Freelance Grafik Tasarımcı Olmanın 4 Artısı ve 4 Eksisi

bidolubaski.com tarafından grafik tasarımcılar ile yapılan anket sonuçlarına göre tasarımcıların %84’ü freelance olarak işler alıyorlar. Bu veri gösteriyor ki, freelance olarak çalışmak grafik tasarımcılar için oldukça yaygın bir durum. Freelance çalışmanın bu kadar yaygın olmasının arkasında ise pek çok sebep bulunuyor. Diğer taraftan, freelancer dünyası tamamen pembe bulutlardan da oluşmuyor. Bu nedenle, yazımızda freelance olarak çalışmanın cezbedici artılarından ve çok da bahsedilmeyen eksilerinden bahsedeceğiz.

Bağımsız olarak firmalara iş yapmak veya ek iş olarak firmalara dışarıdan destek vermek kulağa çok güzel gelebilir ama bu durum herkes için aynı derecede güzel olmayabilir. Özellikle tüm iş hayatını freelance işlere adama kararını verecekler için, öncelikle bu işin artılarını ve eksilerini araştırmak oldukça önemlidir. Her zaman olduğu gibi; davulun sesi sadece uzaktan güzel geliyor olabilir. O nedenle, sizin için önünüzdeki bu gri alanı biraz olsun renklendirmek istiyoruz. Hadi başlayalım!

#1 Daha Yüksek Kazanç Fırsatı

Freelance çalışanların saat bazında bakıldığında, tam zamanlı çalışanlardan daha fazla kazandığı bir sır değil. Bunun sebebi ise firmaların özel bir iş için aradıkları spesifik bir yeteneğe daha çok para ödemeye hazır olmalarıdır. Ayrıca, firmaların bazı tasarım ihtiyaçları devamlı olmadığından tam zamanlı bir tasarımcı ile çalışmaması ve bunun yerine proje bazlı ödemeler yapıyor olmaları onlar için de avantaj sağlayan bir durumdur. Bundan ötürü de saat bazında daha fazla para ödüyor olmaları bir problem yaratmaz.

Diğer taraftan, bir freelance çalışan, genellikle tam zamanlı çalışmaya kıyasla çok daha az çalışır. Bu nedenle de kıyaslama yaparken yanılgıya düşmemek lazım. İşin özünde ne kadar para kazanacağınız, ne kadar müşteri alacağınıza ve ne kadar hızlı çalışacağınıza bağlıdır. Daha fazla müşteri kazanmak için de bazı şeyleri doğru yapıyor olmalısınız; daha fazla bilgi almak için şu yazımıza göz atabilirsiniz.

-#1 Ücretli İzinlere ve Gününde Hesabınıza Yatan Maaşınıza Elveda Deyin

ücretli izin yok

Tam zamanlı olarak çalışmanın en büyük avantajı; düzenli aralıklarla garanti para kazanmaktır. Yılın belli bir süresinde ücretli olarak izin yapabilir, hasta olduğunuzda da maaşınızı almaya devam edebilir, hafta sonlarını iple çekebilirsiniz. Ancak, freelance olarak çalışmaya başladığınızda şuna da karar vermiş oluyorsunuz; çalıştığınız kadar kazanacak, çalışmadığınız zamanları kendiniz finanse edeceksiniz.

Freelance olarak çalışmak, bazı sorumlulukları da beraberinde getirir. Freelance olarak çalışıyorsanız, kendi ekonominizi de çok iyi yönetmeyi öğrenmelisiniz. Çünkü yılın belli dönemlerinde çok fazla iş alabiliyorken, bazı dönemlerinde hiç iş alamayabilirsiniz. İşte piyasanın durgun olduğu bu dönemlerde kenar biraz paranızın olması ve sizi bu dönem boyunca idare etmesi gerekir. Zaten bunu başaramayan grafik tasarımcılar da kısa bir süre sonra tam zamanlı bir iş arayışına başlıyorlar, bizden söylemesi.

