Renk Psikolojisi ve Markalaşma Seri / 1

Renk Psikolojisi ve Markalaşma Seri / 1

giris

Her Rengin Algınızı Değiştirebileceğini Biliyor muydunuz?

Renklerin de, tıpkı kokular gibi zihnimize olan etkisi büyüktür. Göz alıcı ve etkileyici bir görsel kimlik oluşturmak, temelde kullanacağınız renk seçimleriyle fazlasıyla bağlantılır. Öncelikle markanızın, kitleler üzerinde nasıl bir etki yaratmak istediğini düşünün;

  • Müşteriyi markaya bağlı tutmak mı? 
  • Müşterinin satın almasını sağlamak mı?
  • Müşterinin markayla bağ kurmasını sağlamak mı? 
  • Müşteriye kendini mutlu, rahat ve enerjik hissettirmek mi?

Bütün bunların renk psikolojisinde önemi büyüktür ve unutmayın renkler markanızın sonuçlarını etkiler.

Kırmızı

kırmızı

Kırmızı, dikkat çekici ve bir çok tezat duyguyu içinde barındırabilecek kadar güçlü bir renktir. Genelde dikkat çekmek isteyen markalar “kırmızı” rengi kullanır.Kan basıncını arttırdığı ve acıkma hissini uyandırdığı da bilinen bir gerçektir. İştahı uyarır, yiyecek için özlemi arttırır. Bu nedenle kırmızı rengi en çok yiyecek ve içecek markaları tercih eder. 

Kırmızı renk; belirleyici, yönlendirici, arzulu, iştahlı ve hırslıdır. Aynı zamanda liderlik özelliklerini de temsil eder. 

Kişiyi hızlı karar almaya ve beklentilerini arttırmaya teşvik eder. Duyguları heyecanlandırır ve eyleme geçmek için ilham verir. 

Aynı zamanda, kırmızı tehlike için evrensel bir renktir ve tehlikeye karşı uyarır. Bu sebeple trafikte de uyaran olarak kullanılan bir renktir.

Turuncu

turuncu

Turuncu renk, kırmızı ve sarının karışımıyla oluşan ve her iki rengin de özelliklerini taşıyan bir ton olarak görebiliriz. Kırmızının sıcaklığını ve sarının pozitifliğini içeren turuncu, enerjiyi, iyimserliği, eğlenceyi ve özgürlüğü hatırlatan bir renktir.

Oyun, eğlence ve enerjiyi çağrıştıran turuncu daha çok dinamizm özelliğini vurgulamak isteyen ve gençliği temsil eden markalar tarafından kullanılır. Enerjiyi yüksek tutmak için seçilebilecek güçlü renklerden biridir. 

Ancak dikkat edilmesi gerekir ki turuncunun, kaygı ve agresiflik gibi olumsuz hislerle de ilgisi vardır.

Sarı

sarı

Güneşin rengi sarı, mantık, özgün düşünce, merak ve yaratıcılığın rengidir. Duygusallığa pek fazla yer yoktur ve zihinsel özelliklere sahiptir. Bu özellikleri sebebiyle dergi, gazete ve haber içeriklerine sahip markalar tarafından kullanılan bir renktir.

Yeni fikirlerin ortaya çıkmasına ve hızlı karar almanıza yardımcı olur ama aynı zamanda kaygıyı da arttırabilir.

Kırmızı gibi sarı da, içinde pek çok farklı duyguyu barındıran bir renktir. Bu özellikleri doğrultusunda bir yandan mutluluk hissi verirken, bir yandan da uyaran bir renk olabilir. 

Açık bir renk olması sebebiyle dikkat çekici görünürlüğü yüksektir. Bu nedenle dikkat çekmek isteyen mutluluk ve sıcaklık hissini vermek isteyen markalar da sıklıkla sarı rengi tercih ederler.

Yeşil

yeşil

Yeşilin, mavi ve sarının birleşiminden oluşan bir renk olduğunu biliyor muydunuz?

Sarı renkten iyimserlik ve mental temizliği alırken, maviden ise sükunet ve sakinlik özelliklerini almıştır. 

Yeşil, umudu temsil etmekte olup, gelecek ve gençlikle de bağlantılıdır. Doğayı ve sağlıklı bir yaşam tarzını tasvir ederken, yenilenmeyi ve büyümeyi de temsil eder. Yeşil rengini  kullanan markaların ağırlıklı olarak doğa dostu markalar, dernek ya da vakıflar olduğunu görebilirsiniz.

Yeşil aynı zamanda, güven, refah, bereket, finans ve zenginlik rengidir. Bu nedenle iş dünyasında ticaret yapan markaların da sıklıkla tercih ettiği bir renktir.