Logo Nasıl Yapılır?

Günümüzün rekabetli iş dünyasında firmalar artık kendi yerlerini sağlamlaştırmak adına çok çeşitli yollara başvuruyorlar. Bu yolların temel amacı aslında firmaları müşterilerin gözünde daha çekici hale getirmek ve firmaların akılda kalma oranını artırmaktır.

Firmaların ürettikleri ürünler ne kadar kaliteli olursa olsun, iyi bir pazarlama tekniğiyle doğru hedef kitlelerine yansıtılmadıkları sürece, firma istediği verimi alamaz. Doğru hedef kitlesine en etkili ve akılda kalıcı olarak ulaşmanın yöntemlerinden bir tanesi firmayı doğru tanıtmaktır. Firma adının etkili bir şekilde seçilmesi bu konudaki ilk adım olacaktır. Ancak insanların sadece isimleri akıllarında tutmasının zorluğu düşünüldüğünde bu yeterli değildir. Bu sorunu çözmek için de firmalar kendilerini ve markalarını en doğru tanıtacak şekilde tasarladıkları logoları kullanırlar.

Firmaların tanıtımları için önemli olan logoların tasarımı da bu nedenle bir hayli önemlidir. Logoların etkili olmaları için sahip olması gereken belli başlı birkaç özelliği vardır. Bunların başında logonun anlaşılabilir olması ve markayı iyi temsil etmesi gelir. Aynı zamanda logolar firmalara özgü olmalıdırlar yani özellikle logolar hazırlanırken rakip firmaları çağrıştıracak herhangi bir detaydan kaçınılmalıdır. Aynı zamanda logolar her insanın anlayabileceği kadar sade ve okunmaları kolay tasarlanmalıdır. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak logomuzu oluşturma adımlarına geçebiliriz.

Logo tasarlarken dikkat edilmesi gerekenler yazımızı buradan ayrıca okuyabilirsiniz.

Öncelikle bir logoyu oluştururken kullanılacak yazı tipi çok önemlidir. El yazısı her ne kadar hoş bir görünüm yaratsa da herkes tarafından okunamayabilir. Ayrıca logonun uygulanacağı sektör de yazı tipi için önemlidir. Moda sektörü için hazırlanan logolarda italik harflerle zarif bir yazı hoş olacağı gibi aynı yazı türünün demir çelik sanayi için pek de uygun olmayacağı bir gerçektir. Bu tarz ağır sanayiler için daha mekanik yazı tipleri daha hoş olabilir.

İkinci olarak logolar hazırlanırken renklerin siyah – beyaz dengesine de özen gösterilmelidir. İyi hazırlanmış, dengeli bir logoya daha sonra her renk kolayca adapte edilebilir. Ayrıca siyah beyaz baskılar düşünüldüğünde, logo üzerinde renkleri olmadan da rahatlıkla anlaşılabilir olmalıdır.

Renk seçeneği ise bir diğer çok önemli konudur. Seçilen renklerin öncelikle firmanın kurumsal kimliğini yansıtmasına dikkat edilmelidir. Aksi taktirde müşterilerin gözende firma ve logo arasında ilişki kurmak zorlaşacaktır. Renk konusunda bir diğer önemli husus ise seçilen renklerin mümkün olduğunca rakip firmalardan farklı olmasıdır. Renkler insanların aklında daha kolay kalacağı için logolarınızda kullandığınız figürler rakiplerinizdekilerden farklı olsa bile renkler benzer olduğunda müşterilerin kafalarında firma karışıklığına neden olabilir.

Diğer bir önemli konu ise hazırlayacağınız logonun boyutudur. Logolarınız her yaştan insanın rahatlıkla algılayabileceği bir tasarıma sahip olmalıdır. Bunun yanında, logoların her zaman büyük boyutlarda basılıp kullanılması mümkün değildir. Bu nedenle logolar hazırlanırken, teknik olarak uzun kenar 1 cm olarak küçültüldüğünde de logoların anlaşılabilir olduğuna özellikle dikkat edilmelidir.

Logolar sadece yazılardan oluşabileceği gibi farklı figürlerle de zenginleştirilerek daha akılda kalıcı olması sağlanabilir. Logolarda kullanılmak için figürler hazırlanırken de yine boyut kurallarına dikkat edilmelidir. Bunun dışında ise kullanılacak bu figürlerin şirket sektörüyle ilintili olması insanların logoları gerektiği zaman çok daha rahat hatırlamasına yardımcı olacaktır. Ayrıca yine, bu figürlerin firmaya özgün olmasına dikkat edilmelidir. Farklı bir sektörü ya da rakip firmaları çağrıştıracak çizimlerden kaçınılmalıdır.

Logolar hazırlanırken belki de en önemli konu hazırlanan logoların pratik ve kullanışlı olmasıdır. Sonuçta firmalar artık kurumsallıklarının bir simgesi olarak mümkün olan her alanda kullanmaktalar. Bu nedenle hazırlanan logoların arka plan olarak antetli kağıtların üzerlerine, şirket zarflarına, dosyalarına, promosyon ürünlerine de uyarlanabilir olması ve bu ürünler üzerinde de temsil ettiği firmanın anlaşılabilmesi oldukça önemlidir.

Özetlemek gerekirse, şirketler için güçlü bir temsil ve reklam aracı olan logolar hazırlanırken, şirketin kişiliğini yansıtmaları ve sade ve anlaşılır bir yapıda olmalarının yanı sıra, kullanılacak yazı tipine, negatif ayarlarına, renk seçimine, boyutuna ve üzerine uygulanacak figürlere de dikkat edilerek özenli bir şekilde hazırlanmalıdır.