#2 Kendi Çalışma Saatlerinizi Belirsiniz

Freelance olarak çalışmanın en cezbedici taraflarından biri de istediğiniz saatte çalışabiliyor olmanızdır. Yapılan bir araştırma gösteriyor ki, bazı insanlar sabah erken saatte kalkıp çalışmak için bünye olarak uygun değiller ve bu durum onların yaşama sürelerini dahi etkiliyor. Bu nedenle de istediğiniz saatte uyanıp, daha verimli hissettiğiniz saat de çalışmak kulağa oldukça güzel gelen bir imkan. Ayrıca, dilediğiniz günlerde çalışabiliyor olmanız da sosyal aktiviteleriniz için vakit ayırabilmeniz açısından oldukça avantajlı bir durum. Örneğin, pazartesi günü arkadaşlarınızdan saat 11 için gelen bir aktivite davetine çalıştığınız için hayır demek zorunda değilsiniz. Bunun yerine o gün tamamlamanız gereken işi aciliyetine göre akşam veya başka bir gün yapabilirsiniz. Nasıl? Kulağa hoş geliyor, değil mi?

-#2 Boş Zamanlarınızı Çarçur Etmeyin

Özellikle tam zamanlı bir işten ayrılarak freelance çalışmayı tercih edenlerin en çok karşılaştığı problemlerden biri zamanlarını iyi değerlendirememeleridir. Bir firma içerisinde tam zamanlı olarak çalışırken gerek yöneticileriniz gerekse de takım arkadaşlarınız zamanınızı daha verimli kullanmanız için sizi yönlendirirler. Ancak, freelance olarak çalışırken hem çalışma zamanınızı hem de işten arta kalacak zamanınızı en iyi şekilde yönetmelisiniz.

İşten arta kalan zaman kavramı tam zamanlı çalışmalarda bazı çizgilerle belirlenir. Örneğin, ek mesai dışındaki durumlarda sabah 9’a işe gidiyor ve akşam 18’de işten çıkıyor ve hafta sonları çalışmıyor olabilirsiniz. Bunu bildiğinizden zamanınızı doğru parçalara bölmek ve verimli kullanmak daha kolay olur. Ama freelance çalışırken iş zamanınızı, aktivite zamanınızı ve dinlenme zamanınızı doğru parçalara ayırarak bu düzene uygun ve verimli çalışmak oldukça zordur.

#3 Kendi Müşterilerinizi Seçebilirsiniz

Kendi Müşterini Seç

Bir şirkette tam zamanlı olarak çalıştığınızda önünüze gelen işi sorgusuz sualsiz yapmanız beklenir. Ayrıca, sürekli olarak yapmanız gereken ve rutin haline gelen sıkıcı işlerle de boğuşmanız gerekebilir. İşte bu grafik tasarımcıların freelance çalışmaya geçmesinde oldukça önemli bir etkendir. Özellikle özgür, yenilikçi ve yaratıcı imkanlar isteyenler freelance çalışma ile pek çok farklı firmanın, farklı işleri ile sürekli değişimin keyfini çıkarabilirler. Üstelik istediğiniz müşteriyi ve istediğiniz işi seçmekte özgürsünüz.

Tasarım dünyası sürekli trendleri değişen bir alandır. Bu nedenle de sürekli olarak farklı işler yapmak bir grafik tasarımcıyı güncel tutar. Kendini güncel tutan ve sürekli olarak gelişimini devam ettiren grafik tasarımcılar ise müşteriler tarafından daha çok istenir. Bu da size daha çok müşteri ve daha çok iş arasından sizi en çok geliştirecek ve size en çok parayı kazandıracak işi tercih etme imkanını tanımış olur.

-#3 Ödeme Almak İçin Müşterilerin Peşinden Koşmanız Gerekebilir

ödeme için koşturmalısın

Freelance çalışanların en çok yaşadığı problemlerin başında yaptıkları işlerin ödemelerini zamanında alamamak gelir. Bazen iş o kadar çığırından çıkar ki işe harcadığınız zamandan çok ödemeyi almaya uğraşabilirsiniz. Bu gecikmeler nedeniyle sizin de ödemelerinizde gecikmeler meydana gelebilir ve bu bir döngü şeklinde ilerler. Diğer taraftan, tam zamanlı çalışırken maaşınız (çoğu şirkette) her ayın aynı haftası içerisinde hesabınıza geçmiş olur.

