Mutlaka Görmeniz Gereken 25 Billboard Çalışması

Billboardlar firmaların vazgeçilmez reklam mecralarından. Dışarı çıkan herkesin gözüne takılan billboard alanları yaratıcılıkla birleştiğinde ortaya bakana bir daha baktıran sonuçlar çıkabiliyor.

Billboardlar reklamcılığın sönmeyen yıldızlarından. Gelişen teknoloji ve yaratıcı fikirlerle yeni formlar kazanan billboard reklamları hem etki yaratıyor hem de kendinden bahsettiriyor. Reklamlar otobüs duraklarından, yol üstü levhalarına kadar sıkışık trafikte ilerleyen, otobüs bekleyen, gelip geçen herkesin dikkatini çeker. Elbette iyi düşünülmüş ve tasarlanmışsa.

İnovasyonu teknoloji ile birleştiren mizahla yoğuran dünyadan 25 bilboard örneğini sizler için derledik.

1) Reebok ZPump 2.0 reklamı: ZPump 2.0 için yeteri kadar hızlı mısın?

Reebook Zpump için düzenlediği reklam kampanyası gerilla pazarlama yöntemi ile billboardun harika bir bileşimi. İddialı bir slogan olan “ZPump 2.0 için yeteri kadar hızlı mısın?” ile yürütülen kampanyada insanların hızı billboard içine yerleştirilen kamera aracılığı ile ölçüldü. Saatte 17 kilometrelik hız limitini aşabilenler Reebok’un yepyeni koşu ayakkabısı ZPump 2.0’ı kazandı. Marka potansiyel müşterilerinin dikkatini eğlence ve ödülle çekti.

2) IBM’in Akıllı Kentler kampanyası

IBM firması Akıllı Şehirler girişimi için tasarlanan bu billboardlar kullanılabilir. Yanlış okumadınız bu billboardlar insanların hayatını kolaylaştırmak için tasarlandı. Kampanya uygulama kolaylığı ile dikkat çekiyor. Kampanya kapsamında billboardlara yağmur sığınağı, bank ve hatta rampa yaratmak için kavisler eklendi. Böylece insanlar “Şehirler daha akıllı olsaydı, şehirde yaşam çok daha iyi olurdu.” sloganını deneyimleyebildi.

3) Burt’s Bees’in öncesi-sonrası kampanyası

Burt’s Bees’in billboard reklamı da hayli ilgi çekti. Firma ürününü kozmetik ürünlerde sıkça karşılaştığımız öncesi-sonrası reklamlarıyla tanıtmayı seçti. Ancak bunu klasik bir yöntem yerine tüketicilerini harekete geçirerek yaptı. Billboard, Intense Hydration çeşitlerini tanıtmak için kendi tüketicilerini kullandı. Firma billboardan sökülen indirim kuponlarını kullanmak için kendi facebook sayfasına yönlendirme yaptı. Böylece tek başına ürünün değil aynı zamanda sosyal medya hesaplarının da tanıtımı yapılmış oldu.

Billboarda eklenen kuonlarca paraya çevrilebilir kupon tüketiciler tarafından soyuldu. Ödüllendirme ve tüketiciyi kampanyaya dahil etme fikri işe yaradı. Bütün kuponlar hızla tükendiğinde geriye parlak, düz ve mutlu, gülümseyen sonraki hali görseli ile insanların birbirine anlattığı kampanya kaldı.

4) Leica’nın zoom özelliği için yaptırdığı billboard reklamı

Leica’nın bu reklamı potansiyel müşterilere ve profesyonellere seslendi. Sadelik ile öne çıkan billboardlarda fotoğraf makinesinin yakınlaştırma (zoom) özelliğinin kalitesini anlatmak hedeflendi. Kameranın hiçbir detayı kaçırmadığını göstermek için her billboard arkasındaki nesnenin yakınlaştırılmış fotoğrafını gösterecek şekilde hazırlandı. Billboardlarda sadece “Leica V-Lux 1 kamera ile 12 kat yakınlaştırılarak çekilmiştir” gibi bilgi notları ve markanın logosu yer aldı.

5) Lego’nun çevresini yeniden tasarlayan billboardları

Lego yaratıcılığı sadece çocuklara ve Lego ile tasarlayanlara bırakmıyor. Tanıtım kampanyalarında da aynı yaratıcılığı görmek istiyor.

