Açık Hava Reklam Çalışmalarında “Çalışmış Ama Olmamış” Dedirten Şeyler

Reklam sınır tanımaz. Dışarı çıkma nedeniniz sadece arkadaşlarınızla çay içmek bile olsa billboard’larda bir sürü reklam görerek evinize dönersiniz. Hazır bir sürü insan var -ki bu insanlar markalar için potansiyel müşteridir- neden fırsat değerlendirilmesin? İşte bu fırsatlar da afiş tasarımlarından tabelalara, billboard reklamlarından araç giydirmeye kadar çok çeşitli.

Peki, reklam körlüğünün oluşmaması için neleri yapmamak gerekir? Açık hava reklamlarında hangi yöntemler insanların evine, markaların içine kapanmasına neden olur?

Mutluluğu Yanlış Yerlerde Aramayın

Hedef kitlenizin yaşadığı çevreye uygun olmayan yerlerde reklamınızı yapmaya çalışırsanız doğal olarak başarısız olursunuz. Ayrıca geçiş bölgesinde olmayan, sapa yerler de yanlış tercihtir.

Vurucu Olun, Vurgun Yemeyin

İnsanların ve/veya otomobillerin hızla geçtiği yerlerde birçok reklam çalışması var ve sizinkinin dikkat çekmesi, hem içerik hem de tasarım bakımından vurucu olmasıyla mümkün. Ürününüzün hangi özelliklerini ön plana çıkaracağınızın kararını iyi vermelisiniz. Reklam panolarını mesaja boğmak yerine ürünün ayırt edici özelliklerini/avantajlarını ön plana çıkarmalısınız.

Reklamlarınız Kolay Tüketilebilir Olsun

Reklamcılık, en kısa zamanda maksimum etkiyi yaratmak üzerine kurulu bir alan. Açık hava reklamlarınız hem metin hem görsellik açısından karmaşık, anlaşılmayan, yorucu olmamalı. Bazen orijinal olmak adına anlaşılması zor kelime oyunları ile hazırlanan reklamları görürüz ve şöyle düşünürüz: Alfabe tanıdık ama acaba ne demek istiyor? Bu, elbette tekdüze olmak anlamına gelmiyor. Aksine, kısıtlı bir alanda hem anlaşılır hem de yaratıcı olmak gerektiği anlamına geliyor. İnsanlar sizi ne demek istediğinizi anlamaya çalışarak değil; ilk bakışta mesajınızı alıp yaratıcılığınızdan etkilendiği için merak ve takdir etsinler. Ki zaten öyle yapıyorlar.

Stok Görseli Mantığından Uzak Durun

Işığı ve kurgusu kötü, adeta stok sitelerinden fırlamışçasına yapaylık kokan görseller dalga konusu. Markanızla dalga geçilmesine izin vermeyin.

Ciddi Olmak Konusunda Çok Ciddi Olmayın

İlla komik olun, şakalar yapın demek istemiyoruz. Fakat özellikle gerilla pazarlamasında çok kullanılan açık hava reklamları, gerçekten sınırları aşmaya, yaratıcılığı konuşturmaya en müsait alanlardan biri. İlla dikdörtgen bir çerçeve içinde ürününüzü fotoğraflayıp sloganla insanlara sunmak zorunda değilsiniz. Üç boyutlu bir uygulama bu, plastik sanatlardan ve açık fikirlerden olabildiğince yararlanın. Yeniliklere açık ve havalı reklam için algılar fora!