Tüm bu kovalamacada olabildiğince istekli olmanız ve yılmadan ödemenizin peşinde doğru taktiklerle koşturmanızda fayda var. Özellikle belli bir tecrübeye ulaşana kadar ödeme peşinde harcayacağınız zaman oldukça fazla olabilir. Ancak, belli bir tecrübeye ulaştığınızda hangi müşterinin ödemeyi geciktirebileceğini ve geciken ödemenin hangi yollarla hızlı alınabileceğini çok daha rahat anlayabileceksiniz. Ama bu da o zamana kadar çekeceğiniz cefalarla mümkün olacak.

#4 İstediğiniz Yerden Çalışabilirsiniz

Sabah alarm kurmadan uyandınız ve hiç acele etmeden kahvenizi yudumlayarak kahvaltınızı yaptınız. Bugün evde oturmak istemiyorsunuz ve yapacak işleriniz var. Bilgisayarınızı alıyor ve yakındaki bir parkta çimlerin üzerine seriliyorsunuz. İşte freelance olarak çalışmanın ne kadar güzel bir şey olduğunu o an anlayacaksınız. Yok bu bana yetmez derseniz de bavulunuzu toplayıp dünyanın öbür ucuna gidip buradaki işlerini yapmaya devam etmeyi deneyebilirsiniz.

Sürekli aynı yerde çalışmak -ofis ya da ev olması fark etmeksizin- çalışma veriminizi düşürecek etmenlerden biridir. Özellikle de tasarım gibi yaratıcılık gerektiren bir iş yapıyorsanız, farklı mekanlarda çalışmanız size ve çalışmalarınıza çoğu zaman olumlu olarak yansıyacaktır. Bir gün parkta, bir gün plajda, bir diğer gün ise evinizde çalışabileceğiniz bir dünya hayal edin. İşin özü şu ki; tebdil-i mekanda ferahlık vardır.

-#4 Yalnızlığı Sevmeyi Öğrenmek Zorunda Kalabilirsiniz

yalnızlık

Freelance çalışma ne kadar hızla yaygınlaşıyor olsa da hala sosyal çevremizin pek çoğu tam zamanlı olarak bir işte çalışıyor. Yani sizin bir kafede oturup çalıştığınız saatlerde arkadaşlarınız işyerlerinde çalışıyor olacaklar. Bu nedenle de kafeye gittiğinizde muhtemelen bir köşede tek başınıza oturuyor ve çalışıyor olacaksınız. Aynı şekilde evden çalıştığınızda da yalnızlığı sonuna kadar hissediyor olmanız da oldukça mümkün. Hatta bu duruma uzun süre bir çözüm getirememeniz durumunda sosyalleşme yetinizi bile kaybetmeye başlayabilirsiniz.

Bu olumsuz etkiyi aşmak isteyen freelance çalışanlar ortak çalışma alanlarında yer kiralayarak bazı günler orada çalışma ya da başka freelancer arkadaşlar edinerek onlarla beraber çalışma gibi yöntemleri kullanıyorlar. Bu yollar freelancer yalnızlığını aşmada kullanılan en yaygın yöntemler. Ancak siz bunların ötesinde farklı yöntemler geliştirebilir veya yalnızlığınızı sevmeyi öğrenebilirsiniz.

Bu yazımızda acısıyla, tatlısıyla freelance grafik tasarımcı olmayı sizler için anlattık. Kafanızı biraz karıştırmış veya karışıklığı çözmüş olabiliriz ama en nihayetinde artık karar vermeniz için önünüzdeki yolun daha aydınlık olduğunu söylemek mümkün.

Hadi şimdi seçiminizi yapın; tam zamanlı çalışmaya devam eden keyfi yerinde bir ev kedisi mi olmak istiyorsunuz, yoksa müşterisinin peşinden koşan özgür bir sokak kedisi mi?