Günümüz iş dünyasında, kurulan şirket sayısının gittikçe artmasının yanında bu şirketler arasında meydana gelen rekabet de hızla büyüyor. İş şirketler arası rekabete geldiğinde birçok farklı alan gündeme gelse de tabii ki ilk ön plana çıkan konulardan bir tanesi kurumsallık. Şirketlerin kurumsallıklarını göstermeleri için birçok farklı yol olsa dahi son dönemlerde adından çokça söz ettiren antetli kağıtlar bu amaçta gittikçe önem kazanıyor.
Peki Nedir Bu Antetli Kağıtlar?
Belirttiğimiz gibi antetli kağıtlar şirketlerin kurumsallıklarını gösteren çok küçük fakat bir o kadar da önemli parçalarıdır. Çok eski yıllardan beri kullanılan bu kağıtlar aslında çok basit bir yapıdan oluşmaktalar. Antet, Fransızca ‘kağıt veya zarf üzerine basılmış ad, adres, başlık’ anlamına gelir. Antetli kağıtlar da aynen bu yapıdadır. Klasik bir antetli kağıtta, kağıdın üst kısmında firmanın amblemi ve adı bulunduğu gibi alt kısım da ise firmanın adresi ve diğer iletişim bilgileri yer alır.
Firmalar bu tür antetli kağıtları genellikle resmi yazışmaları için tercih ederler. Logo, firma ismi ve iletişim bilgilerinin hemen kağıdın arka planında basılı olması hem iletişimde kolaylık sağlar hem de firmaların çok daha prestijli görünmelerine neden olur. Ayrıca yazışmalarda antetli kağıt kullanımı karşıdaki firmaya da değer verildiğini ve önemsendiğini hissettirir.
Şirketler antetli kağıtları kendi istek ve arzuları doğrultusunda bastırabilir. Bu da şirketler için antetli kağıdın önemini artırır çünkü antetli kağıt bir çeşit özgünlük belirtisi halini alır. Antetli kağıtlar genel olarak A4 kağıdı büyüklüğünde tasarlanırlar. Firmaların logoları bu kğıtlara sağ veya sol üst köşede bulunacak şekilde saydam bir biçimde yerleştirilir. Böylece hem her firmanın kendi özgü logosuyla kağıtlar da özelleştirilir hem de saydamlığı sayesinde kağıt üzerine yazılacak olan yazı için bir sorun teşkil etmemiş olur. Adres bilgileri ise kağıdın en altına yerleştirilir.
Antetli kağıt basımında birçok farklı kağıt türü tercih edilebilir ancak seçilen kağıdın kaliteli bir kağıt olması firma açısından kalitesi göstermesi yönünden bir avantaj olacaktır. Kağıt ağırlıkları da çeşitlendirilebileceği gibi standart olarak 80 veya 90 gram arasında çeşitlilik gösterir.
Aynı zamanda firmalar dilerlerse bu kağıtların üzerlerine logolarını kabartmalı olacak şekilde de bastırabilirler. Tabi bu durum da kağıtların maliyetinin de artacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Kabartmalı antetli kağıtları tercih etmek isteyen bir firma iki farklı türde antetli kağıt sipariş ederek maliyetini dengeleyebilir. İç yazışmalar ve bazı dış yazışmalar için klasik bir antetli kağıt kullanılırken çok daha ciddi ve önemli yazışmalarda kabartmalı kağıtlar kullanılabilir.
Ayrıca antetli kağıtlarda kullanılacak olan renkler de bir diğer önemli konudur. Şirketin ve şirket logosunun renklerine uygun olarak seçilecek bir renk tonuyla adres ve diğer iletişim bilgileri girilmelidir ki kağıt üzerinde bir bütünlük sağlanabilsin ve antetli kağıt göze çok daha güzel görünebilsin. Ayrıca firmaların bu konuda dikkat etmeleri gereken bir diğer nokta ise antetli kağıtlar fiyatlandırılırken üzerlerinde bulunan farklı renk tonlarına göre fiyatlandırılırlar. Üç renge kadar farklı fiyatlar verilirken dört ve üzeri renk bulunduğunda fiyatlar çok daha artacaktır. Aynı zamanda tabi ki antetli kağıtların basılacağı matbaayı seçmek de önemlidir. Sonuçta bir firmanın kurumsallığını temsil edecek ögelerin sorunsuz ve kusursuz olmaları gerekir.