Oglivy Malezya tarafından hazırlanan reklam kampanyasında Lego’lar çevrenin bir parçası haline getirildi. Sertifikalı lego sanatçısı Nicholas ‘Blackbulb’ Foo üç ayrı otobüs durağı tabelası (balina, canavar ve tırtıl) yapmak için Ogilvy’nin tasarım ekibiyle birlikte çalıştı.

6) Unitech: Kibrit kutularından villalar yapmak

Yeni Delhi’de yapılan bu reklam için yüzlerce kibrit kutusu lego parçalarıymış gibi bir araya getirildi. Bu reklam için, yüzlerce kukla kibrit kutusu üretildi ve Hindistan'daki Karma Lakelands'teki yeni villa topluluğu tanıtıldı.

7) Xbox Tomb Raider reklamı: Billboardu oyun arenasına dönüştürmek

Xbox firmasının yeni Tomb Raider oyunu için hazırladığı tanıtım kampanyası billboardu görsel bir şov alanına dönüştürdü. McCann London tarafından yürütülen kampanyada billboard üzerine oyuncular konumlandırıldı ve dayanıklılık testine tabi tutuldu. Dayanıklılık testi halk tarafından yönetildi. Reality şov tadındaki reklam 22 saat boyunca binlerce izleyicinin dikkatini çekebildi. Kampanya bir günde 3,5 milyon kez izlendi Firman tarafıoyuncuların canlı bir akışla halk tarafından kontrol edilen sert hava koşullarına maruz kaldıklarını ve tüm katılımcılarının ruhlarının kırılması için 22 saat boyunca binlerce izleyici çektiğini gösterdi.

8) BBC World: Köşeleri tasarlamak

BBC World, Amerika’da izlenebilir hale geldiğinde bu hayli basit ve bir o kadar da akıllıca bir yöntemle tanıtıldı. Kampanya kapsamında dikkat çeken fotoğraflar köşe billboardlarda kullanıldı. Karşıtlıkların öne çıkarıldığı kampanyanın sloganı “Hikâyeyi her iki taraftan görün” sloganı kullanıldı. Basit ancak etkili.

9) OBI billboardları insanların evlerine taşıdı

Billboardların içeriği kadar elbette yerleştirildikleri yer de çok önemli. Kendin yap mağaza zinciri olan OBI bu konuda sınırların bir hayli dışına çıktı. Klasik billboard yerleri yerine insanların evlerini billboarda dönüştüren bir kampanyaya imza attı.

10) McDonalds’ın sınırdaki billboardu

İki ülke arasındaki fiyat farkını anlatmak için sınırdan daha iyi bir yer olabilir mi? DDB Stockholm reklam ajansı Norveç ve İsveç sınırındaki fiyat farkına sınırın iki tarafında kalan bir billboardla dikkat çekmek istemiş.

11) British Airways’in gözetleyen billboardları

British Airways’in billboardu insanları ‘bakmaya’ çağırdı, hayli de ilgi gördü. Ogilvy Group UK tarafından tasarlanan billboardlarda uçuşları takip eden bir gözetleme teknolojisi kullanıldı. Bu teknoloji sayesinde billboardlara görüntüsü yansıtılan çocuklar gerçek zamanlı olarak havadaki uçağı işaret edebildi.

Teknoloji ve heyecanın birleştirildiği billboard interaktif tasarımın iyi örnekleri arasında.

12) Oreo’nun billboarddan billboarda atlayan kurabiyeleri

Amerika’nın en çok sevilen kurabiyelerinden biri olan Oreo 100. yılını “Wonderfilled kampanyası” ile kutladı. Kampanyada “Oreo’nu nasıl paylaşıyorsun?” sorusunun yanıtı animasyon serileri ile kurgulandı. Kampanya için Times Meydanı’ndaki dijital billboardlar kullanıldı.

13) Koleston Naturals: Değiş

Koleston’un billboardu hem yerleştirildiği yer, hem de kullanım tarzı ile dikkat çekiyor. Billborda yer alan kadın figürünün saçları yerine boşluk kullanılması sayesinde günün farklı saatlerinde farklı saç renginde figürler panoda boy gösteriyor. Güneş sayesinde sadece birkaç saat içinde modelin saç rengi sarışından siyaha dönüşebiliyor.

14) Panasonic’in burun kılı temizleme makinesi reklamı

Reklam mizah ile birleşince etkisi de katlanıyor. Panasonic’in burun kılı temizleme makinesinin reklamı için tasarlanan billboard gerçek tel ve direkler üzerine inşa edildi.

