkmışsanız asla rakibinizi taklit etmeyiniz. Tamamıyla özgün ve yenlikçi marka logosuyla insanlara yeni bir seçenek olduğunuz fikrini aşılayın. Ama sloganınızla rakiplerine bir latifede bulunabilir ve onlardan daha profesyonel olduğunuzu akıllara yavaş yavaş kazımaya başlayabilirsiniz. Logo tasarımında özgün benzersiz slogan da ise rakiplere karşı hafit tatlı sert olun. Marka logolarında profesyonelleri tercih edin. Logo bitiminde aklınızda ufacık bir tereddüt bile varsa anında değişim isteyin.