Afiş Ölçüleri ve Afiş Hazırlama Programları

Reklam sektörünün vazgeçilmezi olan afiş çalışmaları oldukça özen isteyen çalışmalardır. Seçilecek olan programların profesyonel bir biçimde kullanılması ile daha başarılı sonuçlar elde edilebileceği gibi, kullanılacak olan görseller ile renklerin uyumu da oldukça önemlidir. Tüm yönleriyle başarılı bir çalışma gerektiren afiş hazırlama çalışmalarında yapılacak olan küçük bir hata tüm çalışmayı etkileyebilir. Göze hitap etmesi gereken afiş çalışmalarının etkili ve etkileyici olması gerekir.

Etkili bir afiş tasarımı için afiş ölçüleri ve afiş hazırlama programları konusuna iyi kararlar verilmelidir. Bu tasarımların da uzman kişiler tarafından yapılması gerekir. En çok kullanılan afiş ölçüleri 50 x 70 cm ile 70 x 100 cm ölçüleridir. Afiş tasarımınızı online ve ücretsiz programlarla yapmak isterseniz 'Afiş Tasarımlarınız İçin Online ve Ücretsiz Programlar' yazımıza göz atabilirsiniz.

Afiş Hazırmala Programları

Kullanılacak olan programlar; Easy Flyer Creator, Poster designer, Adobe illustrator, Adobe photoshop ve CS5 gibi programlardır. Bu programların hepsi ayrı ayrı kullanılabileceği gibi, aynı projede birkaç program aynı anda da kullanılabilir. Online ve ücretsiz afiş tasarım programlarının detaylı listesini şu yazımızda bulabilirsiniz.

Yapılacak olan afiş tasarımlarında boyutlama kadar önemli olan diğer konular ise hangi görsellerin ve hangi renklerin kullanılacağıdır. Sıcak ve soğuk renklerin bir arada kullanılmaması gerektiğini bilen tasarımcı, bu nedenle renk skalasından seçeceği renklerin uyumuna dikkat etmekle yükümlüdür. Birbirine en uygun renkler ile yapılacak olan çalışmalar, sektörüne uygun renk seçimiyle birleştiğinde daima daha başarılı olur. Görsel çalışma dışında renk uyumunun da önemli olmasından dolayı renklendirme konusuna ayrı bir özen göstermek gerekir.

Renk uyumunun yanında en doğru boyutlarda ve sektör gözetilerek yapılan afiş tasarımları mekanların farkındalıklarını oldukça arttırdığından afiş tasarımları yapılırken sektörel bilgiye de sahip olmak gerekir. Her sektöre göre farklı renk seçimleri yapmak zorunda olan tasarımcılar bu şekilde daha başarılı afiş tasarımları yapabilir. Başarılı afiş çalışmalarının geri dönüşleri de olumlu olacağı için firmalar her durumda etkili afiş tasarımlarına para ödemek isterler. Bir numaralı reklam çalışması olarak anılan afişlerde yukarıda belirtilen özelliklerin yanında afiş ölçülerinin de iyi tasarlanmış olması şarttır. 

Başarılı Bir Afiş Hazırlama İçin Yapılması Gerekenler

  • En doğru programı kullanmak
  • En doğru rengi kullanmak
  • En doğru ölçüleri kullanmak ve
  • Baskı yapılacak matbaanın doğru seçilmesi gerekmektedir.

Afiş Ölçüleri

Genel olarak afiş ölçüleri 28 X 41 cm, 35 X 50 cm, 41 X 57 cm, 45 X 64 cm, 50 X 70 cm, 57 X 82 cm, 64 X 90 cm ve 70 X 100cm olarak kullanılır. En çok kullanılan ölçü ise 50 x 70 cm afiş ve 70 x 100 cm afiş ölçüleridir. Günümüzde afiş ölçüleri konusunda bilgi sahibi olan ve etkin olarak afiş tasarımları yapan kişiler hangi proje için en etkili afiş ölçülerinin de hangisi olduğunu bilir. Dijital baskı için en çok kullanılan program photoshop olmasından dolayı afiş hazırlama programları düşünüldüğünde akla ilk gelen program da budur. Günümüzde etkin bir şekilde tasarlanmış afişler sayesinde ticarette önemli başarı yakalama şansı olan firmaların afiş çalışmalarına verecekleri önem oldukça yüksek olmalıdır.

Etkin Afiş Tasarımı

Etkin afiş tasarımı her sektörde markanın imajını yansıtması bakımından çok önemlidir. Bazı sektörlerle alakalı sık sık afiş tasarım çalışmaları düzenlenmekte, değişik tasarımcılardan değişik görüşler alınmaktadır. Örneğin çok doğru tasarlanmış bir film afişi çoğu zaman afişin filmin bile önüne geçmesine neden olabilir. Bu sayede uzun yıllar önce izlenilmiş bir film akıllarda çok az kalsa bile afişi hala hafızalarda kalabilmektedir. Afişlerde etkin bir biçimde kullanılan fotoğraflar afişin içinde bir bütün olarak yer almalıdır. Yapılan tasarımda kullanılan düzenlemeler de mutlaka daha derin temalar içeren şekilde dizayn edilmelidir. 

Tüm baskı ihtiyaçlarınız için;