Tek Kullanımlık Gıdaların Kullanım Avantajları

Cafe ve restoranların pek dikkat çekmeyen ama eksiklikleri müşteri tarafından hemen fark edilen ürünleri ketçap, mayonez, şeker, tuz, vb. gibi tek kullanımlık gıdalardır. Bu gıdaların maliyeti müşteriye ücretsiz verildikleri için işletmeciler tarafından titiz bir şekilde hesaplanır; çünkü bu tek kullanımlık gıdalar hem müşteri memnuniyeti bakımından yeterli sayıda olmalıdır, hem de maliyeti oldukça düşük olmalıdır. Bu nedenle çoğu işletme kalitesiz ürünler kullanmayı tercih etse de bu yazıyı okuduğunuz için onlardan biri olmadığınızı rahatlıkla söyleyebiliriz.

Nelere Dikkat Etmeli?

Tek kullanımlık gıdalar her ne kadar küçük detay gibi görünseler de kalitesiz veya diğer bir deyişle tatlarının kötü olması müşteriniz için özenle hazırladığınız yemeğin lezzetini bozabilirler. Zeytinyağı ve limon bu tehlikeli gıdaların başında gelmektedir. Başka bir örnek vermek gerekirse; farklı kokan bir mayonezi kimse tüketmek istemeyecektir.

Diğer bir dikkat etmeniz nokta tek kullanımlık gıdaların işletmenizdeki çeşitliliğidir. Sadece beyaz şeker bulundurursanız çoğu müşteriniz size esmer şeker yok mu diye sormayacaktır; ancak beyaz şekerin yanında esmer şeker de bulundurursanız müşterileriniz işletmenizi sağlık konusuna dikkat ettiğiniz için ve farklı damak zevklerini unutmadığınız için takdir edeceklerdir. Ayrıca esmer şeker de bulunduran işletmenin daha kaliteli olduğu algısını da unutmamak gerekir.

Son olarak; tek kullanımlık gıdaların sunumu önemlidir. Örneğin; masaya bir kavanoz içerisinde küp şeker koymak ile kuşe kağıdın içerisine doldurulmuş toz şeker koymanın arasında fark vardır. Küp şekerlere muhtemelen her gün yüzlerce müşteri dokunur ve çoğu küp şekerler günün sonunda parçalanır. Ancak kuşe kağıda sarılmış stick toz şeker kişiye özeldir ve kullanımı pratiktir. Ayrıca üzerinde işletmenizin ismi yazılı olduğu takdirde akılda kalıcılığınız artar.

Faydaları

İşletmenizde tek kullanımlık gıda bulundurmanın sandığınızdan daha çok faydası vardır. Bunları saymak gerekirse;

  • Hijyen

Önceki başlıkta da belirttiğimiz gibi bir kavanoz içerisindeki küp şekerlere her gün yüzlerce müşteri dokunur ama kuşe kağıda sarılı toz şeker kişiye özeldir. Tek kullanımlık gıdaların neredeyse hepsi kişiye özel olduğu için hijyen açısından da en iyi seçenektir. Gıdaları sadece tek bir müşteri tüketir ve ayrıca yemek bitiminde artıkların toplanması kolay olur.

  • Pratiklik

Örneğin; bir kavanoz içerisinde küp şeker kullanırsanız belirli aralıklarla o kavanozları yenilemeniz ve temizlemeniz gerekecektir. Oysa tek kullanımlık gıdaların artıklarını tek hareketle çöpe atarak kolayca temizleyebilirsiniz.

  • Masrafı Azaltmak

Eğer ketçap, mayonez, zeytinyağı gibi maliyeti yüksek ürünleri müşteriye kavanoz veya şişelerde bol miktarda sunarsanız, müşteriler bu gıdaları gereğinden fazla kullanacaktır ve siz farkında olmadan yaptığınız masraflar artacaktır. Tek kullanımlık gıdalar kullanılacak miktarı sınırlandırdığı için müşteriler bu gıdaları gerektiği kadar tüketecektir ve sizin de masraflarınız azalacaktır.

  • Özel Hissettirme

Bir işletmeci olarak işletmenizin ne kadar kar ettiğinden önce en büyük kaygınız müşteri memnuniyetidir. Kişiye özel kullanım imkanı veren bu gıdalar müşterilerinizin kendilerini özel hissetmesini sağlayacaktır. Örneğin; kavanoz içerisine konulmuş küp şekerler bir işletmeye daha salaş bir görünüm verirken kuşe kağıda sarılı şekerler işletmeniz için daha özenli bir imaj çizecektir.

