Başarılı Bir Portfolyo Nasıl Hazırlanır?

Tasarım portfolyosu oluştururken en güvenli yol belli başlı altın kuralların çevresinden ayrılmamaktır. İnsanlar kendi portföylerini hazırlarken genellikle bu kurallara karşı körleşirler ve hatalı kararlar vererek başarılı bir portföyden uzaklaşırlar. Bu nedenle bu yazımızda iyi bir portfolyo hazırlamak için yapmanız ve yapmamanız gerekenleri sizler için ele aldık.

Bir tasarımcı olarak, portfolyo başarınızda çok önemli bir rol oynar. Ancak günün sonunda bu başarı portfolyo ile değil, sizinle ve çalışmalarınızla alakalıdır. Mükemmel bir portfolyo inşa etmeye odaklanmaktansa, halihazırda ortaya koyduğunuz işleri göstermenin en mükemmel yolunu bulmaya odaklanmalısınız. Geri kalan her şey bu temellerin üzerine yerli yerine oturacak ve ortaya harikulade bir portfolyo çıkacaktır.

1. Kayda Değer Bir Giriş Yapın

Yapmanız Gerekenler: Kısa, açık ve net bir paragrafla kendinizi, nerede yaşadığınızı, hangi tür işleri yaptığınızı anlatın. Kişiliğinize dair ipuçlarını doğrudan vermeye çalışın. Böylece portfolyonuza bakan kişiler, ihtiyaçları olan bilgiye hemen ulaşabilir ve ilk izlenimi kolayca oluşturabilirler.

Yapmamanız Gerekenler: Jenerik olarak kullanılan ve herkesin artık görmekten bıktığı kalıpları kullanmaktan kaçının. Unutmayın ki müşterilerinizin birçoğu genellikle daha önceki kötü tasarım deneyimlerinden sonra size gelecekler. Onlara diğer tasarımcılardan farklı olduğunuzu daha baştan anlatmalısınız.

2. Doğru İşleri Seçmeye Özen Gösterin

Yapmanız Gerekenler: Portfolyonuzu oluştururken yalnızca başarılı olduğunu düşündüğünüz işlerinizi seçmelisiniz. Daha da önemlisi ileride de yapmak istediğiniz işleri seçmeli, potansiyel müşterilerinizi bu şekilde yönlendirmelisiniz.

Yapmamanız Gerekenler: Portfolyo oluştururken başarılı olmayan tasarımlara ve fazla spesifik işlere yer vermek doğru bir karar değildir. Özellikle tasarıma yeni başlayan grafik tasarımcılar daha önce yaptığı çok fazla iş olmadığı için çok da başarılı olmayan bu örnekleri kullanmayı tercih ederler. Ancak bu düşünülenin aksine size olumsuz bir etki yapar. Yeni grafik tasarımcıların tercih ettiği bir diğer yol ise, büyük markaları kullanarak yaptıkları tasarımlara portfolyolarında yer vermektir. Bu da tercih edilmemesi gereken bir yoldur, çünkü bu tarz büyük firmalar hali hazırda bir tasarım çizgisi olan ve kendini ispatlamış markalardır. Onun yerine sosyal sorumluluk projeleri için tasarımlar yaparak, bu tasarımlara portfolyoda yer vermek çok daha yararlı bir hamle olacaktır.

3. Bakması Kolay ve Eğlenceli Bir Portfolyo Hazırlayın

Yapmanız Gerekenler: Portfolyo hazırlarken, bunun müze içerisinde bir alan olduğunu varsayın. Sade, kullanımı kolay ve tamamen işlerinize odaklı bir çalışma yapın. Portfolyo tasarımı yaparken, zaten yüzlerce portfolyo görüntüleyip gelmiş son kullanıcıya hitap ettiğinizi düşünün. İnsanların sizin kim olduğunuzu ve nasıl işler yaptığınızı kolayca öğrenebilecekleri bir portfolyo yapın.

Yapmamanız Gerekenler: Portfolyo tasarımınızı başka birisi için yaptığınız bir tasarım işi gibi düşünerek yapın. Kendiniz için portfolyo yaparken, tasarım fazlasıyla karışık bir hal alabilir ve sonuç sizi hala memnun etmiyor olabilir. Birçok durumda kullanım kolaylığını, estetik algının önünde tutmaya gayret edin. Örneğin, gösterişli bir yatay kaydırma özelliği, tasarımcı olarak sizin için benzersiz ve ilginç gelebilir; ancak insanlar sonraki sayfanın nereye gideceğini bilmeden o tuşlara basma eğiliminde olmaz. Bizi ilgilendiren şeyleri tıklayarak, portföylere kolay bir şekilde göz atma eğilimindeyizdir. İşin özünde, kullanıcı portföyünüzü görüntülemek için ekstra çaba sarf etmemelidir.

4. Çarpıcı Bir ‘Hakkın(m)da’ Sayfası Hazırlayın

Yapmanız Gerekenler: Mükemmel bir hakkında sayfası yapmak için gereken zamanı harcayın, çünkü hakkında sayfası portfolyonuzun en önemli kısmıdır. Onlarca portfolyo inceleyen insanlara sorulduğunda, baktıkları ilk yer olarak hep hakkında sayfasını işaret ediyorlar. Bu nedenle hakkında sayfasında akılda kalıcı ve unutulmaz bir şeyler yapmaya, bunu yaparken de kendinizi en iyi şekilde tanıtmaya özen gösterin.

Yapmamanız Gerekenler: Açık ve net açıklamalarla kendinizi tanıtım. Sayfanın görünen bir yerinde adınıza ve soyadınıza yer verin (evet evet şaka değil bunu yapmayan birçok insan var). Çözünürlüğü iyi bir fotoğrafınız, temel yetenekleriniz ve iletişim bilgileriniz de bu sayfanın olmazsa olmazlarındandır.