Grafikerler Hangi Eğitim/Kurslara Katılmalıdır?

Günümüzde artık dijital çağa da geçmiş olmanın belki de bir yansıması olarak, grafikerlik oldukça önem kazanan bir meslek haline geldi. Özellikle küçük büyük fark etmeksizin tüm firmaların, kurumsallık yarışları ve sektörel rekabetleri göz önünde bulundurulduğunda, her firma kendisini dış dünyada daha iyi temsil etmek adına grafikerlerin yardımlarına başvurur oldu. Hal böyle olunca da grafikerlerin kendilerini geliştirmeleri ve hep bir adım öncesini düşünmeleri önemli bir sonuç olarak ortaya çıktı.

Eskiden kurumlar için sadece Corel ya da Photoshop kullanmayı iyi bilen grafikerler yeterli oluken, şimdilerde grafikerlerden bir çok başka alanlarda da uzmanlaşmaları beklenir oldu.

Grafik Tasarım Eğitimleri

Peki, günümüz grafikerlerinin en çok hangi programları bilmeleri isteniyor? Grafikerler hangi programların eğitimlerini almalı ya da hangi kurslara katılmalılar? Gelin hep birlikte inceleyelim.

Grafik tasarım işlerine başlarken her grafiker adayının kesinlikle bilmesi gerek program elbette ki Photoshop programıdır. Coreldraw programı da bilinmesi gereken programlar listesine eklenmelidir ancak temelde bu iki programın yaptıkları işin aynı olduğunu göz önünde bulundurarak, grafiker adaylarının daha yeni ve güncel olan Photoshop programının eğitimini almaları olmazsa olmazdır. Günümüzün gelişen dijital dünyasında artık Photoshop programının değmediği bir tasarım bulmak neredeyse imkânsızlaşmıştır.

Bir diğer eğitiminin alınması gereken temel program ise Abode Illustrator programıdır. temelde iki boyutlu, vektörel çizimler için kullanılan bu program da grafikerliğin olmazsa olmzlarındandır. Her şeyden önce bu program, vektörel çizim konusunda bulunabilcek ara yüzü en kullanışlı olan ve en detaylı programdır. Bu program 2D çizimler için olsa da bir çok 3D çizim özelliğini de bünyesinde barındırır. Ayrıca Photoshop kullanan kişilerin çok rahatlıkla uyum sağladıkları ara yüzünün yanında kişilere, örneğin, karikatür çizme imkanı vererek hayal gücü ve yaratıcılığı artırır.

Önerilebilecek bir diğer program eğitimiyse, Adobe InDesign programıdır. Bu program henüz Türkiye’de yeni yeni kullanımı artmakta olan bir program. Bazı grafik tasarım firmaları hala Freehand programıyla devam etseler de çağa ayak uydurmak adına Adobe InDesign programını öğrenmek artık şart oldu. Menülerinin çok karışık olmadığı, öğrenme ve kullanma açısında hızla öğenilen bu programın ayrıca tasarım efektleri de oldukça başarılı. Özellikle artık günümüzde tasarımın ne kadar önemli bir yer kapladığını düşünürsek her grafik tasarımcı bu programı kullanmayı öğrenmeli.

İyi işler yapan bir grafiker olmak adına öğrenilmesi kaçınılmaz olan bir diğer program da Adobe Flash programıdır. bu program tasarımlarınıza dinamiklik katmanıza ve tasarımlarınızı daha ilgi çekici hale getirmenize olanak sağlar. Özellikle firmalar için ya da bir marka için hazırladığınız web sitelerinde, bu programla rahatlıkla hazırlayacağınız animasyonlara yer verebilirsiniz. Böylelikle web siteleri çok daha ilgi çekici ve akılda kalıcı bir hal alacaklardır. Ayrıca farklı programlama dilleri de öğrenip bu dillerle bu programı geliştirerek ortaya çok daha kaliteli işler çıkarabilirsiniz.

Son olarak, teknolojinin gittikçe geliştiği ve insanların beklentilerinin hızla arttığı günümüz dünyasında, bir grafik tasarımcının 3D tasarım ve modelleme eğitimi almış olması oldukça avantajlı olacaktır. 3D animasyonlar şirketlerin maskot karakterlerinin oluşturulmasında ya da reklam filmlerinin anlatımını güçlendirmek adına bu filmlerde 3 boyutlu konuşan karakterler yapılmasına olanak sağlar. Bu tarz uygulamalar insanlar tarafından ilgi çekici bulunacağı için firmalar tarafından da çokça tercih edilir. Bir grafikerin bu tasarımları nasıl yapacağını bilmesi ve bu konudaki becerilerini geliştirmesi, kendisine birçok yeni iş olanağı sunması anlamına gelir.

Ancak unutulmamalıdır ki yönelmek istenen alana göre grafikerlerin öğrenmesi gereken programlar çeşitlenebilir ve çeşitlendirilmelidir de. Biz, bu yazımızda her grafikerin bilmesi gereken temel programları özetledik. Tabii ki kendilerini daha da geliştirmek grafikerlerin ellerinde. Kolay gelmesi dileğiyle…