Pantone 2018 Yılın Rengi Açıklandı - Ultraviyole

Renkler konusunda dünyanın önde gelen ve otorite olarak kabul edilen enstitüsü Pantone, her yıl olduğu gibi bu yıl da yılın rengini açıkladı. Enstitü 2018 yılın rengi olarak ultraviyole rengini(mor ötesi, Ultra Violet) seçti. Pantone Enstitüsü ultraviyole rengin, özgünlük, yaratıcılık ve vizyon anlamlarına geldiğini belirtti. Görünen o ki önümüzdeki dönemde hem moda hem de grafik tasarım alanlarında ultraviyole rengini bol bol göreceğiz.

Tasarımın en önemli elementlerinden biri tasarım içerisinde ağırlıklı olarak kullanılan renktir. Bu nedenle renkleri ve dolayısıyla da renk trendlerini takip etmek, en iyi tasarımı ortaya koymak için oldukça önemlidir. Pantone, 2017'de de yılın rengi olarak yeşili seçmişti. Bu açıklamanın ardından 2017 boyunca yeşil rengi ise grafik tasarımdan modaya her alanda bolca kullanıldı. Geçtiğimiz sene yılın rengi seçilirken dünyamızın içerisinde bulunduğu karmaşaya istinaden 'taze ve ferahlatıcı' anlamları sebebiyle yeşil seçilmişti. Bu sene ise özgünlük ve yaratıcılık yılın rengi seçiminde öne çıkmış görünüyor. Leatrice Eiseman, Pantone Renk Enstitüsü Genel Müdürü ise konudan şöyle bahsediyor;

“Yenilikçilik ve hayal gücü gerektiren bir zamanda yaşıyoruz. Farkındalığımızı ve potansiyelimizi daha üst seviyeye çıkaran mavi tabanlı bir mor olan PANTONE 18-3838 Ultra Viyole, doğal bir ilham kaynağı.”

Mor ötesi rengi "Ultra VioleRGB Renk Kodu (95,75,139), Ultra Violet HEX/HTML Renk Kodu (5F4B8B)", Pantone tarafından renklerin en kompleksi olarak tanımlandı. Bunun sebebi olarak ise görünüşte birbirinin tam zıttı olan mavi ve kırmızının bir araya gelerek ortaya tamamen farklı bir renk çıkarmasını gösterdiler. Ayrıca 2018 yılın rengi açıklaması ile beraber ultraviyole renginin farklı alanlarda nasıl kullanılabileceğine dair bilgiler de Pantone tarafından anlatıldı.

NOT: CMYK nedir ve ne anlama gelir diye merak ediyorsanız blog yazımıza göz atabilirsiniz.

Grafik Tasarım ve Paketlemede Ultraviyole Rengi

Kaynak: Pantone.com

Ambalaj tasarımı gün geçtikçe daha da sofistike hale geldiğinden, Ultra Violet(mor ötesi) dokunduğu her şeyi sofistike hale getirerek işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Ayrıca ultraviyole çok boyutlu bir algı yarattığından üç boyutlu görsel tasarımlarında oldukça işe yarar bir seçim. Derinlik algısını hedef kitleye aktarmak için de ultraviyole renginin oldukça kullanışlı olduğunu söylemekte fayda var. Özellikle lüks kategorisinde hizmet veren markalar için yapılan grafik tasarım işlerinde 2018 yılın rengi olan ultraviyole kullanımı ciddi avantajlar sağlayacaktır.

Moda Dünyasında Ultraviyole Rengi

Kaynak: Pantone.com

Pist veya caddelerde Ultra Violet, hem erkek hem de kadın stilleri için bir tiyatro havası veren büyüleyici bir mor olarak yerini alacak. Ultraviyole rengi mavi ve kırmızının birleşiminden oluşan ve modaya özgü benzersiz renk kombinasyonlarına sahip bir renktir. Ayrıca düşünülenin aksine spektrumdaki tüm renklerle eşleşmesi daha kolaydır. Ultra Violet, altın veya diğer metalik malzemelerle lüks ve göz kamaştırıcı bir görünüme kavuşur. Yeşiller veya griller ile doğal zarafeti çağrıştırır. Benzer şekilde, Ultra Violet, farklı malzemelerle belirgin görünüşler alır. Özellikle gece elbiselerinde kullanıldığında verdiği elegant hava, spor malzemelerinde kullanıldığında ise bir o kadar modern bir hal alır. Aksesuarlar, mücevher ve gözlüklerde Ultra Viyole, doğal taşlar, dokular ve çiçeklerin kombinasyonu ile kullanılabilir.

Güzellik Ürünlerinde Ultraviyole Rengi

Kaynak: Pantone.com

Ultra Violet özünde büyülü bir renk olarak düşünülebilir. Rengin kompleks ve derin yapısı, kombinasyonlar, karışımlar ve ombralar tarafından oluşturulan güzel görünümlere çok uygundur. Dudakların veya tırnakların üzerindeki tekil mat mor, cüzi bir uygunsuzluk ifadesi yaratırken, Ultra Viyole'deki yumuşakça harmanlanmış metalikler ve parlatıcılar, gözleri evrene açılan bir pencere haline getirir. Saçtaki mor tonları, cazibe stillerini yaratıcı ifade sembolü olarak yükseltmeye devam ediyor. Her güzellik ürünü için palette yerini alan Ultra Violet, diğer renkleri tamamlar ve karmaşıklık ve gizem katar.

Ev Dekorasyon ve Tasarımda Ultraviyole Rengi

Kaynak: Pantone.com

Ultra Violet, iç mekanlarda standart bir odayı, olağanüstü kendini ifade eden bir odaya dönüştürebilir. Ev içerisinde dikkat çekmek istediğiniz eşya ve köşelere ultraviyole renginin büyüsünü kullanarak dikkati çekebilirsiniz. Ultra Violet, geleneksel, zarif veya beklenmedik bir cesaret olarak vücut bulabilir. Bu duygular arasındaki farklar ise kombinlerinizle kendini gösterecektir. Misafirperverlikte, Ultra Violet gibi pembe/mor tonu renklerin akılda kalıcılığı oldukça fazladır. Bu neden butik ve şık otellerde sıklıkla tercih edilir.

Rengarenk tasarımlarını kaliteli baskı ile uygun fiyatlarla birleştirmek istersen, Bidolubaskı her daim senin için burada olacak.