Matbaacılıkta Baskı Öncesi Hazırlık Aşamaları

Teknolojinin nimetlerinden olan baskı teknolojileri ile matbaa sektörü oldukça gelişmiş bir hal almış durumdadır. Başarılı bir baskı çalışması için bilinmesi gereken bir çok bilgi vardır. Kullanılacak olan sektöre göre değişecek olan baskı çalışmaları, matbaa baskı işlemlerinin daha başarılı olmasını sağlar. Matbaa baskı öncesi hazırlık aşaması yapan kişiler her zaman için daha başarılı sonuçlara imza atma şansına sahip olurlar. Belirlenecek olan ölçüler ve kullanılacak olan kağıtlar bu aşamalar arasında yer alırken, her zaman için bir ön çalışma yapılması gerekir.

CTP’nin Avantajı

Matbaacılık için matbaada baskıdan önce hazırlık aşaması denildiği anda akla CTP gelir. CTP (computer to plute) bilgisayardan kalına pozlandırma olarak bilinir. Bu teknoloji oldukça kullanılan bir teknolojidir. Ofset baskının daha kolay olanı olan CTP ile kalıba aktarım yapılırken filme gerek duyulmadan baskı işleminin yapılmasıdır. Ayrıca film ile çalışma yapılacağı durumlarda hata riski daha fazla olur. Günümüzde matbaada baskıdan önce hazırlık aşaması çalışmalarında CTP’den yararlanılabilir. Daha az maliyet gerektiren bu çalışmalarda daha kaliteli sonuçlar elde edilebilir.

Resimlerin Formatı

Yapılacak olan baskılama işlemlerinde resimlerin formatları da önemli olmasından dolayı matbaa baskı öncesi hazırlık aşaması çalışmalarında resim formatlarına da bakılması gerekir. Baskısı alınacak olan resimlerin formatının  pdf, psd, ai, indd, svg veya eps olması gerekir. CMYK modunda olması gereken bu resimlerin RGB modunda çalışmaması gerekir. RGB formatlı kaynakların CMYK format dönüştürmeleri yapılırken doğru profilde olmasına dikkat edilmelidir. Doğru profil kullanılmayan çeviri formatlarında farklı renk tonlamaları ortaya çıkabilir. Bundan dolayı doğru profil üzerinden dönüştürme yapılması daha başarılı bir baskı işlemi için oldukça gerekli olur.

Baskı Öncesi Yapılması Gereken Ayarlar

Yapılacak olan ilk işlem kazana germe çubuğu ile kalıp takılır. Kalıbın düzgün ve ortalı takılması gerekir. Bu işlem matbaada baskıdan önce hazırlık aşaması işlemlerinden ilk olanıdır. Havalandırılan kağıt asansöre yerleştirilir. Kağıdın havalandırılmasının sebebi kenarların birbirine yapışmaması içindir. Daha kaliteli bir baskı için mürekkebin olduğu gibi kullanılması gerekir. Ekleme gereksinimlerinde bir spatula yardımı ile iyice karıştırılması gerekir. Kullanılacak olan kağıdın inceliğine göre mürekkebin inceliği baskı orijinaline göre de mürekkebin rengi ayarlanmalıdır. Yapılacak olan bu çalışmalar matbaada baskıdan önce hazırlık aşaması için çok önemlidir. Kağıdın özelliklerine göre ayarlanacak olan emici kafa ayarlanır ve vakum lastikleri düzenlenir. Transport makaraların basınçları, çift kağıt kontrol ekipmanları, makaslar ve siperler gözden geçirilerek kontrol edilir.

Resimlerin formatlarından kullanılacak olan kağıtlara kadar birçok konu için çalışma yapılması gerekirken, baskı alınacak olan resimlerin 300 DPI olması kaliteli bir baskının alınmasını sağlar. Baskı kalitesi için önemli olan bir konu olmasından dolayı matbaada baskıdan önce hazırlık aşaması çalışmalarında dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alır. Yapılacak olan ayarlar ile daha iyi bir bakı alınacak olmasından dolayı matbaa sektöründe cihaz bilgisine de sahip olmak gerekir. Her zaman için daha kaliteli baskı almak, baskıdan önce hazırlık aşaması çalışmalarının titizlikle yapılmasını gerektirir. Yapılan çalışmalar ile resimler daha iyi bir kalitede baskıya alınabilir.