Davetiye Türleri

Dünya gün geçtikçe dijitalleşse de davetiyeler hala sıklıkla kullanılan bir iletişim/haber verme aracı. Etkinliklerinizi ne kadar güzel yaparsanız yapın öncesinde davetlilere göndereceğiniz davetiyeler etkinliğinizin insanlarda bırakacağı algıda çok önemlidir. Hatta şöyle söyleyelim ‘davetiye insanı vezir de eder rezil de eder’. Davetiyeler bu kadar önemliyken biz de size bu yazımızda davetiye ve davetiye türlerinden bahsedeceğiz.

Davetiyeler şirket kutlamaları, açılışlar, fuarlar ve etkinliklerde katılımcılara haber vermek amacıyla kullanılır. Davetiyelerin kullanım noktalarını kurumsal ve bireysel olarak ayırabiliriz. Bireysel kullanımlar dediğimiz düğün, sünnet, nişan ve nikâh gibi etkinlikler için eşe dosta gönderdiğiniz davetiyeler. Kurumsal davetiyeler ise şirketlerin her tür etkinlikleri için kullanabilecekleri davetiyelerdir.

Kurumsal Davetiyeler

Firmalar genellikle tanıtımlarını yapmak ve marka bilirliklerini arttırmak için etkinlikler düzenlerler. Bu etkinlikler genellikle büyük paralar dökülerek ve emekler verilerek düzenlenirler. Bu kadar uğraşın sarf edildiği etkinliklerin davetiyeleri de bu emeğe yakışır güzellikte olsa fena mı olur? İşte tam da bu noktada iyi bir davetiye baskı için dikkat etmeniz gereken iki önemli faktör var; biri doğru tasarım diğeri ise kaliteli baskı.

Şirket etkinlikleri için hazırlanan davetiye tasarımlarında sadelik ve etkinlik konseptine uygunluk hayat kurtarır. Genellikle kurumsal davetiyelerde bireysel davetiyelerin aksine daha sade bir tasarım tercih edilir. Davetiye baskı tasarımlarında konsepte uygunluk da çok önemlidir. Örneğin, ofis ortamında yapılacak olan bir şirket kutlaması ile otel salonunda yapılacak bir etkinliğin tasarımı birbirinden farklı olmalıdır. Kurumsal davetiyelerle ilgili dikkat edilmesi gereken birkaç noktayı da şöyle sıralayabiliriz;

  • Davetiye üzerindeki firma ve etkinlikle ilgili tüm bilgileri yazdığınız emin olun.
  • Tasarım öncesinde diğer firmaların örneklerine bakmayı ihmal etmeyin. Ancak sonucunda özgün bir tasarım çıkardığınızdan emin olun.
  • Davetlilerin etkinlik ile ilgili sorularını sorabilecekleri belli bir kişi ve iletişim bilgilerini eklemeyi unutmayın.
  • Sosyal medya kanallarından etkinlikle alakalı yürüttüğünüz kampanyalar varsa bilgilerine mutlaka davetiyenizde yer verin.
  • Davetiye zarfının da davetiye tasarımınızın çok önemli bir parçası olduğunu unutmayın.

Düğün, Nişan, Nikâh ve Sünnet Davetiyeleri

Ülkemizde sıkça kullanılan bireysel davetiye türleri; düğün davetiyesi, nişan davetiyesi, nikâh davetiyesi ve sünnet davetiyesidir. Bu davetiye türlerinde zevke göre bir tasarım tercih edilebilir ve yelpazesi kurumsal davetiyelere kıyasla daha geniştir. İster 90’lar modeli klasik tasarım, isterseniz de modern ve şık bir tasarım tercih edebilirsiniz.

Türkiye’de düğün, nişan gibi etkinliklerin davetiyelerine çok önem verilir. Bir düğün için kötü bir davetiye tasarladığınızda düğün öncesi ve sonrası eş dostun muhabbetine nasıl meze olursunuz bir düşünün. O nedenle tasarımınızı seçerken tüm bu detayları gözden geçirmeyi ihmal etmeyin. Davetiyelerinizi tasarlamadan önce dönemin trendlerine göz atmayı unutmayın.

Küçük bir ipucu: insanların yaptıkları enteresan ve orijinal tasarımları Pinterest ve Instagram’dan bulabilir, aldığınız ilham ile dillere destan bir davetiye bastırabilirsiniz.