Amerikalı Ira W. Rubel tarafından 1904 yılında bulunmuş olan ofset baskı günümüz teknolojisinde de kullanılmaya devam eden bir baskı çeşididir. Yüzeysel kaplamalarda kullanılan bu baskı çeşidi genellikle kitap ve dergilerin kapaklarında kullanılır. Günümüzde dilimiz İngilizceden geçmiş olan ofset kelimesi, İngilizce olan OFF ve SET kelimelerinin birleşiminden dilimize geçmiş olan bir kelimedir. Anlamı mürekkebin kauçuk vasıtası ile kağıda geçirilmesi olan bu baskı türü günümüzde de yoğunlukla kullanılan bir baskı türüdür. Ofset baskı her türlü kağıt ve gramaja uygulanabildiği için oldukça sık kullanılan bir çalışma olarak günümüzde baskı tarihinde yerini sürekli olarak korur. Daha az zaman harcanarak yapılabilecek olan bu baskılar ofset baskı ve özellikleri konusuna hakim olan tasarımcılar ve baskıcılar tarafından daha etkin bir şekilde kullanılabilir. Bu sayede en etkili ve en kolay çalışmaları yapabilecek olan kişiler, eskisi kadar zaman harcamadan bu baskıları yapabilirler. Günümüzde baskı sektöründe önemli bir yeri olan ofset baskı sürekli olarak kullanılan yöntemlere yardımcı olur.
Ofset Baskı Nasıl Yapılır?
Bilgisayarlarda tasarım yapacak olan tasarımcılar her zaman için bu tasarımları en etkili bir biçimde kağıda dökmek isterler. Yapılan tasarımın bir metalin üzerine alınması ile baskıya geçecek olan ofset baskı günümüzde baskı teknolojisinde kullanılan en etkili yöntemdir. Bu sebeple baskıcıların ofset baskı ve özellikleri konusuna hakim olmaları ve bu baskıları en iyi şekilde almaları gerekir. Yapılacak olan tasarımların en etkili bir biçimde aktarılacak olması tasarım ve baskı konusunu ilgilendirdiği için, bu konuda çalışan kişilerin kesinlikle konularında uzman olmaları gerekir. Günümüzde ofset baskı yapmanın en büyük avantajı zaman kaybı yaşanmadan baskı alınabiliyor olmasıdır. CTP teknolojisi ile doğrudan bilgisayardan baskı alınabiliyor olmasından dolayı eskisi gibi film ve montaj işlemlerine gerek kalmadan bu işlemlerin yapılabiliyor olması zaman kaybını engeller.
Ofset Baskı Hangi Alanlarda Kullanılır?
Günümüzde ofset baskı genellikle kitap kapaklarında kullanılır. Yapılacak olan tasarımlar bir metal üzerine aktarılarak kitap kapaklarına aktarılabilir. Teknolojinin gelişmesi ile ofset baskı ve özellikleri konusundan yararlanan tasarımcı ve baskıcılar direkt olarak bilgisayarda bulunan çalışmayı kağıda aktarabilirler. Bu sayede daha hızlı yapılacak olan baskılar seri bir şekilde yapılabilir. Çalışmaların bir arada yürütüldüğü ve tasarımcı ile baskıcının neredeyse beraber çalıştığı ortamlarda, daha net sonuçlar elde edilebilir. Bu sebeple yapılacak olan çalışmanın bilgisayar ekranından direkt olarak kağıda aktarılabiliyor olması da ayrı bir avantaj olur.
Ofset baskı ve özellikleri konusunu araştıran bir kişi ilk olarak CTP teknolojisi ile karşılaşır. Bu teknoloji kalıplama teknolojisidir. Yapılan çalışmanın kalıba aktarılması ile gerçekleşen çalışmalarda daima en iyi sonuçlar elde edilir. Film kullanılan sistem ve alüminyum kalıplar olan baskı işlemlerinde ışığı geçiren ve geçirmeyen alanlar vardır. Baskı işlemlerinde mürekkep tutulmaması gereken alanlar şeffaf olur ve ışığa maruz kalırlar. Alüminyum kalıpta bu alanlar çürüyerek banyoda atılırlar. Yapılan çalışmaların sonucunda baskı alınacağı için ofset baskı bu şekilde alınmış olur. Eski teknolojiye göre daha hızlı yapılabilen bu çalışmalar, günümüzde oldukça fazla kullanılan baskı çalışmaları olur.