15) Sky Discovery Channel: Kendi enerjisini üreten billboard

Discovery Channel’ın rüzgar enerjisi ile çalışan billboardu da üzerinde taşıdığı sloganın hakkını verenlerden. Rüzgarla çalışan reklam panosu için devre elemanları kullanıldı. Rüzgar tribünlerinden gelen enerji önce pillere ardından ise neon ışıkları aktive edecek şekilde tasarlandı. Tasarımın çalışma modelinde çeşitli elementlerin nasıl çalıştığını göstermek için devre kartı kullanıldı. Billboardda “Artık Biliyorsunuz” sloganı kullanıldı.

16) Miele elektrik süpürgesi

Araç tüneli ile birlikte tasarlanan Miele billboardu aynı zamanda bir video haline geldi. Trafiğin bir elektrik süpürgesine aktığı bu eğlenceli görüntüler ortaya çıktı; 

17) T3 tasarımı 3 boyuta taşıdı

Yeni Zelanda televizyon kanalı T3, Law & Order adlı dizinin son sezon tanıtımı için bu ilginç yolu seçti. Colenso BBDO görsel bir sorgu odası yaptı ve suçluya dikkat çekmek için billboard lambasını kullandı.

18) Formula Toothcare ve güçlü dişler

Formula Toothcare ürünü “Güçlü dişleriniz olsun” sloganıyla yola çıkan harika bir billboard tasarımı yarattı. Billboardu bile parçalayabilen dişler! Bu billboard yanından geçen herkesin dikkatini çekmeyi başardı.

19) The Economist - Light Bulb

Bu basit ancak ustaca tasarım, BBDO'dan geliyor. Billboardda elektronik hareket sensörleri kullanılmış. Böylece billboardun altından biri geçince ampül yanıyor. Panoda sadece The Economist yazıyor.

Mesajın alınması için parlak, etkili bir yol.

20) Orphea4D Protection: Devasa sinek tuzağı

Orphea4D Protection dış mekanlar için sinek öldürücü bir sprey. Ürünün kampanyası için bir billboard sinek tuzağı olarak tasarlandı. Reklam panosunun bir bölümünde şeffaf yapıştırıcı uygulandı ve sinekler buraya sıkıştığında şekli görünür hale getirdiler.

21) IKEA’nın bir billboardu üç katına çıkaran uygulaması

IKEA bu billboard çalışmasında insanlara küçük bir alandan nasıl daha fazla yararlanabileceklerini soruyor. Tek billboard üzerinde 3 başlık, 3 renk ve 3 ampul ile 9 m²lik alanı tam 3 katına çıkarıyor. Konsepti billboarda uygulamalı taşımak gerçekten zekice...

22) Xenon farlı mini Cooper billboardı

Mını Cooper modelinde kullanılan xenon farları tanıtmak için akıllıca ve basit bir yöntem seçilmiş.

23) iPod and iTunes

Apple’ın vermek istediği mesaj hayli basit; iPod ile iTunes’u birleştir ve sınırsız eğlenceye ulaş.

Apple, iTunes store ve iPod için hazırlattığı bu billboardun klasik bir kesime sahip olmadığı ortada. Kabından taşan uygulamalar dikkat çekici bir tasarımla siyah zemine yerleştirilmiş. Billboardun yüksek bir yere yerleştirilmesine dikkat edilerek, tamamının tüketici tarafından görülmesi sağlanmış.

24) Black Tower Home Security: İnsanlar çalarlar

Kullanılan slogan alışagelen olumlama tarzında kurulmamış. Aksine insanların güvenliğe ihtiyaç duymasını sağlamak için özenle seçilmiş. Ev güvenliği hizmeti sunan Black Tower Home Security büyük bir billboarda tablolar, kilimler, yastıklar, kupalar ve pişirme kapları gibi ev gereçlerini astı. Aradan bir hafta geçmeden tüm billboard ‘soyulmuştu’. Ev gereçlerinin altından çıkan slogan ise “İnsanlar çalarlar” idi.

25) Victoria’s Secret

Miami Reklam Okulu tarafından tasarlanan bu billboardun hayli ilgi çektiğini söylememize gerek yoktur sanırım. İç giyim markası Victoria’s Secret için hazırlanan bu kare kodlu billboardlar New York’un dört bir yanına asıldı. Akıllı telefonlar için geliştirilen uygulama billboardun üzerine getirilince resmin tamamı görünür hale getirildi. Evet çok fazla insan bu uygulamayı denedi!