Ofset Baskının Dijital Baskıdan Farkı

Matbaa teknolojisinde akla ilk gelen ofset baskı olsa da günümüzde dijital baskı da oldukça kullanılır bir hale gelmiş durumdadır. En belirgin özelliği seri basım olan dijital baskının atık durumu da ofset baskıya nazaran daha az olur. Ofset baskının dijital baskıdan farkı denildiği zaman akla ilk gelen çalışma prensipleri olur. Ofset baskı mürekkep ile suyun karışmama prensibi ile baskı yaparken dijital baskı, adından da anlaşılacağı gibi bilgisayar destekli bir baskı çalışmasıdır. Dijital baskılar bilgisayar ortamında hazırlanıp uygulandığı için daha kolay değişiklik yapılabilen çalışmalar olur. Ofset baskılar da kalıp kullanılıyor olması değişikliği biraz daha zor bir hale getirir. Günümüzde her iki baskı çeşidi de oldukça kullanılan baskı çeşitleri olmakla beraber, sektöre göre kullanım yoğunlukları değişir.

Ofset Baskı – Dijital Baskı

Günümüzde dijital baskının ofset baskıdan farkı incelendiği zaman genel olarak dijital baskı tercihi kullanılır. En belirgin özelliği bilgisayar destekli bir uygulama olması olan dijital baskının, kolay bir şekilde düzenlemeye elverişli olması en büyük avantajlarından olur. Fakat ofset baskılarda kalıp kullanılmasından dolayı değişiklik olayı o kadar da kolay olmaz. Değişkenliğe kolay olarak müsaade etmese de kalite yönünden daha kaliteli sonuçlara ofset baskılar imza atar. Daha kaliteli bir baskı alınıyor olması en belirgin olan ofset baskının dijital baskıdan farkı olur. Daha seri bir baskı işlemi yapmak için dijital baskı kullanılması gerekir. Dijital baskılarda ofset baskılara göre daha seri bir baskı işlemi yapılabilir. Bunun yanında dijital baskılarda oluşan atık miktarı ofset baskıya nazaran daha az olur. Daha da az kimyasal kullanılan dijital baskılar, bu konularda ofset baskıya göre daha avantajlı olur. Fakat tabakada 1 milyon baskıya kadar alınan sonuçlar ile daha ekonomik olan ofset baskı, günümüzün ekonomik baskı tekniği arasında yer alır. 

Ofset Baskı – Dijital Baskı Seçimi

Baskı çalışmalarında en önemli olan kaliteli bir baskı alınmasıdır. Kaliteli alınacak olan baskılar daima başarılı olacağı için yapılacak olan çalışmaların da önemi oldukça yüksek olur. Daha kaliteli bir baskı olan ofset baskı mı yoksa daha seri baskı yapabilen dijital baskıyı mı tercih etmek avantajlı olur bilinmesi gerekir. Bunun için öncelikle dijital baskının ofset baskıdan farkı nedir bilmesi gereken kişiler, kitap ve dergi baskılarında kapak baskıları için ofset baskı kullanırken broşür baskıları için dijital baskı kullanabilirler. Özellikle küçük broşürlerde daha avantajlı olan dijital baskılar, kullanılacakları alanlara göre seçilmelidir. Günümüzde öncelikle dijital baskının ofset baskıdan farkı nedir bilinmesi gerektiğinden dolayı, kişilerin bu araştırmaları yapmaları gerekir. Daha kaliteli olan ofset baskı ne kadar vazgeçilmez olsa da değişime müsaade eden dijital baskılar da oldukça kullanılan bir baskı teknolojisi olurlar. Düzenleme gerektirebilecek olan baskı işlemlerinde dijital baskının kolaylığını kullanacak olan kişiler, ofset baskıda bulunan kalıp işlemleri ile uğraşmak istemezler. Aslında her iki baskı teknolojisinde kendi içinde avantajları olması seçim yapacak olan kişileri biraz zorlar. Baskı alması gereken kişilerin öncelikle dijital baskının ofset baskıdan farkı nedir bilmeleri ve en avantajlı olan baskı işlemlerini yapmaları gerekir. Bu sayede hem daha kaliteli bir baskı alma şansı olur hem de daha ekonomik bir çalışma yapılabilir. Ayrıca sektöre göre en uygun baskı çeşidini seçmiş olan kişiler en kolay baskı çalışmalarını da yapmış olurlar.

Düşük adetli, dijital baskı el ilanı ve kartvizit ihtiyaçlarınız için bidolubaski.com yanınızda!