Matbaacılıkta Kullanılan Yüzey Kaplama Malzemeleri

Baskı sonrası yapılacak olan işlemlerden birisi de baskı yüzey kaplama işlemleridir. Yapılacak olan kaplama işlemleri ile baskısı alınmış olan materyallerin daha uzun ömürlü olması sağlanacağı için yapılacak olan çalışmalar oldukça önem taşır. Kullanılacak olan malzemeye göre matlık veya parlaklık oranının da değişkenlik göstermesinin dolayı, baskısı alınacak olan materyallerin parlaklık gerektiren durumlarına göre malzeme seçimi yapılmalıdır. Matbaacılıkta kullanılan yüzey kaplama malzemeleri arasında yer alan selefon malzemesi en çok kullanılan baskı koruma malzemeleri arasında yer alır. Özenle yapılması gereken baskı kaplama işlemleri sayesinde baskısı alınmış olan materyaller daha kaliteli bir görünüme kavuşur. Oldukça başarılı bir görünüm kazanacak olan basılmış materyaller, kaplama malzemeleri ile daha uzun yıllar saklanacak bir duruma gelebilir. Bu konuda en çok kullanılan malzeme selefon maddesi olsa da, lak ve vernikler de sıkça kullanılan kaplama malzemeleri arasında yer alır.

Baskı işlemlerinden sonra yüzey kaplama:

Özellikle kitap ve dergi baskı işlemlerinde kullanılacak olan yüzey kaplama işlemleri, el değecek olan materyallerin uzun ömürlü olmasını sağlar. Günümüzde kullanılan matbaacılıkta en çok kullanılan yüzey kaplama malzemeleri arasında selefon, lak ve vernik yer alır. Baskı kaplama malzemeleri ile yapılacak olan yüzey kaplama işlemleri baskısı alınmış olan materyallerin kalitesini arttırır. Matbaacılıkta kullanılan selefon, lak ve vernik kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Öncelikle yapılacak olan parlaklık oranının belirlenmesidir. Kanserojen bir yapısı bulunduğu iddia edilen lak malzemesi gelişmiş ülkelerde kullanımı yasaklanmış bir yüzey kaplama malzemesidir.

Lak ile yapılacak olan yüzey kaplama işlemleri broşür, davetiye, dosya ve kitap kapağı gibi tasarım çalışmalarında dış yüzeye uygulanan bir üründür. Ancak bu uygulamalarda lak maddesinin kullanımı minimum olarak yapılmaktadır. Lak maddesinin özelliği uygulandığı ürünü dış etkenlerden korumaktır. Vernik kullanımı ise lak kullanımından daha kolaydır. Ancak vernikler lak kadar dayanıklı ve parlak değildir. Verniğin kullanım alanlarında kitap kapakları, davetiyeler, broşürler ve dosya çalışmaları yer almaktadır. Vernik olsun lak olsun; bu maddeler kullanılarak yapılacak olan çalışmalarda uygulama yapılan materyaller daha uzun ömürlü olduğu için baskı sonrası gerekli kaplama işlemleri de kolaylıkla yapılabilmektedir. Baskı koruma işlemleri ile daha kaliteli bir hal alacak olan materyaller her zaman için içerik kalitesini de arttıran bir görünüm sağlar. Matbaacılıkta en çok kullanılan ve en yaygın olarak tercih edilen yüzey kaplama malzemeleri arasında yer alan selefon malzemesi de baskı sonrası işlemlerde olmazsa olmaz olan bir yüzey kaplama malzemesidir. Sıvama yöntemi ile uygulanan bu kaplama malzemesi kaliteli bir görünüm sağlarken, isteğe göre mat veya parlak bir görünüm sağlanacak olan bu baskı kaplama malzemesiyle materyaller güneş ve nemden daha az etkilenir. Özetle;

Ayrıca Matbaacılıkta baskı sonrası aşamaları yazımızı da buradan okuyabilirsiniz.

  • Baskı sonrası işlemler oldukça önemli işlemlerdir. Ciltleme ve baskı koruma çalışmaları alınacak olan baskı çalışmalarının kalitesini arttırabilir. Bundan dolayı kullanılacak olan selefon, lak ve vernik malzemeleri daima kaliteli olmalıdır.
  • Yerine göre mat veya parlak olarak kullanılabilecek olan yüzey kaplama malzemeleri alınacak olan baskıların kalitesini de değiştirebilir. Özellikle kuşe kağıda basılmış olan parlak tasarımlarda mat kaplama kullanılması oldukça kalitesiz bir görünüme sebebiyet verir. Bu sebeple her zaman için materyallere göre kaplama malzemesi seçimi yapılması gerekir.
  • Günümüzde matbaacılıkta kullanılan yüzey kaplama malzemeleri arasından en çok kullanılan selefon olmasından dolayı, selefon yüzey kaplama malzemeleri her zaman için matbaacılık sektöründe oldukça önemli bir yere sahiptir. En çok kullanılan bu malzeme ile parlak veya mat kaplama çalışmaları yapılabilir.