Tipografi Nedir? Tasarımda Tipografi Neden Önemlidir?

Tipografi baskı, televizyon, internet gibi neredeyse tüm iletişim kanallarında başrol oynar. Dolayısıyla bu iletişim kanallarında kullanılan tasarımlar için de tipografi hayati bir rol üstlenir. Bu nedenle 'tipografi nedir' ve 'tipografi neden önemlidir' sorularının cevabı bilinmelidir.

Bu yazımızda sizin için öncelikle tipografi nedir konusunda bilgi verecek sorasında da tipografinin neden önemli olduğundan bahsedeceğiz. Keyifli okumalar. 

NotModern sanatlarda tipografinin önemi ile alakalı önceki yazımıza da mutlaka göz atın. Keyif alacağınızı garanti ediyoruz. 

Tipografi Nedir? 

Tipografi nedir sorusuna basitçe cevap vermek gerekirse, tipografi, harf ve sembolleri kullanarak yapılan yazsı sanatıdır. Tipografinin önemi birçok kişi tarafından gerektiği kadar kavranmıyor. Bunun nedeni işin özündeki psikolojik etkinin gözde kaçırılıyor olması.  

Tipografik tasarımın % 95'ini oluşturur- her tür iletişim kanalında itici bir güç oluşturduğunu söyleyebiliriz. Bir dergiyi okumanın, bir web sitesini kontrol etmenin, bir uygulamayı kurcalamanın veya TV izlemenin yazı olmadan nasıl olacağını hayal edebiliyor musunuz? 

Tipografi Neden Önemlidir? 

1. Duyguyu İletir 

Bir yazı tipi metnin nasıl anlaşılacağını dahi etkiler. Burada bir örnek üzerinde gitmek gerekirse, aşağıda birbirinin aynı iki yazı var. Yazının konusunu düşününce yazı tipi olarak sizce hangisi daha uygun? 

Çoğu kişi soldaki örneği otomatik olarak seçer. Yazı tipi konunun ciddiyetini ve önemini hissettiriyor. Sağdaki örnek ise daha eğlenceli bir konu imajı uyandırıyor. 

2. İnsanların Okumaya Devam Etmesini Sağlar 

İyi bir tipografik, okuyucunun yazı formatına değil içeriğe odaklanmasını sağlar. İyi bir tipografik genellikle farkedilmeden geçilir çünkü insana mantıklı gelir ve sorgulanmaz. Aşağıdaki iki örneği düşünün. Hangi makale daha okunaklı ve kullanıcı dostu? Hangisini okumak istersiniz? 

Soldaki örnek net, basit ve okunması kolay. Sağdaki örnekte ise çok fazla göze çarpan renk ve farklı yazı biçimi var. Bu nedenle sağdaki örnekte insanların dikkatinin dağılması ve o içeriği okumayı bırakması çok olası bir senaryo. 

İyi Bir Tipografinin Olmazsa Olmazları 

Tutarlılık - herhangi bir tipografi çalışmasında yazı biçiminin, karakter aralığının, odağın, satır boşluklarının ve biçimlendirmenin tutarlı kullanımı kritiktir. Tutarlılık, çalışmanın profesyonel görünmesini sağlar ve okuyucularınızı biçimlendirmeye değil içerik odaklı tutar. 

Hiyerarşi - metninizin okunması amaçlanan sırayla okunması önemlidir. Bir kitabı gözünüzün önüne getirin. İlk okunması gereken başlık, sonra yazarın adı ve ardından bölümler ve hikayelerin okunması beklenir. Hiyerarşi, bilinçli olarak okuyucuyu içeriğe yönlendirir. Örneğin çok okunan yazarların kitaplarında yazarın ismi kitabın isminde daha büyük ya da aynı boyutta yazılır. Bunun nedeni, tasarımcının yazarın kitaptan bağımsız olarak ilgi çekecek bir hayran kitlesine sahip olduğunun farkında olmasıdır. 

Hizalama - metnin görünümünün bir bütün olmasını sağlar. Soldan sağa hizalama okuyucuya görünmez bir çizgi ile okuma kolaylığı sağlar. Ayrıca genellikle acemiler tarafından düşülen bir hata olarak yazının ortaya hizalanması, okuyucunun metni okumasını zorlaştırdığı için uzun metinlerde tercih edilmemelidir. 

Artık 'tipografi nedir' sorusunun cevabını bilen biri olarak metin son halinde önünüze geldiğinde yapmanız gereken son bir adım daha var; eğer metni okumakta zorlanıyorsanız kendinize metnin konusunun mu ilginizi çekmediği ya da farklı bir faktör mü olduğunu sorun. Eğer yazıyı okumakta zorlanmıyor ve okuduğunuz konudan bağımsız olarak keyif alabiliyorsanız, başarmışsınız demektir. 

Her tür baskı ürününden, dijital mecralara neredeyse tüm medya kanallarında önemli olan tipografi nedir sorusunun cevabını artık öğrendiniz. Bundan sonraki süreçlerde metinlerinizi en doğru tipografiyi kullanarak hazırlayacağınıza olan inancımız tam! 

Eğer yazımızı faydalı bulduysanız, benzeri faydalı içeriklerden ücretsiz olarak haberdar olmak için Bidolubaskı Blog bültenine abone olmayı unutmayın.