El İlanı Ölçüleri

Reklam sektörünün vazgeçilmezi olan el ilanı ve broşürler, ebatlarına göre ve kullanılan baskı kağıtlarına göre çeşitlendirilebilir. El ilanları genellikle küçük boyutlu kağıtlar olarak kullanılırken, tasarımında dikkat çekici ve uyarıcı şekiller kullanılmalıdır. El ilanı tasarımları yapılırken dikkat edilmesi gereken konulardan biri kullanılacak olan kağıt ölçüleridir. Günümüzde iyi bir el ilanı tasarımı yapabilmek için doğru el ilanı ölçülerinin kullanılması gerekir. Kullanılacak olan sektöre göre değişecek olan el ilanı ölçüleri başarı sağlamak adına önemsenmesi gereken konular arasında yer alır. Örneğin yemek sektöründe kullanılacak olan başarılı bir ölçü, ticaret sektörü için yeterli gelmeyebilir. Sektöre uygun olan tasarımların ve ölçülerin kullanılacağı el ilanları daha etkili olur.

En Çok Kullanılan El İlanı Ölçüleri

Ülkemizde en çok kullanılan el ilanı ölçüleri arasında A6 el ilanı (10 x15 cm) ve A5 el ilanı (14 x21 cm) ölçüleri bulunur. Bunun yanında 10,5 x 21 cm olan el ilanları da oldukça kullanılan ölçüler arasında yer alır. Bunun dışında A4 (21 x 29 cm) ve A3 (29 x 42 cm) ölçülerinde de el ilanı tasarımları yapılabilir. Günümüzde öncelik olarak sektöre uygun çalışma yapmak daha başarılı hazırlık yapılmasına olanak sağlar. Her sektör için ise değişik ölçüler bulunur. Dünya genelinde ise en çok kullanılan ölçüler aşağıda yer almaktadır.

  • 1/8 sayfa 2.625x4.125

  • 1/8 Sayfa Geniş 2x5.5

  • 1/6 sayfa 3.375x4.125

  • 1/6 Sayfa Geniş 2.625x5.375

  • 1/4 Sayfa 4.25x5.5

  • 1/4 Sayfa Geniş 2.625x8.375

  • 1/3 sayfa 5.375x5.375

  • 1/3 Sayfa Geniş 3.375x8.375

  • 1/2 sayfa 5.5x8.5

  • 1/2 Sayfa Geniş 4.125x10.875

  • Tam Sayfa 8.5x11

  • Tam Sayfa Geniş 5.5x17.5

Kullanılacak olan baskılama çeşitlerinde 2 veya 3 yüzeyli ve katlı el ilanları kullanılacak olur ise A4 ilan boyutları da oldukça kullanılan boyutlar arasında yer alır. Fakat tek yüzey baskılar için en çok kullanılan el ilanı boyutları A5 ve A6 el ilanı boyutları olur. Evde bir promosyon afiş yaptıysanız, büyük olasılıkla 11 yazıcı kağıdı ile 8.5 standart ölçü sayfasını kullanabilirsiniz. Tek bir afişi 8.5 - 5.5-inç broşür yapmak için yarım kesilebilirsiniz ya da bütün bir tabakayı doldurabilirsiniz.

El İlanlarında Kullanılan Kağıtlar

En çok kullanılan kağıtlar arasında kuşe kağıtlar bulunur. Kuşe kağıda yapılacak olan el ilanı baskıları oldukça kaliteli bir görünüm sağlar. Yapılacak olan kaliteli tasarımlar ve kaliteli baskılar el ilanlarını kullanacak olan mekanlara daha fazla geri dönüş sağlayabilir. Broşür ve el ilanı çalışmaları yapacak olan tasarımcıların öncelikle birer örnek ile tasarıya başlamaları ve sektöre uygun olarak kullanılan ölçüleri denemeleri gerekir. Doğru boyutlara uygulanacak olan kuşe kağıt baskıları her zaman için daha başarılı sonuçların elde edilmesini sağlayabilir. Günümüzde “el ilanı ölçüleri nelerdir?” sorusu sorulacak olur ise tasarımdan önce sektöre en uygun kağıt boyutlarının tercih edilmesi gerektiği akla gelir. Bu durumda sektöre göre A3, A4, A5, A6 ölçü boyutları cevap olarak verilebilir. Ölçü boyutları kadar kullanılacak olan kağıdın öneminin olması karma bir çalışmanın yapılması gerektiğini gösterir. Renk seçimlerinin de önemli olduğu el ilanları konusunda dikkat edecek olan tasarımcılar, sıcak ve soğuk renkleri bir arada kullanmazlar. Her sektöre göre farklı boyutlarda hazırlanacak olan el ilanı tasarımlarında sektöre göre renk seçimlerinin de yapılması gerekir. Sektöre uygun olarak tasarlanan el ilanı çalışmaları daima başarılı olan el ilanı çalışmaları olur.

Broşür ve Afiş Boyutları

Günümüzde en çok kullanılan el ilanı ölçüleri ile birlikte broşür ve afiş boyutları sorgulamaları da akla gelir. Broşür boyutları ile el ilanı boyutları hemen hemen birbirini tutarken afiş boyutları daha büyük olur. Broşür baskıları alınırken, boyutlama konusunda önemli olan broşürün sayfa sayısıdır. Broşür baskısı alacak olan kişilerin sayfa sayısına göre kağıt boyutlaması yapmaları gerekir. Genellikle A4 (21 x 29 cm) ölçüsü kullanılan broşür baskılarında kullanılan kağıt türleri de oldukça önemlidir. Afiş ölçüleri ise 50 x 70 cm ve 70 x 100 cm olarak belirlenir. Genellikle iç mekanlarda kullanılan afişler, reklam sektörünün olmazsa olmazları arasında yer alır.