Tek Kullanımlık Gıdalar

Paket Ketçap – Mayonez: Başta patates kızartması olmak üzere çoğu yemeğin tamamlayıcılarıdır. Müşteriler farklı farklı yemeklerde bu iki lezzeti aradıkları için en çok istenilen tek kullanımlık gıdalardır. Ketçap şişeler akışkanlığı iyi sağlayamadıkları için müşteriye zorluk çıkartırken aynı zamanda masanın daha çok kirlenmesine yol açabilir. Tek kullanımlık ketçap ve mayonez ise kaygan yüzeyli kağıt sayesinde kolayca sıkılır.

Stick Tuz: Bugüne kadar çoğu restoranve cafede tuzu tuzluklarda görmeye alışsak da artık tek kullanımlık tuzun yaygınlaştığı dönemdeyiz. Tuzluktaki tuzun kuruması veya bitmesi gibi dertler olmadığı için kağıt içerisindeki tuzun kullanımı daha kolaydır, ayrıca müşterilerin gereğinden fazla tuz tüketmesini engelleyerek masrafı düşürür.

Stick Toz Şeker: Çayın veya kahvenin yanında tüketmeyi çok sevdiğimiz şeker her cafe ve restoranın olmazsa olmazlarındandır. Özellikle içeceklerle birlikte en çok rağbet gören tek kullanımlık ürünlerin başında gelir. Küp şekerlerin kısa sürede parçalanmasına rağmen tek kullanımlık şeker kişiye özeldir ve kullanımı çok pratiktir.

Tatlandırıcı: Şeker kullanmak istemeyen müşterileriniz için alternatif bulundurmak her zaman en iyisidir. Ayrıca bir işletme olarak müşterilerinizin sağlığını önemsediğinizi gösterir. Özellikle orta yaş ve üzeri müşteriler tarafından tercih edilen tatlandırıcı işletmenizde şeker kullanımını da azaltabilir.

Stick Esmer Şeker: Beyaz şekerin işlenmemiş hali olarak bildiğimiz esmer şekerin tüketicileri azımsanmayacak kadar fazla. Artık çoğu restoran ve cafe beyaz şekerin yanında esmer şeker bulundurmaya özen gösteriyor. İçinde katkı maddesi olmadığı için daha sağlıklı bulunan esmer şeker müşteriye verdiğiniz değeri temsil ediyor.

Karabiber: Tuzun yanında karabiber olmazsa olmaz, değil mi? Tuzlukta yaşanan sorun karabiber için de geçerli olduğundan tek kullanımlık karabiber kullanmanız daha pratik olacaktır.

Krema: Kahveyi krema ile içenlerin kalbini fethetmek istiyorsanız krema bulundurmaya özen gösterin. Çoğu cafe ve restoranlarda bulunmayan bu ürünü siz bulundurursanız bir adım öne geçebilirsiniz. Fakat kullanacağınız kremanın taze ve kaliteli olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

Zeytinyağı & Limon Suyu: Bir salatayı mükemmel yapan şey içindekiler değil zeytinyağı ve limon suyudur. Hem hijyen sağlamak hem de müşterilerinize kolaylık olması açısından tek kullanımlık zeytinyağı ve limon suyu kullanabilirsiniz. Ayrıca harcanacak miktarı kısıtladığı için masraflarınız da azalacaktır.

Tek kullanımlık gıdalara gösterdiğiniz özen müşterilerinize gösterdiğiniz özeni temsil eder. Sunumuyla işletmenizin daha kaliteli görünmesini sağlar ve kullanım miktarını sınırlandırdığı için bu gıdaların gereğinden fazla tüketilmesini engelleyerek sizi ekstra oluşabilecek masraftan kurtarır. Hijyenik açıdan en pratik çözüm olan bu gıdalar müşterilerinizin işini kolaylaştırdığı gibi çalışanlarınızın da daha hızlı hizmet vermelerini sağlar. Unutmayın; tek kullanımlık gıdalar müşteri memnuniyetini arttırırken işletmenizi her anlamda bir adım öne çıkaracaktır.